Wat zijn je zwakke punten?

Wat zijn je zwakke punten?

๐Ÿš€ Het beruchte moment tijdens een sollicitatiegesprek: “Wat zijn je zwakke punten?” Typisch zoโ€™n vraag die ik regelmatig voorbereid met mensen die ik begeleid.

Besef allereerst dat iedereen kwaliteiten heeft die af en toe doorschieten in valkuilen. Er is niemand die alleen maar goede eigenschappen heeft. De kunst is om er slim mee om te gaan. ๐Ÿ’ช

  1. Kies een zwakte die de minste invloed heeft op de beoogde functie, maar wees eerlijk. Als het voor een functie heel belangrijk is dat je gestructureerd bent en jij bent dat wat minder, dan kun je beter een andere valkuil kiezen.
  2. Maak van die zwakte een kracht! Bijvoorbeeld, als je soms te perfectionistisch bent, noem het dan als je streven naar kwaliteit en oog voor detail. ๐ŸŒŸ
  3. Laat zien dat je niet alleen bewust bent van je zwakheden, maar ook dat je eraan werkt. Reflecteer op hoe je ermee omgaat en welke lessen je hebt geleerd. Bijvoorbeeld: “Als leidinggevende heb ik geleerd te delegeren en te accepteren dat ‘goed’ soms belangrijker is dan ‘perfect’.”

Hoe ga jij om met deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek? Deel je ervaringen ๐Ÿ’ฌ