Laat jij je op vakantie leiden door angst of vertrouwen? En in je werk?

Laat jij je op vakantie leiden door angst of vertrouwen? En in je werk?

Ik heb er zin in! Eind volgende week heb ik vakantie en gaan we huizen ruilen met Zweeds gezin. Bij huizenruil stel je je eigen woning gedurende de vakantie beschikbaar aan een vreemde, terwijl die vreemde zijn huis aan jou uitleent. Een superleuk concept, goedkoop op vakantie in een comfortabel huis, een duurzame optie en ook nog leuke, nieuwe mensen leren kennen! Een aantal jaar geleden zou ik nog gedacht hebben dat dit te mooi is om waar te zijn en dat het niet mogelijk is. Dat je alleen goed vakantie kunt vieren als je een duur vakantiehuis aan zee huurt. Dat is dus niet zo!

Een ander vertrouwen

Je moet wel even een drempel over om een wildvreemd gezin toegang te geven tot jouw huis terwijl je er zelf niet bent. Voor vooroordelen en angst is geen plek en als je die weet te overwinnen, geeft dat een geweldig gevoel! Zou jij het durven: je huissleutels aan een wildvreemde geven? Wat nou als die vreemden stiekem cameraatjes in jouw mooie huis ophangen? Of je dure servies laten vallen? Dat zijn vragen die mij vaak gesteld worden als ik enthousiast over huizenruilen vertel. Veel mensen reageren dan met: “Nou mij niet gezien, dat zou ik niet kunnen!”

Ja, maar…

Nu hoor ik je bijna zeggen: “Ja, maar mijn huis is daar niet geschikt voor. Wie wil daar nu vakantievieren? Het is niet af/niet perfect en ik woon in de stad zonder tuin/ niet in Amsterdam etc.” Dat was precies wat ik jarenlang ook dacht. Onze allereerste ruil was met een Deense familie die zomer wilde vieren op onze maisonnette op 3-hoog in Amsterdam, zonder tuin. Zijzelf hadden een enorm ruime woning met een supergrote tuin. Voor de vakantie leek het ze leuk om de stad beter te leren kennen en namen ze het balkon op de koop toe.

Niet perfect en toch goed genoeg

Onze tweede ruil was het weer spannend: zouden mensen uit andere landen wel willen ruilen met ons, nu we niet meer in Amsterdam wonen? Ja zeker! We kregen tientallen ruilverzoeken datjaar. En weet je wat ik gemerkt hebt? Het maakt niet uit waar je woont als je huis maar gezellig en licht is. Als jij het leuk vindt in jouw huis, zijn er ook andere mensen die dat vinden. Natuurlijk ruim je van te voren je huis op, repareer je de laatste dingen en poets je je huis. En dan gaat de strijd tegen jezelf weer verder. Dan komen de gedachten: “Is het huis wel schoon en opgeruimd genoeg?” En ook die hobbel is te overwinnen. Wij kwamen zelf net uit een verbouwing en in onze achtertuin waren de restanten (zand, stenen) daarvan nog te zien. Ook was er iets misgegaan waardoor onze mooie, nieuwe aanbouw nog niet voorzien was van raambekleding. Dat voelde niet helemaal fijn, het liefst had ik het helemaal klaar aan onze huizenruilpartners overgedragen en dat lukte niet. Was dat een reden om alles af te blazen? Natuurlijk niet! Ik mailde van te voren met de Italiaanse familie en ik was open over de laatste zaken die nog niet af waren. En wat bleek: geen enkel probleem! Ze waren niet op zoek naar het perfecte huis en zochten vooral een warm en licht huis. Pfffehw, me druk gemaakt om niets en weer een belemmerende overtuiging armer: een huis hoeft niet perfect te zijn om te kunnen ruilen tijdens de vakantie

Angst en twijfel belemmeren ons vaak

Is het niet raar dat je van de allerergste situatie uitgaat en je laat leiden door angst? Ik heb nu vier keer met mijn gezin aan huizenruil gedaan en alle keren ontmoetten we superaardige mensen en was ons huis keurig opgeruimd en schoon toen we terugkwamen van vakantie. Ik ben ook heel blij dat ik mijn kinderen hierdoor heb laten ervaren dat de vreemde mensen gewoon heel aardig kunnen zijn en dat je, in een wereld vol terreur, je niet hoeft te laten leiden door angst. Ga eens na voor jezelf: Wat wordt er mogelijk als jij een ander echt vertrouwt, je ego aan de kant zet en niet aan je bezittingen hecht?Angst en twijfel zorgen er vaak voor dat we niet doen wat we eigenlijk willen doen, op werkgebied of op andere gebieden in ons leven. Ik zie hier duidelijke overeenkomsten met generalisten die fantastische ideeën hebben. Maar ze laten zich weerhouden door angst en zetten daardoor geen echte stappen en blijven zitten waar ze zitten. Eeuwig zonde!

 

Zet nu de eerste stap

Lees hier meer over mijn eerdere ervaringen met huizenruilen. In het Haarlems Dagblad is een interview verschenen met ons en de Italiaanse familie waarmee we eerder ruilden. Wil je zelf ook je angsten overwinnen en nu echt werk creëren dat bij je past? Meld je dan nu aan voor een gratis speedcoachsessie van drie kwartier. Dan begin je tenminste met een goed gevoel aan je vakantie!