Is netwerken voor jou bedelen om werk? 5 mentale tips voor het voeren van een netwerkgesprek

Is netwerken voor jou bedelen om werk? 5 mentale tips voor het voeren van een netwerkgesprek

“Ik merk dat ik netwerkgesprekken toch wel lastig vind en daarom een beetje uitstel.” Die opmerking ontving ik toevallig deze week. Daarom is dit een goed moment om daar even op in te gaan! Het voeren van netwerkgesprekken is een hele belangrijke manier om te onderzoeken of bepaalde baanopties bij jou passen. Maar hoe voer je een netwerkgesprek op zo’n manier dat het ontspannen is en je jezelf niet tekort doet? Dat was ook een vraag van Sanne (44 jaar) die ik laatst voor de vierde keer coachte. Ze had enthousiast haar eerste netwerkgesprek gevoerd met mensen in de marketing. Bij het eerste gesprek merkte ze toch dat ze gespannen was. Ze was eerlijk geweest en had vooral benadrukt wat ze niet kon. Terugdenkend aan het gesprek realiseerde ze zich dat zichzelf misschien tekort had gedaan: ze had niet genoeg benadrukt wat haar krachten waren. Nu is een netwerkgesprek ook geen sollicitatie waarin je jezelf verkoopt, maar hoe voer je nu een goed netwerkgesprek?

Verschil met een sollicitatie

Nog even opfrissen: een netwerkgesprek is echt anders dan een sollicitatiegesprek. Bij een sollicitatiegesprek reageer je op een vacature en besluiten anderen of jij de baan krijgt. Bij een netwerkgesprek neem jij het initiatief en dat zorgt ervoor dat jij jezelf op een relaxte manier kunt laten zien, zonder de druk dat je
één van de velen bent die op een vacature reageert. Een netwerkgesprek is daardoor veel laagdrempeliger.

Jouw relatie met netwerken is cruciaal

Laten we bij het begin beginnen. Wat versta jij onder ‘netwerken’? Het beeld dat jij hebt gecreëerd over netwerken, bepaalt ook hoe ontspannen je aan een netwerkgesprek begint. Vaak zie ik dat mensen netwerken zien als iets negatiefs. Ze zien netwerken als: ‘bedelen om werk’ of ‘zich op een negatieve manier opdringen aan een ander die daar niet op zit te wachten’. Klopt dit beeld met de werkelijkheid? Netwerken is in feite niets meer dan het delen van informatie en connecties. Wat is jouw relatie met netwerken?

In de praktijk zie ik dat veel mensen een drempel over moeten om wildvreemden te benaderen voor een netwerkgesprek. Als ze dat eenmaal een keer gedaan hebben, komen ze enthousiast terug: het was helemaal niet zo eng! En de meeste mensen vinden het juist leuk om over hun werk en hun eigen ervaringen te vertellen. Mensen willen graag iets betekenen en belangrijk zijn voor anderen. Auteur Sylvia van den Meerendonk schreef het boek ‘Nooit meer solliciteren’ en merkt daarover op: “Het is dus niet alleen prettig voor jou om vragen te stellen, de ander heeft er waarschijnlijk ook lol in. Bedenk maar eens hoe het zou zijn als iemand jou om tips zou vragen; zou je niet graag willen helpen? En je gevleid voelen met het verzoek”.

De mentale voorbereiding wordt nog wel eens vergeten

Op internet kun je genoeg tips vinden om je inhoudelijk goed voor te bereiden op een netwerkgesprek. Wat ik daar mis, zijn de mentale tips om een netwerkgesprek goed te voeren. En die zijn juist zo belangrijk want bij een netwerkgesprek staat de relatie met de ander centraal. Daarom geef ik hieronder 5 tips om je mentaal goed voor te bereiden op een netwerkgesprek:

  1. Ga voor jezelf na wat jouw relatie tot netwerken is. Heb jij negatieve gedachten over netwerken? Kun je die vervangen door positieve gedachten die jou helpen?
  2. Bedenk welke vorm van netwerken bij jou past. Hou je niet van borrels of van binnen zitten? Begin er dan niet aan. Ga dan bijvoorbeeld een wandeling maken met iemand of combineer het met een rondje hardlopen als je daarvan houdt. Of doe een workshop waar je mensen tegenkomt die voor jou interessant zijn.
  3. Creëer van te voren de juiste context voor het gesprek. Sta stil hoe je wil dat het gesprek gaat verlopen, zowel inhoudelijk als qua sfeer. Een voorbeeld van een positieve context is: “Ik ben een ander niet tot last, ik heb iets te bieden en het gesprek is voor mij een leuke manier om er achter te komen welk werk bij me past”. Doe kort van te voren een ‘powerpose’. Maak je zelf even groot, rek je uit en lach. Dat kan prima in de wc. Schaam je niet, de grootste trainers van de wereld doen dit ook. Het is een manier om je lichaam en geest voor te bereiden en jezelf letterlijk en figuurlijk groter te maken.
  4. Wees ontspannen en wees jezelf. Praat de ander niet naar de mond. Vertel over jezelf, zonder jezelf te verkopen en vraag vooral ook naar de ander. Luister en toon oprechte interesse. Bedank altijd achteraf met een mailtje, een appje voor het gesprek.
  5. Vraag nooit om een baan. Het is geen sollicitatie, maak dat er ook niet van. Dat kan de sfeer verpesten en kan ervoor zorgen dat je gesprekspartner dichtklapt. Vraag altijd aan degene die je spreekt of hij/zij tips heeft voor andere gesprekspartners/organisaties die voor jou relevant kunnen zijn: “Denk eens met mij mee? Wie of wat is nog mee interessant voor mij om mee te praten?”. Of hoe vraag hoe hij/zij het zou aanpakken als hij/zij in jouw schoenen zou staan?

Kortom: voer een netwerkgesprek op een manier die bij je past. Besteed vooral aandacht aan de sfeer en de verbinding.  Wil je gericht advies voor jouw specifieke situatie? Neem dan even contact met mij op voor een gratis speedcoachsessie.