Wie wil jij zijn?

Wie wil jij zijn?

De goede voornemens vliegen je om je oren. Ik stel mezelf ook altijd doelen, maar het afgelopen jaar leerde ik hoe je dat zo doet dat het stimuleert in plaats van dat je je doel na een paar weken al opgeeft.

Stel je wilt een nieuwe baan dit jaar. Dat kan zo groots aanvoelen dat het niet stimuleert om daar aan te werken en het te realiseren. Vanuit de wetenschap weten we dat outcome doelen (zoals een andere baan willen) niet heel duurzaam zijn: dan heb je een andere baan, maar hoe zorg je nu dat je daar energie van krijgt en niet in dezelfde valkuil stapt als voorheen? Daarom is het beter om een identiteitsdoel te benoemen.

De oplossing: identiteitsdoel

Als agile loopbaancoach werk ik in een loopbaantraject met mensen aan hun identiteitsdoel. Ik vraag ze als het ware door een glazen bol te kijken: Wie wil jij als persoon zijn aan het einde van het loopbaantraject?  Deelvragen die je kunt stellen zijn: 

  • Wat doe je dan? (Gedrag)
  • Wat weet je dan? (Kennis)
  • Wat voel je dan? (Gevoel)

Kenmerkend voor een identiteitsdoel is dat het ingaat op gedrag, kennis en gevoel. Zo’n doel kan namelijk met jou meegroeien en stimuleert jou om er echt aan te werken en dan is de kans veel groter dat je je doel ook echt realiseert.

Gebracht

Het afgelopen jaar heeft deze manier van doelen stellen mij veel gebracht: ik leerde hoe ik op een ontspannen manier meer kan bezig zijn met mijn eigen ontwikkeling door kleine stapjes te zetten. Ook bij mijn klanten gebruik ik deze manier van doelen stellen steeds vaker bij de intake. Het helpt om sneller tot de kern te komen en niet alleen te richten op acties, maar ook te kijken naar onderliggende gevoelens.

Mijn doel voor 2023

Voor komend jaar heb ik ook gekeken naar wie ik wil zijn. Ik wil een nog betere coach en trainer zijn. Dus ik wil meer trainingen geven en ook heel praktisch me hercertificeren als loopbaancoach bij de beroepsvereniging NOLOC en me ontwikkelen als MCC coach bij de Internationale Coach Federatie. Dat zijn mooie, uitdagende acties, maar ik merk dat me kwetsbaar opstellen bij mij vaak gepaard gaat met de nodige zelftwijfel: Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg? Daarom wordt mijn motto voor 2023: ‘Ik ben OK en ik leer’. Ik wil leren en nog beter worden en tegelijkertijd een stevige basis voelen dat ik OK ben. Dat is nou het mooie van agile doelen stellen: je beperkt je niet alleen tot acties, maar kijkt ook naar gevoel en kennis. 

Ik ben heel benieuwd: Wie wil jij zijn in 2023? Wil je het jaar goed beginnen door je eigen doelen scherp te krijgen? Meld je dan nu hier aan voor mijn gloednieuwe online training ‘Motiverende doelen stellen’ die ik op vrijdagmiddag 13 januari 2023 geef.