Verlang jij ook zo naar vakantie? Benut deze tijd goed!

Verlang jij ook zo naar vakantie? Benut deze tijd goed!

“ Wees eens eerlijk….. Hoeveel acties start jij al niet meer op omdat het ‘al bijna vakantie is’?” Om mij heen zie ik veel mensen die moe zijn en reikhalzend uitkijken naar hun vakantie. Het is ook een drukke tijd, zeker voor degenen met kinderen. Dat zie ik zelf ook: het ene rapportgesprek na het andere, eindejaarsopvoeringen, seizoensafsluitende borrels, barbeques van sportclubs. Om over feestjes en verjaardagen nog te zwijgen. Ik zie het ook aan mijn klanten, die zijn aan het verbouwen, maaien het gras, focussen op de laatste deadlines in hun huidige baan en hun toekomstige werk lijkt even ver weg. Maar lieve mensen, hier in in de omgeving van Haarlem begint de schoolvakantie pas over vier weken….. Dat is nog heel lang! Dat is tijd die je goed kunt gebruiken, zeker als je je had voorgenomen om voor 2023 een andere baan te veroveren! Daarom wil in dit blog even stil staan bij een aantal zaken die je de komende weken op een relaxte manier kan doen om toch werk te maken van je volgende loopbaanstap.

Waar blijft jouw energie?
Het allereerste wat je kan doen tijdens deze laatste drukke weken voor de vakantie is voorjezelf bijhouden van welke activiteiten in je huidige baan je energie krijgt en welke energieslurpen. Zie ook mijn eerdere blog over dit onderwerp en dit filmpje.

Creatief met een moodboard
Een ander actie die je prima in de zomertijd kan doen, is creatief omgaan met vacatures. Hoe je dat doet, vertelt éen van mijn klanten Zij stond vorig jaar als 48 jarige dame op straat. Na twintig jaar zekerheid en veiligheid lag alles open en ze ontdekte dat het waar is: het spreekwoord “waar de ene deur dichtgaat, gaat een andere open”. “Lekker makkelijk praten als buitenstaander” dacht ze dan steeds. Vaak genoeg spookte het door haar hoofd: “Wat als niemand mij wil ….. wat als ik nooit meer iets vind?”
Die angst was gelukkig kleiner dan haar nieuwsgierigheid en de gretigheid naar mogelijkheden. Ze voelde zich soms net een kind in een snoepwinkel als ze de vacatures aan het doorkijken was. Zoveel mogelijkheden, zoveel kansen, zoveel uitdagingen! En het is gelukt: sinds oktober vorig jaar werkt ze met veel plezier in een totaal andere branche. De zoektocht naar een nieuwe baan is echt serieus hard werken die tijd en energie kost. Het vinden van een nieuwe baan is niet zo moeilijk; de uitdaging is de baan te vinden die bij jou past. Daar kom je achter als je creatief omgaat met vacatures. Dus niet gelijk op zoek naar de perfecte vacature die helemaal bij jou past. Wat dan wel? Besteed aandacht aan het doorspitten van vacatures (in elk mogelijke branche) en markeer wat jou in de vacature aanspreekt. Knip dat deel dat je aanspreekt uit en plak het op een groot wit vel. Op die manier zie je een patroon terugkeren van wat voor soort bedrijf je zoekt, jJe creeeert als het ware een moodboard. Als je dat in beeld heb, kun je gerichter gaan zoeken. Knip bijvoorbeeld een zin uit van een taak die jou leuk lijkt of plak een plaatje op van de organisatie die je leuk vindt. Door het moodboard zichtbaar ergens neer te zetten, hou je je wens levendig en krijg je een steeds beter beeld van wat je leuk vindt. Zinnen die je aanspraken in vacatures (bijvoorbeeld: ‘Een kei in cijfers’) kun je in een latere fase ook weer gebruiken in je sollicitatiebrief.

Een goed gesprek

Weet je al wat beter beter welk werk bij j past en wat je zou willen? Benut dan de zomerweken ook om een aantal netwerkgesprekken te voeren. Dat kan natuurlijk bij uitstek lekker wandelend in het bos, op een zonnig terras of bij iemand thuis! In de zomervakantie zijn de meeste mensen ook wat meer ontspannen en is het wat minder druk met reguliere werkzaamheden. Hoeveel inspirerende gesprekken ga jij deze zomer voeren? Hier vind je meer tips voor het voeren van een netwerkgesprek.

Boter bij de vis
Als je echt iets wilt veranderen in je werk de komende maanden, is het raadzaam om een goede coach in te schakelen. Je kunt wel een beetje doormodderen zoals je al maanden hebt gedaan. Maar als je echt wil dat er iets gaat veranderen, zul je iets nieuws moeten proberen en investeren in jezelf. Een coach is daarbij een goede stok achter de deur. Een coach houdt je scherp, confronteert je met vragen en inzichten die je anders niet krijgt. Ik doe help je daar graag bij. Elke maand reserveer ik tijd voor een aantal gratis speedcoachsessies waarin mensen kunnen kennismaken met mij. Dus wil je voor je vakantie nog iets nuttigs doen, boek dan een gratis speedcoachsessie waarin we samen kijken waar voor jou de mogelijkheden liggen om werk te creëren dat goed bij je past zodat je na de vakantie niet ongemotiveerd aan je werk begint. Of meld je nu alvast aan voor het gratis webinar voor en over generalisten op vrijdag 23 juni 2023.

Marcella van Doorn is loopbaancoach voor veelzijdig generalisten. Zij coacht mensen met een brede interesse die geen energie meer uit hun werk halen, ander werken willen en maar niet goed weten wat.