Waar krijg jij een energieboost van?

Waar krijg jij een energieboost van?

Ik ga iets persoonlijks met je delen. Dat doe ik bijna nooit, maar ik denk dat je hier misschien iets aan hebt. Ken je dat gevoel dat je nauwelijks energie voor iets hebt? Dat je kortaf reageert naar anderen, snel huilt en het weekend te kort is om op te laden? Dat merkte ik een paar maanden terug ook bij mezelf.

De Zorg voor Mijn Moeder: Een Toewijding Met Kosten

Bij mij had het niet met werk te maken, maar met mijn moeder. Mijn moeder heeft ondanks haar 77 jaar al vijf jaar last van dementie en woont nu 2,5 jaar in een verpleegtehuis een uur rijden van mij vandaan. De laatste tijd gaat ze hard achteruit, haar spraak is bijna volledig weggevallen, ze loopt slecht, haar blik wordt steeds holler en ze begrijpt steeds minder. Zo weet ze niet meer waar een WC voor dient en ook een medicijn innemen wordt steeds lastiger. Ik bezocht haar ruim twee jaar lang elke zondag omdat ik dat nodig vond, ik wilde er voor haar en mijn broer (die vaak meeging) zijn. Maar opeens kon ik het niet meer, ik merkte ik er steeds erg tegen opzag, niet meer een lichtpuntje van de situatie kon zien, het ook indruiste tegen mijn waarden (o.a. van een waardevol leven) en na afloop me enkele dagen steeds boos en verdrietig voelde. Kortom, het had een steeds grotere negatieve invloed op mijn leven, waardoor mijn energie behoorlijk weglekte.

Het Tegenstrijdige Gevoel: Verantwoordelijkheid vs. Zelfzorg

Ik voelde al een tijdje dat er iets moest veranderen, maar mijn verantwoordelijkheidsgevoel wilde daar nog niet aan. Totdat ik er zoveel last van kreeg, dat ik bereid was iets veranderen. Ik realiseerde me dat ik minder mag gaan zorgen voor anderen en nog beter voor mezelf mag gaan zorgen. Niemand heeft er iets aan als ik vanuit plichtsgevoel elke week ga en ondertussen zelf niet te genieten ben omdat ik geen dingen meer doe die ik leuk vind en geen tijd heb om op te laden. Dat zou mijn moeder ook niet gewild hebben.

Meer Ruimte Voor Mezelf: Een Weekend Vrij

En dus besloot ik mezelf meer ruimte te gunnen. Eerst ging ik om de twee weken naar mijn moeder, met de vakantie een paar weken niet en sinds kort ga ik om de drie weken. Wat was het fijn om gewoon een weekend op zondag geen verplichtingen te hebben! En niet de halve dag in mijn eentje op pad te zijn, maar gewoon ook weer iets leuks te kunnen doen met mijn partner of kinderen. Ik merkte al gauw dat ik meer energie kreeg. Er was weer ruimte om te lezen, te tuinieren, te sporten en gewoon uit te slapen: wat een luxe! Door iets ouds (mijn verantwoordelijkheidsgevoel dat ik elke week op bezoek moet) los te laten, kwam er ook weer ruimte voor iets nieuws.

Mijn Weg Naar Zelfzorg: Een Cursus Permacultuur

Ik kreeg weer zin om nieuwe dingen te leren. Ik kreeg steeds meer lol in moestuinieren en wil dat ook graag uitbreiden. Zo besloot ik om me aan te melden voor een 6-daagse cursus permacultuur. Niet omdat ik een carrière switch overweeg, maar gewoon om in mijn vrije tijd weer iets nieuws te doen waar ik energie van krijg. Alleen dit besluit voelde al zo goed: echt voor mezelf kiezen en daarmee ook ontspannen en er beter voor anderen kunnen zijn. Dat gaf gelijk al zo’n energieboost! 

Hoe zit dat bij jou? In hoeverre doe jij iets waar je energie van krijgt in jouw leven of word je geleefd door de waan van de dag en ren je alsmaar door? Kost of geeft jouw werk energie? Zet dan nu de eerste stap en meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij. Of ga zelf aan de slag met mijn eBook ‘Slimmer omgaan met je energiesluipers’.