17 apr Wat wordt jouw ‘legacy’?
Ze baalde van haar werk. Al een paar maanden geleden was haar promotie beloofd: haar functie zou ondergebracht worden worden bij een andere afdeling waar ze ook aan een groter team zou gaan leidinggeven. Voordat het zo ver was, moest er nog van alles door HR achter de schermen geregeld worden. Ondertussen was ze bezig met het wegwerken van achterstallig werk. Ze keek me somber aan en zei: “Ik weet echt niet of ik het nog wel wil. Er is zoveel onduidelijkheid en ondertussen ben ik alleen maar bezig met een klus die er niet meer toe doet. Misschien ga ik toch elders solliciteren”. Bovenstaande situatie komt vaker voor dan je denkt. Zo jammer, want hierdoor vertrekken goede mensen. Er is één vraag die vaak voor een doorbraak zorgt in dit soort situaties.
Legacy
De vraag die je kan stellen om anders met een uitzichtloze situatie om te gaan is:Stel je blijft nog een jaar in de ze functie, wat wordt dan jouw ‘Legacy’? En daarmee bedoel ik:
- Wat zou je willen achterlaten voordat je stopt met deze functie?
- Welke projecten zou je dan nog willen doen?
- Wat zou je nog willen leren?
- Wie wil jij dan als persoon zijn?
Doorbraak
Voor de dame in kwestie was deze vraag een doorbraak. Het zette haar aan het denken. Allereerst besefte ze dat ze echt niet nog jaren ditzelfde werk hoefde te doen. Het idee dat ze dit bijvoorbeeld nog een half jaar zou doen gaf haar al meer lucht. Daarnaast dwong deze vraag haar ook goed na te denken over: Wat is nu echt belangrijk? En richt ik me daar wel op? Samen brachten we dat in kaart voor haar. Al snel werd duidelijk dat het achterstallige werk dat ze nu deed teveel overheerste en er niet zo toe deed. Ze wilde haar helicopterblik meer gebruiken en vooral ook vaker bepaalde nieuwe taken gaan doen. Dat idee alleen al gaf haar nieuwe energie. Ze zat er een stuk vrolijker bij dan aan het begin van de sessie en besloot direct de volgende dag in gesprek te gaan met haar manager om dit af te stemmen. Twee weken later sprak ik haar weer en ze zat er heel anders bij. Ze had een goed gesprek gehad met haar manager waarin ze haar wensen had geuit. Die begreep nu dat er snel duidelijkheid moest komen over de nieuwe functie en tot die tijd zou ze zich ook meer richten op andere taken in plaats van het achterstallige werk. .
Don’t design, redesign!
Besluit niet te snel dat je ontslag neemt, maar kijk eerst of er nog mogelijkheden zijn om het leuker te maken. Dat is ook het motto van de auteurs van het boek ‘Designing your work life’ (Bill Burnett & Dave Evans) namelijk: ‘Don’t design, redesign’. Zij onderscheiden vier manieren daarvoor:
- Vertel jezelf een ander verhaal over je werk, bijvoorbeeld door stil te staan bij je ‘legacy’.
- Voer kleine of grote veranderingen door waardoor je jouw talenten beter inzet.
- Verander van omgeving: ga dezelfde functie elders binnen het bedrijf uitvoeren.
- Ga een totaal nieuwe functie uitvoeren binnen de organisatie.
Wil jij ook weer energie krijgen van je werk? Zet dan nu de eerste stap en meld je dan nu hier aan voor een gratis speedcoachsessie.