Tweebaanswerk

Tweebaanswerk

De generalist als tweebaanswerker

Als generalist kun je ervoor kiezen om je veelzijdige talenten niet alleen in te zetten voor je huidige baan, maar ze ook te combineren met een eigen bedrijf of een baan elders in loondienst. Dan ben je een ‘slasher’, oftewel een ‘Tweebaanswerker’. Ik ben zelf ook ooit op deze weg begonnen met mijn onderneming, @‌DesignYourNewJob. Dit was voor mij een mooie, geleidelijke overgang en een uitstekende manier om te ontdekken of het werk als loopbaancoach bij me paste.

In mijn coachingspraktijk begeleid ik nu verschillende mensen die meerdere banen combineren. Het is dus hoog tijd om het heldere, informatieve en gemakkelijk leesbare boek over dit fenomeen ’tweebaansweg’, geschreven door Luc Dorenbosch en Mark van Vuuren, te lezen!

De Opkomst van de Tweebaanswerker

Wist je dat steeds meer mensen kiezen voor meer dan één baan? In 2022 telde het CBS 832.000 mensen met meerdere betaalde banen (zowel in loondienst als zzp’er). Dit is het hoogste aantal ooit, en Nederland is samen met Scandinavië koploper in Europa. Betekent dit dat we in Nederland dezelfde ‘working poor’-situaties krijgen als in de Verenigde Staten, waar mensen vaak meerdere banen moeten hebben om rond te komen? Dat lijkt hier niet het geval te zijn. Bij tweebaanswerk gaat het vaak om hoger opgeleiden die geen extreem lange werkweken maken. Slechts één op de acht tweebaanwerkers doet dit om financieel rond te komen. De meest genoemde redenen om voor tweebaanswerk te kiezen zijn ‘meer afwisseling en het doorbreken van de routine van de hoofdbaan’ en ‘jezelf kunnen ontwikkelen op meerdere gebieden’.

De Toekomst van de Tweebaanswerker

Wat ik ook interessant vond, is dat de auteurs aangeven dat tweebaanswerk waarschijnlijk steeds populairder wordt. Steeds meer werkgevers zoeken samenwerkingen om gecombineerde banen aan te bieden.

Meer Leren over Tweebaanswerk

Overweeg je om zelf meerdere banen als werknemer (of werkgever) te combineren? Lees dan dit boek. Het bevat handige checklists over hoe je het gesprek kunt aangaan met je werkgever of collega’s.

Bekijk hier de boekpresentatie op YouTube, waarin Luc Dorenbosch en Mark van Vuuren de belangrijkste thema’s in het boek in een half uur toelichten: https://www.youtube.com/watch?v=F_3gdEswyTY

Auteur

Luc Dorenbosch & Mark van Vuuren

Titel

Tweebaans werk – Hoe banen combineren voor jou werken kan

Lezen

Het boek vind je hier.