The Culture Map

The Culture Map

Werk jij in een internationaal team en ervaar je dat soms als lastig?

Denk aan die Indiase collega die alleen maar ja zegt en geen vragen stelt zodat je nooit weet of ze het snapt. Of erger je je aan die Amerikaanse collega die altijd zoveel positiefs vertelt dat geniet weet wat nou jouw leerpunt is? Ik coach via @‌Coachhub Academy regelmatig mensen die bij internationale organisaties werken en tegen dit soort cultuurverschillen aanlopen. Daarom las ik de afgelopen weken het boek ‘The culture map’ (zo heet het ook in het Nederlands) van Erin Meyer.

Absoluut een aanrader!

Mijn conclusie: Dit boek leest als een trein en is een absolute aanrader voor iedereen die in internationale teams werkt! Het boek zit vol met anekdotes. De auteur plaatst landen op 8 assen (communicatie, evaluatie, overtuiging, besluiten nemen, manier waarop we vertrouwen, feedback geven, omgang met tijd) waarop culturen van elkaar kunnen verschillen en geeft aan hoe je die verschillen deels kunt overbruggen.

Haar advies: ken je eigen cultuur en wees je bewust van de verschillen. Ben je de manager van een internationaal team: lees met je team dit boek en bespreek de verschillen. Spreek af hoe je binnen het team wilt communiceren, feedback geven, tot besluiten wilt komen.

Concreet voorbeeld

Werk je bijvoorbeeld in je team met veel verschillende nationaliteiten waaronder een aantal conflictmijdende culturen, denk dan aan dit:

  • Overweeg om bij sommige bijeenkomsten als manager niet aanwezig te zijn of om als eerst jouw mening te geven. Laat het team zonder jou samen komen en laat hen hun ideeën aan jou rapporteren.

  • Scheid ideeën van personen door bijvoorbeeld idee uit een brainstorm anoniem weer te geven.

  • Overleg voor de bijeenkomst met je teamleden apart.

  • Pas je taalgebruik aan en stimuleer discussie.

Auteur

Erin Meyer

Titel

The Culture Map

Lezen

Het boek vind je hier.