Middernacht bibliotheek

Middernacht bibliotheek

Het is een roman die uitgaat van een interessant idee en dat op vermakelijke wijze beschrijft. De hoofdpersoon, Nora, belandt na haar dood in een bibliotheek, gelegen in het grijze gebied tussen leven en dood. Hier krijgt ze de kans om in het Boek van Spijt te kijken, waarin ze al haar keuzes en de daarbij behorende spijt kan overzien. De bibliotheek herbergt boeken die de verschillende versies tonen van hoe haar leven had kunnen lopen. Elk boek biedt haar de mogelijkheid om een alternatief leven te ervaren, tot aan haar ouderdom.

Wat me aansprak in dit boek:

  1. Het zette me aan het denken over mijn eigen spijt. In eerste instantie kon ik weinig bedenken, maar bij nader inzien kwamen er wel enkele momenten naar boven. Bijvoorbeeld, tijdens mijn studie politicologie twijfelde ik aan mijn keuze en voegde ik psychologie toe als extra vak. Uiteindelijk studeerde ik af als politicoloog en haalde ik alleen mijn propedeuse psychologie. Zou mijn leven anders zijn geweest als ik destijds anders had gekozen?

  2. Voor generalisten, die vaak een breed scala aan interesses en vaardigheden hebben, is het fantastisch dat Nora de mogelijkheid krijgt om van alles uit te proberen in de bibliotheek. Het onderstreept het idee dat een veelzijdige achtergrond en het verkennen van diverse paden het leven kunnen verrijken.

  3. Het boek herinnerde me eraan dat er geen perfect leven bestaat. Het najagen van eeuwig geluk maakt ons alleen maar ongelukkiger. Spijt kan levenslust doen verdwijnen, ons laten kwijnen en ons eigen ergste vijand maken.

  4. Onderschat nooit de kracht van kleine dingen. Het leven bestaat uit talloze beslissingen, soms klein, soms groot. Elke beslissing leidt tot een ander resultaat.

Kortom: een absolute aanrader! Nu vraag ik me af: In hoeverre heb jij spijt van keuzes op werk- of opleidingsgebied? En welke kleine stap zou je nu willen zetten?

Auteur

Matt Haig

Titel

Middernacht bibliotheek

Lezen

Het boek vind je hier.