Leren dansen met de draak

Leren dansen met de draak

Ik vond het een zeer leesbaar boek waarin Mieke Bouma aan de hand van vele mythen en verhalen laat zien wat we kunnen leren van de hoofdpersonen in verhalen. Verrassend om te zien hoeveel vaste patronen er te zien zijn in verhalen en onze levens, zoals een uitdaging of pijn, drempelmomenten die een overgang vormen, tegenstellingen, tegenslag /dwalingen en het helen van wonden.

De auteur ziet het leven als een spel en verhalen leren je bewust te worden van de spelregels en patronen te zien. Uiteindelijk word je daardoor steeds een beetje bewuster van wie jij bent en wat je te doen hebt in dit leven.

Over het omgaan met crisissen kunnen we uit verhalen leren dat het helpt om niet te veel te blijven hangen in ‘poor me’. In plaats daarvan kun je je beter afvragen: “Wat heb ik hier te leren? Wat nu?”. Door dat te doen kun je een held worden in je eigen verhaal. Belangrijke les is dus: daar waar het moeilijk wordt, ligt een belangrijke les verscholen. Uiteindelijk leidt een crisis altijd naar een innerlijke verschuiving, een nieuw perspectief op het leven, een ongekende kracht die wordt aangeboord, een ander zelfbeeld en een heel nieuw verhaal.

Auteur

Mieke Bouma

Titel

Leren dansen met de draak – mythen en verhalen over omgaan met een crisis

Lezen

Het boek vind je hier.