Willen is iets anders dan kiezen

Willen is iets anders dan kiezen

Misschien heb je deze zomer wel gedacht: “Ik zou wel iets anders qua werk willen, maar wat?” . Tijdens een heerlijke, ontspannen vakantie is het makkelijk om dat te denken, maar wat komt er van terecht na de vakantie. Wil je het dan nog steeds? Kies je er dan voor om actie te ondernemen?

Iets willen is de vonk, iets kiezen is de brandstof

Iets willen is iets anders dan ook echt iets kiezen. Je wilt wel ander werk, maar toch kan het zijn dat je maar doorgaat in je huidige werk. Dat je zelfs harder werkt omdat je niet weet waar je moet beginnen of omdat je simpelweg geen tijd en energie hebt. Je gaat door op de automatische piloot. Het voelt niet als een bewuste keuze. Je kiest er dan niet echt voor om te kijken naar andere mogelijkheden. En voor de duidelijkheid: ‘andere mogelijkheden’ hoeft niet gelijk te betekenen dat je je switcht naar totaal ander werk. Het betekent vooral dat je niet alleen de wens uitspreekt om te kijken hoe je meer energie en voldoening uit je werkt haalt, maar ook actie onderneemt om te kijken wat jij kunt doen om meer energie en voldoening uit je werk te halen. Momenteel lees ik het boek Bezieling en kwaliteit in organisaties. De klassieker voor mensen en organisaties die creëren met het kernkwadrant van auteur Daniel Offman. Hij schetst dit probleem van niet echt kiezen heel mooi. Hij zegt in zijn boek letterlijk:”Iets willen zorgt voor de vonk om aan de gang te gaan; iets kiezen van binnenuit zorgt voor de brandstof .

Waarom kiezen zo moeilijk is….

Waarom kiezen we dan niet, zul je denken? Een keuze maken geeft spanning. We willen iets dat er nog niet is en dat kan onbehaaglijk en machteloos voelen. Daniel Offman geeft in zijn boek treffend aan dat als we iets willen er drie gevaren op de loer liggen:

  1. Je gaat ‘knabbelen’ aan wat je echt wilt en concessies doen. Misschien moet je toch maar niet een hele andere baan zoeken, maar gewoon binnen de huidige organisatie iets anders zoeken. Door dit te denken, vermindert het ongemak, maar wordt het gevoel van machteloosheid groter. Je negeert namelijk je gevoel en wat jij eigenlijk wilt.
  2. Je gaat de huidige werkelijkheid mooier maken dan het werklijk is. Ach, je huidige baan verdient goed en je kan tenminste lekker op vakantie. In dat geval ben je niet eerlijk tegenover jezelf. De spanning over wat je wilt neemt af en de kans dat je echt gaat doen wat je wil ook.
  3. Je vlucht in je valkuil. Als je al een doorzetter en heel daadkrachtig bent, ga je nog harder werken. Op die manier heb je geen tijd om na te denken over je werktoekomst. Hierdoor raak je je zelf kwijt en uiteindelijk realiseer je je dat je nog niet hebt gerealiseerd wat je echt wilde.

Reactie of creatie?

Bovenstaande gevaren hebben met elkaar gemeen dat ze reactief van aard zijn. Je laat je meeslepen in automatisch gedrag, maakt niet echt een keuze voor iets. In plaats van zelf iets te creëren, zelf verantwoordelijkheid te nemen om echt ergens voor te kiezen. Het grappige is dat REACTIE en CREATIE dezelfde letters hebben, maar een totaal andere belevingswereld hebben.

Welke stap zet jij vandaag?

Hoe je kan kiezen voor ander werk, leg ik graag uit in een gratis kennismakingsgesprek. Voor nu kun je alvast beginnen met oefenen om ergens echt voor te kiezen door jezelf af te vragen: wat wil ik vandaag? Misschien wil je wel meer tijd voor reflectie en ontspanning in je werk. Dan kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om vandaag 15 minuten een artikel lezen dat jou inspiratie kan geven voor je werk. Of kies je ervoor om tussen de middag een wandeling buiten te maken met collega’s? Het maakt niet uit wat je kiest, als het maar iets is dat jou inspireert en een klein beetje uit je comfortzone is. Je zult merken hoeveel voldoening het geeft om iets te kiezen en het ook echt te doen. Oefen daar eens mee. Wil je graag een stok achter de deur om echt te kiezen voor werk dat voldoening en energie geeft? Wacht dan niet en zet vandaag de eerste stap. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie van een half uur of meld je aan voor de 1-daagse Masterclass Design Your New Job op vrijdag 11 oktober 2019.