Wie zit er bij jou aan het stuur?

Wie zit er bij jou aan het stuur?

Ik geniet nog even van de laatste dagen van mijn vakantie. Net als eerdere jaren heb ik met mijn gezin via Home Exchange weer van huis geruild, dit keer met een Frans gezin in Agen, in de Lot en Garonnestreek. Soms vallen dingen gewoon samen.

Deze canvas hangt op het toilet in het Franse huis waar we nu logeren. De canvas slaat op een kinderserie die vroeger op TV was en waar verschillende karaktereigenschappen uitgebeeld werden door poppetjes. En laat ik nu net in een studieboek lezen over de psychotherapeut Roberto Assagioli die bedacht heeft dat onze persoonlijkheid bestaat uit allerlei subpersoonlijkheden. Hij gebruikt hiervoor de metafoor van een autobus met het ‘ik’ als chauffeur en de subpersoonlijkheden als passagiers. Bij een bocht komt er een subpersoonlijkheid naar voren om iets tegen de chauffeur te roepen. De hippie roept bijvoorbeeld: “Te gek, lekker gas geven, harder!”. Terwijl een andere persoonlijkheid juist wil dat er geremd wordt. De verschillende subpersoonlijkheden zijn het dus niet altijd met elkaar eens en soms kruipen ze zelf achter het stuur….

Een mooie metafoor die ook duidelijk maakt hoeveel stemmetjes binnen ons strijden om aandacht en hoe belangrijk het is om als ‘ik’ aan het stuur te blijven en je eigen keuzes te maken. Ook bij het veranderen van werk nemen subpersoonlijkheden binnen in jou het woord. De ene roept: “Ja, stoer, zet die stap nu!”. Terwijl de ander zegt: “Kan je dit wel? Dit gaat je niet lukken, hou maar lekker je huidige werk….” Dat geldt misschien ook wel voor jou: misschien is er een organisatie waarvoor je graag zou willen werken en denk je nu: “Is dat niet te hoog gegrepen?” Daarom is het belangrijk om je hier van bewust te zijn, te luisteren wat de argumenten zijn en zelf te bepalen wie uiteindelijk jouw bus bestuurt.In mijn loopbaantrajecten en trainingen wordt veel aandacht besteed aan de juiste mindset, want die is cruciaal voor jouw succes. Wil jij ook je volgende loopbaanstap zetten, maar komt het er maar niet van omdat het je te moeilijk lijkt? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag al de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook.

Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie van een half uur! Ben je 45 jaar of ouder en werk je minimaal 12 uur in de week? Dan kun je alleen de komende maanden gebruik maken van het gratis Ontwikkeladvies voor 45-plussers en heb je recht op 3 gratis loopbaancoachsessies van 1,5 uur. Zie voor meer info en aanmelden voor een kennismakingsgesprek mijn website.