Wat wordt er mogelijk als jij je niet laat leiden door angst?

Wat wordt er mogelijk als jij je niet laat leiden door angst?

Angst en twijfel zorgen er vaak voor dat we niet doen wat we eigenlijk willen doen, op werkgebied of op andere gebieden in ons leven. Deze zomer heb ik ook weer wat angst en twijfels overwonnen om uiteindelijk te doen wat ik wilde doen: tijdens de vakantie huis ruilen met een ander gezin in Noord-Italië. Bij huizenruil stel je je eigen woning gedurende de vakantie beschikbaar aan een vreemde, terwijl die vreemde zijn huis aan jou uitleent. Je moet wel even een drempel over om een wildvreemd gezin toegang te geven tot jouw huis terwijl je er zelf niet bent. Voor vooroordelen en angst is geen plek en als je die weet te overwinnen, geeft dat een geweldig gevoel! Ik zie hier duidelijke overeenkomsten met vrouwen die fantastische ideeën hebben, maar zich laten weerhouden door angst en daardoor geen echte stappen zetten en blijven zitten waar ze zitten. Eeuwig zonde! Daarom sta ik graag wat langer stil bij de mentale aspecten van huizenruilen. (Wil je meer weten over onze huizenruilvakantie? In het Haarlems Dagblad is een interview verschenen met ons en de Italiaanse familie waarmee we ruilden).

Een mooi idee
We ruilden huis met een Italiaans gezin: de familie Corsetti vierde vakantie in ons huis en wij in hun mooie huis op een heuvel ten westen van het Gardameer. Het was een fijn huis met luiken, goede bedden, speelgoed voor de kinderen, fietsen, grote tuin, aardige buren, gelegen op een rustige heuvel dichtbij een mooi havenstadje (Salo). De Italiaanse familie waarmee we ruilden bleek ook ongekend gastvrij en aardig: bij aankomst werden we hartelijk ontvangen en we konden direct aanschuiven voor de avondmaaltijd aan de lange tafel in hun tuin: pasta met zelfgemaakte pesto. Kan het Italiaanser?
En dat allemaal bijna gratis! Alleen het lidmaatschap van de huizenruilwebsite kost geld (130 euro), de rest gaat op goed vertrouwen. Een superleuk concept, goedkoop op vakantie in een comfortabel huis, duurzaam en ook nog leuke, nieuwe mensen leren kennen! Een aantal jaar geleden zou ik nog gedacht dat dit te mooi is om waar te zijn en dat het niet mogelijk is. Dat je alleen goed vakantie kunt vieren als je een duur vakantiehuis aan zee huurt. Dat is dus niet zo!

Een ander vertrouwen
Zoals gezegd vraagt een huizenruilvakantie wel wat van jezelf. Je moet bepaalde overtuigingen overwinnen en in staat zijn je niet te laten leiden door angst en twijfels. Zou jij het durven: je huissleutels aan een wildvreemde geven? Wat nou als die vreemden stiekem cameraatjes in jouw mooie huis ophangen? Of je dure servies laten vallen? Dat zijn vragen die mij vaak gesteld worden als ik enthousiast over huizenruilen vertel. Veel mensen reageren dan met: “Nou mij niet gezien, dat zou ik niet kunnen!”. Maar is het niet raar dat je van de allerergste situatie uitgaat en je laat leiden door angst? Ik heb nu twee keer met mijn gezin aan huizenruil gedaan en beide keren ontmoetten we superaardige mensen en was ons huis keurig opgeruimd en schoon toen we terugkwamen van vakantie. Ik ben ook heel blij dat ik mijn kinderen hierdoor heb laten ervaren dat de vreemde mensen gewoon heel aardig kunnen zijn en dat je, in een wereld vol terreur, je niet hoeft te laten leiden door angst. Ga eens na voor jezelf: Wat wordt er mogelijk als jij een ander echt vertrouwt, je ego aan de kant zet en niet aan je bezittingen hecht?

Ja, maar…
Nu hoor ik je bijna zeggen: “Ja, maar mijn huis is daar niet geschikt voor. Wie wil daar nu vakantievieren? Het is niet af/niet perfect en ik woon in de stad zonder tuin/ niet in Amsterdam etc.” Dat was precies wat ik jarenlang ook dacht. Twee jaar geleden ruilden we met een Deense familie die zomer wilde vieren op onze maisonette op 3-hoog in Amsterdam zonder tuin. Zijzelf hadden een enorm ruime woning met een supergrote tuin. Voor de vakantie leek het hun leuk om de stad beter te leren kennen en namen ze het balkon op de koop toe.

Niet perfect en toch goed genoeg
Dit jaar was het weer spannend: zouden mensen uit andere landen wel willen ruilen met ons, nu we niet meer in Amsterdam wonen? Ja zeker! We kregen tientallen ruilverzoeken dit voorjaar. En weet je wat ik gemerkt hebt? Het maakt niet uit waar je woont als je huis maar gezellig en licht is. Als jij het leuk vindt in jouw huis, zijn er ook andere mensen die dat vinden. Natuurlijk ruim je van te voren je huis op, repareer je de laatste dingen en poets je je huis. En dan gaat de strijd tegen jezelf weer verder. Dan komen de gedachten: “Is het huis wel schoon en opgeruimd genoeg?” En ook die hobbel is te overwinnen. Wij kwamen zelf net uit een verbouwing en in onze achtertuin waren de restanten (zand, stenen) daarvan nog te zien. Ook was er iets misgegaan waardoor onze mooie, nieuwe aanbouw nog niet voorzien was van raambekleding. Dat voelde niet helemaal fijn, het liefst had ik het helemaal af aan onze huizenruilpartners overgedragen en dat lukte niet. Was dat reden om alles af te blazen? Natuurlijk niet! Ik mailde van te voren met de Italiaanse familie en ik was open over de laatste zaken die nog niet af waren. En wat bleek: geen enkel probleem! Ze waren niet op zoek naar het perfecte huis en zochten vooral een warm en licht huis. Pfffehw, me druk gemaakt om niets en weer een belemmerende overtuiging armer: een huis hoeft niet perfect te zijn om te kunnen ruilen tijdens de vakantie. Welke overtuigingen ben jij bereid los te laten om echt dat te doen wat je eigenlijk zou willen doen met je werk en je leven?

Droom, durf en doe!
Als ik me had laten leiden door mijn angsten, twijfels die vooral gebaseerd zijn op overtuigingen, dan had ik nooit zo’n geweldige vakantie gehad. Op zo’n mooie plek, met leuke nieuwe mensen en nog bijna voor niets ook! Dus: durf te dromen. Durf te denken aan wat je echt zou willen en laat je niet weerhouden door vaste overtuigingen, twijfels en angst. In mijn coachingspraktijk zie ik zo vaak fantastische vrouwen die goede ideeën hebben over waar ze heen willen met werk, maar niet de eerste stap zetten omdat ze twijfelen, onzeker zijn of bang zijn. Onlangs coachte ik nog ik iemand met superveel ervaring die droomde van een eigen bedrijf en meer vrijheid. Ze had een prachtig idee om trainingen te geven, maar gelijk stak de twijfel op: kon ze dat wel alleen? En er waren al concurrenten die dat deden, moest ze er wel aan beginnen? Begrijpelijke gedachten die vaak gevoed worden door angst. Als ik me zou laten leiden door het idee dat er al genoeg coaches zijn, dan was ik nooit begonnen:-) Een ander voorbeeld is de docente op een middelbare school die ik onlangs coachte. Zij wilde minder lesgeven en meer collegadocenten begeleiden bij hun loopbaanontwikkeling. Ze zou het liefst een rustige werkplek willen en een aantal taken overdragen aan collega’s. Maar wat zouden die collega’s daarvan vinden? Zou ze niet egoïstisch zijn door haar grenzen zo duidelijk te stellen? En haar directeur zou die wel akkoord gaan? Allemaal veronderstellingen die we vaak van te voren al invullen. Dit is heel menselijk. Het is goed om je er bewust van te zijn dat je ze hebt. Vraag je ook af of die veronderstellingen gevoed worden door angst of dat ze wel degelijk reëel zijn. Dan kun je daarna je de afweging maken of jij je wilt laat leiden door angst.

Cabaretduo Yentl en De Boer schreven er een prachtig akoestisch liedje ‘De slechte raadgever’ over. Het gaat over je innerlijke criticus, het mannetje in je dat altijd bang is. De slechte raadgever: hij is er, maar je hoeft je er niet door te laten leiden.

Wil je weten wat er nodig is in jouw specifieke situatie om beter om te gaan met angst en gedachten die jouw belemmeren in je werk? Meld je dan nu aan voor een gratis online speedcoachsessie van een half uur. Wil je geen enkele tip missen voor meer flow in je werk, ontvang dan voortaan maandelijks praktische tips per email.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren