Wat mij opviel in 2017….

Wat mij opviel in 2017….

Mijn laatste werkdag van 2017 valt samen met de kortste dag van het jaar. Buiten is het behoorlijk mistig. Ik begon deze bijzondere dag eerst met een hardlooptraining bij mijn favoriete loopgroep in de duinen. Daar raakte ik aan de praat met iemand die ik nog niet kende. We wisselden uit wat voor een werk we deden. Toen ze hoorde dat ik als loopbaancoach werkzaam was, vroeg ze me: “En welke trends zie jij als loopbaancoach?” Wat een mooie vraag zo aan het einde van het jaar!
Daar moest ik even over nadenken. Iedereen weet dat solliciteren via vacatures weinig zin heeft. Het gaat er om wie je kent. Ook is bekend dat jonge millennials hoge eisen stellen aan zichzelf en heel ambitieus zijn en minder snel tevreden met het werk wat ze doen. Maar wat was nu een trend die ik het afgelopen jaar heb gezien in mijn coachingspraktijk? Wat viel mij op?

En maar doorrennen in de dichte mist …
Na een paar heerlijke rondjes met pittige heuvels door dichte mist wist ik het!
Als er een ding is die mij opvalt is dat de vrouwen die ik coach maar door blijven rennen en zichzelf en dat wat ze echt belangrijk vinden uit het oog verliezen. Ze staan op de ‘overleefstand’ en zien alleen wat er op korte termijn moet gebeuren. Ze voelen zich geleefd en doen niet wat ze eigenlijk echt zouden willen doen in hun werk. Ze halen niet alles uit zichzelf op werkgebied en dat knaagt! Ze zijn vaak in bepaald werk gerold zonder een echt bewuste keuze te hebben gemaakt. Omdat de omgeving dat verwachtte of omdat het zich aandiende. Ondertussen voelen ze zich vast zitten: ze hebben vaak hoge vaste lasten en een druk privé-leven. Ze willen wel ander en leuker werk, maar de tijd ontbreekt ze om er echt werk van te maken. Iedereen heeft het druk, druk, druk. Bovendien: ze hebben geen idee welk werk echt bij ze zou passen. Kortom: ik zie veel mensen die hun dromen en doelen uit het oog verloren zijn alsof ze in een dikke, dichte mist verkeren. Zeg eens eerlijk: in hoeverre geldt dat ook voor jou?

 

Mentale helderheid
Het grappige was dat ik op dat moment ook zelf daadwerkelijk aan het rennen was door de mist, een betere metafoor voor de trend die ik zie, was er niet. Het deed me denken aan de zogenaamde ‘check in’ die ik altijd aan het begin van een coachsessie doe. De ‘check in’ is bedoeld om om bewust te worden van hoe je er bij zit en om je hoofd leeg te maken. Een van de vragen die ik stel tijdens de check in is: Kun je op een schaal van 0-100 aangeven hoe helder je hebt waar je heen wilt? Je hoeft nog niet precies te weten hoe je ergens gaat komen, maar hoe helder heb je wat je wilt bereiken? Dat is een belangrijke indicator om te zien hoeveel mist iemand om zich heen ervaart. Hoe zit dat eigenlijk bij jou: Hoe helder heb jij waar je in 2018 heen wilt met werk?

Trots
Ik heb in 2017 zoveel mooie mensen mogen coachen, die stuk voor stuk erkennen dat de situatie waar ze in zitten niet fijn was en zelf verantwoordelijkheid hebben genomen om weer met plezier en energie werk te doen dat bij hen past. En daar begint het mee; met het besluit de situatie te willen veranderen. Coaching dwingt je om tijd voor reflectie en actie vrij te maken zodat je ook echt werk maakt van je werk. Samen creëerden we eerst meer energie, ruimte en helderheid. En vervolgens ook het lef om daadwerkelijk nieuwe stappen te zetten. In een aantal gevallen bleek dat een andere baan niet eens nodig was, dat het vooral een kwestie was van meer openstellen, grenzen trekken en aangeven wat ze wilden qua werkinvulling. Weer anderen namen drastische besluiten, zegden hun baan op en besloten iets totaal anders te gaan doen. Ik ben zo trots op al mijn coachees die besloten niet af te wachten en de regie te pakken en zelf vorm te geven aan hun (werkende) leven. Dat leverde weer zoveel nieuwe energie en plezier op en ook meer rust en zelfvertrouwen!

Ik wens jou een heel mooi 2018 toe waarin je dromen echt waar gaat maken en met heel veel plezier je werk doet!

PS Wil je 2018 echt goed starten met helderheid over jouw mogelijkheden om meer energie uit je werk te halen in een baan die bij je past? Boek dan nu een gratis online speedcoachsessie van een half uur. Wil je geen enkele tip missen voor meer flow in je werk, ontvang dan voortaan maandelijks praktische tips per email.