Wat ik leerde van de podcast met Judith Maassen

Wat ik leerde van de podcast met Judith Maassen

“Er is altijd hoop: het is nooit te laat om je dromen na te jagen!”, dat is wat ik leerde van de inspirerende Judith Maassen. Ik luisterde laatst zo’n inspirerende aflevering van de podcast van Theo Maassen ‘Ervaring voor beginners’. Daarin interviewde hij zijn zus Judith Maassen (1963) die in 2019 op haar 55ste haar eerste boek ‘Het nabestaan van Anne Portier’ publiceerde.

Drie zaken die wij kunnen leren van haar:

  1. Je kunt op latere leeftijd altijd iets nieuws leren. Als kind weet je vaak niet welke studies er zijn en wat je ermee kunt. Dat maakt kiezen zeker als generalist lastig. Judith had vroeger in haar ouderlijk gezin de rol van degene die goed kon leren en daardoor niet koos voor haar passie (literatuur), maar iets verstandigs en breeds ging studeren zoals rechten en later pas literatuurwetenschap. Ze deed ook het impresario van haar broer Theo. Pas op haar 55ste schreef ze haar eerste boek en inmiddels zijn dat er twee geworden.

  2. Begin door meer tijd te besteden aan je passie, bijvoorbeeld door een cursus te doen. Zij volgde jarenlang cursussen aan de Schrijvers vakschool waardoor ze met schrijven bezig was. Daar leerde ze aan de hand van kleine oefeningen hoe ze een verhaal op kon bouwen en dat hielp haatr bij het schrijven van een boek. .

  3. Zet door, ook als het moeilijk wordt. Judith kreeg een oogziekte, waardoor ze zelf niet goed dan lezen en boeken laat voorlezen. Dat maakt het natuurlijk ook veel lastiger om je eigen stukken te redigeren, maar toch zette ze door. Verder hielp het haar om elke dag ’s ochtends eerst een uur te schrijven, maakt niet uit wat. Het feit dat ze die tijd vrijmaakte, ook als ze geen zin of inspiratie had, maakte dat er toch vaak iets moois ontstond op papier.

Je kunt hier de podcast helemaal luisteren: https://podcastluisteren.nl/ep/Ervaring-voor-Beginners-S6-Afl-12-Judith-Maassen

Vraag aan jou: Ben benieuwd: wat vind jij een inspirerende podcast qua loopbaan/leiderschap/generalisten?