Wanneer ben jij klaar voor je volgende carrièrestap?

Wanneer ben jij klaar voor je volgende carrièrestap?

Je doet al een tijdje hetzelfde soort werk en dat gaat je goed af. Je verdient voldoende en je gaat niet met een hekel naar je werk. Tel je zegeningen, zou je zeggen. En toch knaagt het af en toe: je zou ook wel eens iets anders willen doen wat meer uitdaging biedt, maar wat? En hoe pak je dat aan als je al een druk leven hebt? Je wilt eerst helder hebben wat de volgende stap zou kunnen zijn: “Ik moet eerst precies weten wat ik echt wil. Een goed, uitgedacht plan, dat is wat ik eerst nodig heb. Dan pas kan ik actie ondernemen“, denk je. Maar is dat ook zo?

Ik heb niets tegen goed uitgedachte plannen, maar op dit vlak werkt het niet. Het idee van een allesomvattende, perfecte, nieuwe baan die gevonden moet worden, werkt bij veel mensen verlammend. Wat te kiezen? En wat als je de verkeerde keuze maakt? Uiteindelijk gebeurt er vaak niets en blijft het diep van binnen nog steeds knagen….

Denk meer als een designer
Daarom pak ik het bij de vrouwen die ik coach heel anders aan. Belangrijk uitgangspunt is dat je nu al actie kan ondernemen, ook al weet je nog niet precies wat jouw volgende baan zal zijn. Hoe? Door het hele proces meer door de ogen van een designer te bekijken. Een designer is nieuwsgierig en probeert dingen uit (is actiebereid). Ze maken een prototypes, waardoor ze ervaren wat werkt en wat niet. Ze zijn ook bereid hun eerste idee los te laten omdat gaandeweg duidelijk wordt dat er een betere oplossing is. Ook herformuleren ze problemen, waardoor ze zich vrijmaken van belemmerende overtuigingen. Die eigenschap is ook heel handig bij de zoektocht naar een volgende baan. Een belemmerende overtuiging daarbij kan zijn: “Ik moet het juiste idee zien te vinden”. Dat werkt eerder verlammend. Beter is het om deze overtuiging te herformuleren voor iets als: “Ik moet met een heleboel ideeën komen, zodat ik allerlei toekomstmogelijkheden kan bekijken”. Deze aanpak ontleen ik overigens aan een boek dat ik iedereen kan aanraden: Ontwerp je eigen leven. Hoe je het beste uit je leven en werk haalt van Bill Burnett & Dave Evans.

7 acties om direct op zoek te gaan naar jouw droombaan

Regelmatig coach ik vrouwen die een volgende stap willen maken op werkgebied.
Concreet volg ik in een coachtraject de volgende stappen.

  1. Ruimte en energie creërenom aan jezelf en je zoektocht naar een volgende stap te werken. Zie ook mijn vorige blog over bewust worden van je energiegevers en energieslurpers. Als je je daar van bewust bent, kun je je werk en leven zo organiseren dat er meer energie en ruimte overblijft voor iets nieuws
  2. De juiste mindset creëren: Wat weerhoudt je ervan om in actie te komen? Welke disfunctionele overtuigingen kunnen we herformuleren? Ben je bereid om afspraken met jezelf na te komen? Ben je bereid om dingen uit te proberen en ideeën los te laten?
  3. Je eigen werkvisie/ kompas creëren: wat vind jij belangrijk in werk?
  4. Mogelijkheden creëren: op basis van activiteiten die energie geven en die je belangrijk vindt, brainstorm ik samen met mijn klant over allerlei mogelijke functies.
  5. Twijfels benoemen en vragen bedenken: bij alle baanmogelijkheden zet je minimaal drie vragen op een rijtje. Bijvoorbeeld twijfels die je hebt: is het echt wel afwisselend? Verdient het genoeg? Etc
  6. Antwoorden zoeken: per baanmogelijkheid ga je op zoek naar iemand in je netwerk waarmee je een gesprek kunt hebben om antwoorden te krijgen op je vragen en meer te weten te komen over het betreffende werk. Meeloopstages, detacheringen behoren ook tot de mogelijkheden.
  7. Vertrouw erop dat als je dit proces start, er gaandeweg meer duidelijkheid komt. De gesprekken zullen je op nieuwe ideeën en mensen brengen. Sommige ideeën zullen ook afvallen.

Het grote voordeel van deze aanpak is dat je nu al kleine stapjes kan zetten om dichterbij jouw droombaan te komen. Je bent in actie en netwerkgesprekken voeren om meer te weten te komen over bepaald werk is veel relaxter en leuker dan solliciteren! Mensen leren je beter kennen en zullen ook eerder aan je denken als er een vacature is.

Wil je weten wat er nodig is in jouw specifieke situatie om klaar te zijn voor een volgende carrièrestap? Meld je dan nu aan voor een gratis online speedcoachsessie van een half uur. Wil je geen enkele tip missen voor meer flow in je werk, ontvang dan voortaan al mijn blogs en tips per email.