23 mei Waarom kiezen?
“Je hoeft niet voor één baan te gaan, je kan ook voor een combi gaan”, zei ik laatst tegen iemand die ik begeleidde. Ik zag de opluchting op haar gezicht. Ze realiseerde zich dat de gedachte dat ze al haar talenten kwijt zouden moeten kunnen in één functie, haar veel spanning en druk gaf. Wat is die ene, perfecte functie die bij haar past?
Onrust
Ik heb dat zelf ook lang een worsteling gevonden. Ik had zoveel onrust. dat begon al tijdens mijn studie. Stond ik ingeschreven bij bedrijfskunde, switchte ik naar politicologie om vervolgens psychologie erbij te doen. Maar ook in werk voelde ik een enorme onrust omdat ik opzoek was naar DE baan. Ik switchte van onderzoek naar beleid en weer terug naar onderzoek. Ook wist ik niet waar ik het moest zoeken: bij de overheid of toch bij een bedrijf?
Slasher of het schuinestreepmodel
Uiteindelijk maakte ik 8 jaar geleden de switch van projectleider naar zelfstandig loopbaancoach. Dat deed in niet in één keer, maar ik combineerde eerste 4 jaar mijn baan in loondienst met twee dagen er naast mijn coachpraktijk. Toen was ik een typische ‘slasher’: ik combineerde toe banen. Hoewel dat ene lastige tijd was, gaf het mij ook de gelegenheid om te ervaren of het werk als loopbaancoach me beviel. Dit ‘schuinestreepmodel’ (waarbij je twee functies combineert) wordt steeds populairder en is één van de mogelijke werkopties die geschikt zijn voor veelzijdige generalisten.
Of toch smeltkroesmodel en feniks?
Uiteindelijk koos ik er 3,5 jaar geleden ervoor om mijn baan in loondienst te verlaten en volledig voor mezelf te beginnen als loopbaancoach bij @designyournewjob. In deze werkvorm ervaar ik de meeste vrijheid om mijn talenten op meerdere manieren in te zetten. Ik coach mensen, geef trainingen, ben docent en supervisor bij @Vistanova en daarnaast kan ik lekker schrijven. Je kan wel zeggen dat ik nu voor het feniksmodexl (volledige carrièreswitch) en het smeltkroesmodel heb gekozen: ik ben van carrière geswitcht en kan nu mijn kwaliteiten kwijt in een functie waarin alles samensmelt. Mijn Amerikaanse collega Emilie Wapnick schreef in haar boek “Hoe wordt je alles? over de verschillende modellen.
Gratis webinar
Meer weten over de verschillende werkopties voor generalisten? Meld je aan voor mijn eerstvolgende gratis online webinar over veelzijdig generalisten. Aanmelden kan hier.