05 mei Waarom je niet snel een baan vindt via solliciteren
Als je besluit op zoek te gaan naar een nieuwe baan, gaan de meeste van ons zoeken naar vacatures op internet. Ik ben daar geen fan van. Het leidt namelijk niet tot het beste resultaat. Vacaturesites (13%) en headhunters (4%) komen samen nog niet eens aan de kracht van netwerken, zo blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), waarvoor in 2017 onder meer zo’n 2.895 mensen zijn ondervraagd die in het afgelopen jaar van baan gewisseld. Zo’n 23% van de mensen vindt een baan via netwerken en het informele circuit. Verder geldt ook: hoe hoger het opleidingsniveau, hoe belangrijker het eigen netwerk bij het vinden van van een baan: 28% van de academisch geschoolden vindt via het eigen netwerk een baan. En de kracht van persoonlijke netwerken neemt bovendien toe, terwijl die van vacaturesites, uitzendbureaus en open sollicitaties juist afneemt.
Superbaansyndroom
Nog niet overtuigd dat het vinden van een nieuwe baan via solliciteren niet de beste manier is? Dan geef ik je hier nog wat argumenten. Solliciteren is meestal een mentale uitputtingsslag. Bij sollicitaties sta je eigenlijk al met 1-0 achter omdat niet jij ‘in charge’ bent, maar diegenen die het gesprek afnemen. Vaak wordt in de vacature het figuurlijke ‘schaap met de vijf poten’ gevraagd: alle eigenschappen van degene die de functie voorheen uitoefende plus alle nieuwe vaardigheden die hij/zij miste, maar wel tegen het oude salaris. Dit wordt ook wel het ‘superbaansyndroom’ genoemd: de vacature bevat zulke onmogelijke eisen dat niemand daar aan kan voldoen. Daar komt nog bij dat er ook enorme concurrentie is en de vacatures zijn maar een topje van de berg aan functies die er mogelijk zijn.
Sollicitatievalkuil
Bij vacatures is de verleiding ook groot om je te voegen naar een vacature en je eigen wensen/eisen uit het oog te verliezen. Ga je bijvoorbeeld ineens toch solliciteren op een baan die eigenlijk te ver weg is of een baan die niet voldoet aan jouw wensen. Dat overkwam ook Esther die dolgraag van baan wilde wisselen en enthousiast bij mij terugkwam van haar eerste netwerkgesprek. Via het gesprek was ze geattendeerd op interne vacatures en daar had ze gelijk op gereageerd. Voor ze het wist zat ze tot over haar oren in de sollicitatiestress terwijl ze niet echt had stil gestaan bij vraag of dit echt was wat ze wilde. Gelijk daarna had ze een gesprek met een recruiter. Het gesprek liep niet helemaal zoals ze had gedacht, eigenlijk wist ze nog niet precies wat voor een functie ze zocht: wel of niet eindverantwoordelijke zijn? Ze werd steeds onzekerder en de hele zoektocht via vacatures putte haar uit. Natuurlijk is het egostrelend dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek, maar past deze baan echt bij jou? Solliciteren kost heel veel tijd en energie. Een paar afwijzingen zorgen voor een enorme deuk in je zelfvertrouwen waardoor je steeds gespannener bent bij gesprekken en op den duur ook niet meer gelooft in het vinden van een leuke baan.
Creëeren in plaats van reageren
Kortom, wil je van baan wisselen, doe dat dan niet via solliciteren waarbij jij reageert op wat een ander te bieden heeft. Kies voor een manier waarbij jij je nieuwe baan creëert en uitgaat van wat jij zoekt. Door eerst te kijken naar wat jij belangrijk vindt in werk, waar jij energie van krijgt, ga je uit van jouw wensen. Op basis daarvan creëer je aantal baanopties die je leuk lijken en die je wilt onderzoeken. Onderzoeken betekent dat je met een open houding (‘nothing is wrong’) via netwerkgesprekken gaat kijken of die functie wat voor je is en welke organisaties interessant zijn. dat wil niet zeggen dat dat je met een of twee netwerkgesprekken gelijk een baan hebt. Nee, daar zijn er vaak heel wat meer netwerkgesprekken voor nodig. Het is wel een ontspannen manier om beter zicht te krijgen op het werk dat bij je past en gelijk je netwerk uit te breiden. Als mensen je eenmaal kennen, zullen ze je eerder wat gunnen dan als dat niet het geval is.
Wil jij ook op deze manier je nieuwe baan vinden? Meld je dan nu aan voor de inspirerende dagtraining Design your new job. In 5 praktische stappen naar werk dat bij je past die op 8 juni 2018 plaatsvindt. Doe je dat voor 8 mei 2018, dan ontvang je gratis het superhandige boek Nooit meer solliciteren van Sylvia van den Meerendonk. Wil je gericht advies voor jouw specifieke situatie? Neem dan even contact met mij op voor een gratis speedcoachsessie.