Waarom doe ik mezelf dit aan?

Waarom doe ik mezelf dit aan?

‘OMG, waarom doe ik dit? Is dit nodig? Kan ik dit wel?’  Dat waren gedachten die door mijn hoofd gingen. Wat was het geval? Ik was stiknerveus voor een online test coachsessie van 30 minuten die ik in het Engels mocht begeleiden. Als ik de test doorstond, mocht ik voor grote intermationale organisaties gaan coachen. Het was niet zozeer het Engels waar ik tegenop zag. Mijn hele coachopleiding in Maastricht was immers in het Engels en ik ben ook internationaal gecertificeerd coach. Maar het feit dat degene die ik zou coachen ook mij aan het beoordelen was, baarde me meer zorgen. ‘Kan ik dat wel? Ben ik goed genoeg?’.

Een kater? Een’kwetsbaarheidskater’!
Brené Brown noemt dit in haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ heel treffend een ‘kwetsbaarheidskater’. Je kent het gevoel vast wel. Je doet iets waarmee je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Misschien besluit je je baan op te zeggen, ga je dat confronterende moeilijke gesprek aan met je baas of deel je iets persoonlijks op LinkedIn. Kortom: je steekt je nek uit, bent uit je comfortzone en dat maakt je kwetsbaar. Hoe zal de ander reageren? Wat als het misgaat? Wat zullen ze van je vinden?

‘Great things don’t come from comfort zones’
Zo’n kwetsbaarheidskater vermijden we het liefst omdat het eng voelt. Maar volgens Brené Brown zijn het juist deze momenten die je leven betekenis geven. Of zoals schrijver Roy T. Bennet schreef: “If you always do what is easy and choose the path of least resistance, you never step outside your comfort zone. Great things don’t come from comfort zones.”
Dus als je jezelf wilt ontwikkelen, is het goed om uit je comfortzone te gaan en iets te doen, ook al voelt het eng. Dat geldt ook voor mij als zelfstandig loopbaancoach. Ik hou van afwisseling en vind het leuk om voor zowel particulieren als organisaties te werken. Dus toen mijn oog op Linkedin viel op een leuke internationale organisatie die kwaliteit van coaching hoog in het vaandel heeft, besloot ik ze te mailen. Voor ik wist maakte ik in een videocall kennis met de organisatie en stond er een online testcoachsessie gepland met de bijbehorende twijfels en gedachten die door mijn hoofd raasden. Overigens volgden daarna nog meer ‘katers’: ik mocht voor dezelfde organisatie ook nog een profiel over mezelf in twee talen schrijven, een videofilmpje van 1 minuut in twee talen over mezelf opnemen en een aantal online modules met vragen volgen. Dit alles hielp niet om de gedachten ‘Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg?‘ uit mijn hoofd te krijgen….Maar wat hielp dan wel?

Duikplank….
Dergelijke gedachten in mijn hoofd zijn voor een coachsessie of een gesprek niet handig en niet fijn. Voor je het weet ben je alleen maar met je gedachten bezig en die maken dat je onvoldoende aandacht hebt voor de ander. Ik wilde echt meer ontspannen zijn en dus maakte ik daarom vlak voor de testcoachsessie een flinke boswandeling. Dat hielp tegen de zenuwen: ik keek even rustig naar mijn gedachten en concludeerde dat die normaal zijn omdat ik iets spannends ging doen. Alles in mijn lichaam was gericht op overleving. Risico’s nemen zorgt ervoor dat je alert wordt en je innerlijke criticus geactiveerd wordt. Door te accepteren dat de gedachten er waren, gingen ze ook naar de achtergrond en ik ontspande meer. Wat ook helpt is te denken: “Ik ben niet mijn gedachten. Ik kan het alsnog gewoon doen ondanks mijn angst”. Denk maar aan die hoge duikplank op 10 meter hoog: als je daar bovenop staat en de afgrond ziet, vraag je je misschien ook af waarom je dit wilde. Je kunt het angstzweet onder je oksels voelen en toch naar beneden springen omdat je je niet wilt laten leiden door angst.
Enne, mijn test coachsessie? Die liep hartstikke goed, ze willen met mij in zee! Dus binnenkort hoor je meer hierover.

En jij?
In hoeverre ga jij af en toe uit je comfortzone? Merk jij dat je geneigd bent teveel in jouw comfortzone te blijven bijvoorbeeld bij netwerk- en sollicitatiegesprekken? Hoe ga jij om met die spanning? Als loopbaancoach begeleid ik jou graag bij het uit je comfort zone gaan zodat jij weer fluitend naar het werk gaat. Wacht niet langer en meld je nu aan voor een gratis speedcoachsessie en maak kennis met mijn coaching.