Uitdaging in je werk

Uitdaging in je werk

Als er iets is wat hoogbegaafden en veelzijdige generalisten gemeen hebben is het de enorme behoefte aan leren, afwisseling en uitdaging. Ergens gaan werken en na drie maanden je al minder gemotiveerd voelen omdat de uitdaging weg is. Alsof je een plafond bereikt en dan een beetje afhaakt en je vuurtje uitdooft. Daarom zijn hoogbegaafden ook veel geneigd om vaak te wisselen van werk. Het is dus belangrijk om voldoende uitdaging te blijven creëren en te zorgen dat je werk past.

Dat wist ik al van veelzijdig generalisten, maar afgelopen zaterdag ontdekte ik tijdens het symposium van Stichting hoogbegaafdheid ‘Gelukkig hoogbegaafd, hoe dan?’ dat het ook typerend is voor hoogbegaafden.

Er waren interessante sprekers zoals Micha Hamel, Klaas van Kruistum, Daniëlle Krekels en Perry Knoppert. Huisarts Lotte van Dijk inspireerde ook met haar verhaal waarin ze aangaf ook met geworsteld te hebben met haar behoefte aan uitdaging. Daarom koos zij er nu bewust voor om als waarnemend arts steeds werkzaam te zijn op verschillende posten. Een mooi voorbeeld hoe je de afwisseling erin kan houden. Ik realiseerde me dat ik mijn laatste baan in loondienst bij Metropool Amsterdam ook alleen jaren vol heb kunnen houden door de afwisselende onderzoeksprojecten die ik deed.

Ik ben even benieuwd: Hoe is dat voor jou? Op welke manier creëren jij voldoende uitdaging voor jezelf in je werk?