18 feb Toe aan een nieuwe loopbaanstap? 5 dingen die je van een designer kan leren
Zou je ander werk willen doen en heb je geen idee wat en hoe dat aan te pakken? En merk je dat solliciteren vooral veel tijd en frustratie kost? Dan ben je niet de enige! Zo’n 43% van de Nederlandse werknemers is ontevreden met zijn huidige werk en zou wel wat anders willen. Slechts een deel ervan pakt het aan en wisselt daadwerkelijk naar werk dat beter bij hem/haar past. Voor het succesvol switchen van baan kunnen we veel leren van de mindset van een designer.
Een designer is iemand die een oplossing vindt voor een probleem waarvan je geen idee hebt hoe het op te lossen. Bijvoorbeeld: mensen vonden het afschuwelijke, scherpe geluid van een wekker irritant. En dus bedachten designers als oplossing een wekker waarvan het lampje langzaam aangaat en vogeltjes je vrolijk wakker kwetteren. Vaak leren we in ons werk dat we veel problemen kunnen aanpakken met een plan. Jammer genoeg houden plannen vaak geen rekening met veranderingen en werken ze alleen als je heel veel informatie hebt en een duidelijk beeld van het doel of de oplossing. Voor het vinden van de juiste loopbaanstap geldt dat niet: daarvan is de richting onbekend en hebben we ook nog met onze emoties te maken. Daarom kunnen we veel leren van de manier waarop designers problemen oplossen, zij hebben vaak namelijk ook nog geen idee van de oplossing. Designers brainstormen met andere mensen, proberen dingen uit, testen en als ze vastlopen bekijken ze de situatie vanuit een ander standpunt.
Denk en doe wat meer als een designer: 5 tips voor het zetten van je volgende loopbaanstap:
- Loop je vast? Reframe het probleem! Probeer als je vastloopt anders naar het probleem te kijken. Wat ik vaak zie is dat mensen die een andere baan willen vastlopen op de volgende overtuiging: “Ik moet eerst mijn passie weten, voordat ik een stap kan zetten”. Dat is een gedachte die je belemmert (een ‘rode kaart’) en waardoor je jezelf alleen maar verder in de put praat. Welke gedachte zou jou juist kunnen helpen en stimuleren (een ‘groene kaart’) om een volgende stap te zetten? In het geval van de passie kan dat bijvoorbeeld zijn: “Ik gun mezelf de tijd om mijn passie te vinden. Alleen door dingen uit te proberen weet ik wat ik leuk vind en waar ik goed in ben”. Deze manier van ‘reframen’ oftewel herformuleren komt je van pas op elk moment, als je net begint met denken over je loopbaanstap tot aan het einde daarvan als je netwerkgesprekken voert. Daarom is het van belang dat je steeds nagaat wat jouw ‘rode kaart’ is die je vast doet zitten en hoe je er anders tegen aan kunt kijken zodat je weer verder kan.
- Je eerste idee is nooit je beste. Verzamel daarom zoveel mogelijk ideeën over wat je volgende loopbaanstap zou kunnen zijn. Dat kan lastig zijn want onze hersenen willen niets liever dan snel 1 oplossing vinden voor het probleem. In mijn workshops en coachingsessies gebruik ik het maken van een mindmap voor het creëren van mogelijke baanopties. In het midden zet je een energiegevende activiteit en vervolgens associeer je vrij daarop. Gekke ideeën mogen in dit stadium. Beperk de tijd voor het brainstormen tot max. 10 minuten. Hoe langer je de tijd hebt, des te groter de stem van je innerlijke criticus, die bepaalde ideeën gaat afkeuren en daar heb je in dit stadium niets aan.
- Probeer dingen uit. Een designer is vooral actiegericht en test ‘prototypes’ (mogelijke oplossingen) eerst uit. Bij het vinden van je volgende loopbaanstap gaat het ook om het uitproberen van een paar opties. Het uitproberen kan bestaan uit het bellen van mensen, koffiedrinken met mensen, meelopen met iemand, een cursus, training of studie volgen of een detacheringsplek/ stage lopen. Op die manier verken je opties en krijg je antwoord op allerlei vragen en twijfels die je over een optie hebt.
- Richt je op het proces, niet op het resultaat. Soms vallen bepaalde opties af en kun je het gevoel hebben dat je twee stappen voortuit gaat en een terug. Dat geeft niet, een designer kijkt vooral wat je kunt leren van de situatie en wat een volgende stap is die je kunt zetten. Maak het niet te groot: je hoeft niet de perfecte baan te vinden die je voor de rest van je leven houdt. Je kijkt alleen naar de volgende loopbaanstap.
- Durf hulp te vragen. Een designer bedenkt niet alles alleen, maar juist met mensen die anders zijn, bijvoorbeeld die meer van techniek, psychologie of marketing weten. Voor je loopbaanstap geldt dat ook: vraag andere mensen mee te denken over je baanopties, brainstorm samen. Bij het uitproberen van je opties is heel van groot belang dat je hulp durft te vragen. Natuurlijk is dat spannend, maar wel noodzakelijk als je echt een volgende loopbaanstap wil zetten. Benader mensen, praat met ze. De meeste mensen vinden het alleen maar leuk om over hun werk te praten en geven je graag een tip.
Kortom, een designer heeft vooral een ‘growth mindset’ gericht op groei en ontwikkeling, terwijl wij juist vaak blijven hangen in een ‘fixed mindset’ (‘Dat kan ik nu eenmaal niet’ ) die ervoor zorgt dat we vastlopen. Volgens de nummer 1 coach en trainer van Amerika (Tony Robbins) wordt 80% van ons succes bepaald door onze mindset en slechts 20% door onze strategie.
Design your new job in 5 praktische stappen
Het is dus niet voor niets dat ik de Design-your-life-methode van Bill Burnet en Dave Evans gebruik bij mijn coaching en trainingen. Ik ben gespecialiseerd in het coachen van vrouwen die ander werk willen en niet weten wat. Via de zogenaamde Design-your-life-methodiek help ik ze om echt werk te maken van hun volgende loopbaanstap. Dat doe ik aan de hand van vijf praktische stappen:
- Oefenen in het ‘reframen’ van gedachten die jou tegenhouden.
- Werkkompas opstellen om te zien of jouw werkvisie aansluit bij dat wat je in je leven belangrijk vindt.
- Het slimmer organiseren van je huidige werk zodat je energie en ruimte hebt om aan je loopbaanstap te werken.
- Creëren van aantal baanmogelijkheden die jij interessant vindt.
- Actief uitproberen van een aantal baanopties.
Het voordeel van de Design-your-new-job-aanpak is dat je makkelijker en sneller een volgende loopbaanstap zult zetten. Je gaat meer uit van wat jij zoekt in plaats van die paar vacatures die officieel zijn opengesteld. Ook zorgt deze aanpak ervoor dat je veel relaxter een gesprek met mensen voert, in plaats van zeer formele sollicitatiegesprekken. Daardoor zien ze jou op een andere manier en is de kans ook groter dat je een aanbieding krijgt die echt bij je past. Ander groot voordeel: je bouwt een enorm netwerk op en ontvangt sneller, meer en betere aanbiedingen dan wanneer je je beperkt tot solliciteren.
Ben jij ontevreden over je huidige baan en wil je graag iets anders en weet je niet wat? Meld je dan nu aan voor de dagtraining Design your new job op 11 oktober 2019. Boek dan nu een gratis speedcoachsessie van een half uur om te kijken wat we samen kunnen doen zodat jij daadwerkelijk werk maakt van je volgende loopbaanstap. Wil je geen enkele tip missen voor het succesvol switchen naar ander werk, ontvang dan voortaan maandelijks praktische tips per email.