Teleurgesteld in jezelf ? Stop met uitstellen en volg je hart

Teleurgesteld in jezelf ? Stop met uitstellen en volg je hart

Herken je dat? Je weet op zich wel wat je zou kunnen doen om je werk leuker te maken of een switch naar een volgende baan te realiseren. Toch komt het er maar niet van. Je hebt het razend druk, je stelt het uit, je focust je op dingen die zich nu voordoen. Kortom, uitstelgedrag. En ondertussen knaagt er binnen in je een gevoel van teleurstelling en ontevredenheid omdat je niet doet niet wat je eigenlijk echt wilt doen. Hoe kun je omgaan met teleurstelling in jezelf? En vooral: hoe zorg je dat je niet in deze negatieve spiraal blijft hangen, maar weer snel flow ervaart op werkgebied, in je huidige werk ofwel in je volgende baan?

Hieronder geef ik vier tips:

Tip 1: Stronger dan yesterday: wees lief voor jezelf
Oordeel niet te hard over jezelf. Je praat jezelf alleen maar verder de put in als je tegen jezelf zegt dat je een ‘loser’ bent omdat je je niet gedaan hebt, wat je wilde doen. Maar: dat helpt je niet! Maak de keuze om jezelf te vergeven. Zeg dat desnoods ook tegen jezelf. Deze tip doet me denken aan een slogan die op een van mijn hardloopshirtjes staat: ‘Stronger dan yesterday’. Dat is precies hoe je er naar kunt kijken: je bent niet perfect, je ontwikkelt je en dan gaat het de ene keer beter dan de andere. Je kunt vandaag weer opnieuw beginnen en dan ben sterker dan gisteren. Uiteindelijk maken alle kleine stapjes, een hele grote. Welk stapje kun jij vandaag zetten om met meer plezier en succes je werk te doen?

Tip 2: Je gelooft het niet, maar zo makkelijk is het: slaap!
Zorg dat je uitgerust bent: alleen dan kun je helder nadenken en bewuste besluiten nemen en uitvoeren. Als je moe bent, ga je eerder over op de automatische piloot en laat je je sneller leiden door afleidende gedachten en emoties. Dan denk je sneller: “Ach, mijn huidige werk is zo gek nog niet. Waar om zal ik tijd en energie stoppen in een volgende carrièrestap?“. Een van mijn coachees combineert haar drukke baan bij een groot bedrijf met jonge kinderen. Ik coach haar omdat ze graag een volgende carrièrestap wil zetten en wil switchen van baan. De eerste paar sessies zag ik dat ze doodmoe was. Ze sliep slecht doordat haar kinderen haar wakker hielden. Halverwege het coachtraject constateerden we dan ook dat ze minder ver was met het vinden van een andere baan dan ze aanvankelijk had verwacht. Een continue gebrek aan slaap maakte dat ze in de ‘overleefstand’ stond. Ze reageerde op alles wat zich voordeed, maar had te weinig energie om echt nieuwe dingen te creëren en te kijken naar haar volgende loopbaanstap. Het gevolg was dat ze vaker dingen deed op de automatische piloot en terugviel in oud gedrag. Als coach ben ik hier alert op en zie ik het als mijn rol om jou scherp te houden, je te confronteren met je doelen en samen te kijken hoe je om kunt gaan met de beren die je op pad tegenkomt. Krijg jij voldoende slaap of zit je in de ‘overleefstand’?

Tip 3: Kies 1 ding en doe wat je ECHT belangrijk vindt
Soms blijkt dat dingen die je eerst belangrijk vond, nu niet meer zo belangrijk zijn. Er komen elke dag weer zoveel dingen voorbij die ook aandacht vragen, dat het moeilijk is om focus te houden. Maak daarom geen lange to-do list, maar kies één ding dat jij het allerbelangrijkste vindt en dat jij de komende week ECHT gaat doen. De afgelopen week coachte ik een leuke vrouw die zichzelf serieuzer wil nemen als zelfstandige. Ze wilde meer zichtbaar zijn en haar toegevoegde waarde laten zien. De laatste sessie had ze meerdere acties, maar – zo biechtte ze op – ze had niet alles gedaan en daar was ze teleurgesteld over. Ze had er zelfs slecht van geslapen. Samen keken we tijdens de coachsessie naar wat haar belemmerde en wat voor haar echt het allerbelangrijkste is om de komende twee weken aan te werken. Dat bleek haar website te zijn die ze beter wilde zelf kunnen beheren en vaker wilde bijwerken. Voor haar was deze stap heel belangrijk: de nieuwspagina zou haar archief zijn, en tegelijkertijd kon de bijgewerkte website duidelijker haar toegevoegde waarde tonen aan haar klanten.Wat is voor jou en je werk echt belangrijk? Wat zou het je opleveren als je die actie deze week ECHT zou uitvoeren?

Tip 4: Creëer ruimte en tijd om aan je doelen te werken
Soms kom ik mensen tegen die denken: “Ik weet zelf heel goed wat nodig is om een volgende loopbaanstap te zetten”. Even doorvragen en dan blijkt dat ze het wel weten, maar geen tijd vrijmaken om echt een volgende loopbaanstap te zetten. Reserveer zelf, zeker in geval van loopbaanverandering, consequent tijd om echt uit te zoeken wat je leuk lijkt. Praat met mensen, zie ook mijn eerdere blog. Je kent vast wel het gezegde: Alles wat aandacht krijgt, groeit. En zo is het! Als jij geen aandacht geeft aan de dingen die voor jou belangrijk zijn, verwacht dan ook geen wonderlijke resultaten. Dus de coachee die worstelde door haar jonge gezin en drukke baan met tijd en slaap, besloot voortaan een dag en twee avonden in de maand te besteden aan het zicht krijgen op haar volgende loopbaanstap. In die tijd benadert ze mensen, drinkt ze koffie bij interessante bedrijven of leest ze interessante artikelen die haar meer kennis geven over nieuwe vakgebieden. Ze heeft weer energie en inspiratie en krijgt steeds meer zicht op haar volgende baan. In hoeverre maak jij voldoende tijd vrij om aan je doelen te werken?

Hoe lang ga jij nog uitstellen om echt iets te veranderen? Wanneer neem je het besluit om je hart te volgen? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag al de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie van een half uur ! Wil je geen enkele tip missen voor meer flow in je werk, ontvang dan voortaan al mijn blogs en tips per email.