Supertalenten van generalisten

Supertalenten van generalisten

Denk je ook wel eens: “Ik ben nergens echt goed in, wat heb ik nou te bieden?”. Dat is typisch iets wat ik mijn klanten vaak aan het begin van een loopbaantraject hoor verzuchten. Een specialist die kan iets, maar zij? Zij zijn meer generalisten die van alles een beetje kunnen. Zij voelen zich relatief vaak een beginneling en hebben angst dat ze nooit de beste zijn. Het is dus niet raar dat veel generalisten soms verzuchten dat ze liever een specialist hadden willen zijn. Daarom zet ik in deze blog vijf supertalenten van generalisten op een rij.

Veelzijdig generalisten beschikken over de volgende supertalenten:

  1. Synthese van ideeën. Generalisten kunnen heel goed verschillende aandachtsvelden combineren en zo met vernieuwende ideeën komen. Het zijn echte innovators die out-of-the-box durven denken om een probleem op te lossen.
  2. Snel en goed leren. Generalisten zijn gedreven en kunnen zich iets nieuws snel eigen maken. Ze leren makkelijk. Hun intellectuele nieuwsgierigheid en gedrevenheid zorgt er ook voor dat ze dat graag doen. Ze zijn gewend aan het beginnersgevoel dat met iets nieuws leren gepaard gaat. Daar waar specialisten eerder geremd zullen worden door de gedachte: “Ik heb het nog nooit gedaan, ik kan het niet”. 
  3. Snel schakelen. Generalisten voelen zich thuis in veel verschillende situaties en in verschillende rollen. Ze kunnen zich heel goed aanpassen naar wat nodig is in een bepaalde situatie. Dit uitstekende aanpassingsvermogen wordt in onze snel veranderende economie in de 21ste eeuw beschouwd als een heel belangrijke vaardigheid.
  4. Helicopterview. Generalisten zijn heel goed in snel het grote plaatje zien. Door hun brede perspectief kunnen ze systematische problemen snel waarnemen en doorzien. Ze vinden het leuk om te brainstormen en te bedenken hoe zaken beter kunnen. 
  5. Verbanden leggen en vertalen/verbinden. Generalisten hebben het vermogen om met allerlei soorten mensen om te gaan. Ze zijn vaak de verbindende schakel tussen verschillende soorten mensen. Het zijn de typische ‘bruggenbouwers’ of ‘spin in het webs’ omdat ze gemakkelijk communiceren en leiding kunnen geven aan multidisciplinaire teams. Door de vele verschillende ervaringen die ze hebben, kunnen ze zich goed inleven in anderen.                                                                                                   
    Meer informatie over deze talenten vind je ook in het boek:‘ Hoe wordt je alles’, van mijn Amerikaanse collega Emilie Wapnick. 

Niet beter, maar wel beter benutten
Een specialist is dus niet beter dan een generalist, het is maar net wat een organisatie nodig heeft. Generalisten hebben ook bijzondere kwaliteiten die je ook kunt zien als een specialisme. Het is wel van belang om je dat te realiseren.

Mijn ervaring is dat generalisten veel te bescheiden zijn en hun kwaliteiten als vanzelfsprekend zien en dan denken: “Dat kan toch iedereen?”. Ik ben benieuwd hoe dat bij jou is? Wees je goed bewust van jouw mooie talenten, laat die ook zien! Benadruk die in je huidige werk, in je CV, jouw LinkedIn profiel en bij sollicitaties, zodat je ook werk creëert dat daarbij past. 

Ik help je daar graag bij. Ik heb het coachtraject ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ ontworpen waarin er extra aandacht is voor de supertalenten van generalisten. Ik heb weer plek om een paar nieuwe mensen te begeleiden. Mocht je meer willen weten, plan dan een gratis intakegesprek waarin we kijken of het iets voor jou is.  

Laatste keer
Weet jij ook van alles een beetje, dan ben je misschien ook wel een veelzijdig generalist! Op vrijdag 10 december geef ik het laatste online webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ in 2021. In dit gratis online webinar ontdek je:

  • Wanneer je een generalist bent.
  • Wat de supertalenten en valkuilen van een generalist zijn.
  • Hoe je er achter komt welke werkopties goed passen bij jouw kwaliteiten als generalist en hoe je focus aanbrengt.

Aanmelden voor dit gratis webinar kan nog hier.