Slaaptekort en waarom jouw baan zo gek nog niet is

Slaaptekort en waarom jouw baan zo gek nog niet is

Er is iets belangrijks dat we vaak onderschatten. Laatst werd ik me er weer superbewust van: het belang van voldoende slaap. Zaterdagochtend ging mijn wekker al om half 5 ’s ochtends omdat mijn oudste dochter zwemwedstrijden had in Duitsland. Ik had het geluk dat ik – na haar weggebracht te hebben naar de bus – gewoon weer terug naar bed kon en geen sportprestatie hoefde te leveren. En toch voelde ik me enorm moe toen ik om 9 uur voor de tweede keer uit bed kwam. Moe, snel geïrriteerd, besluiten voor me uitschuivend, nergens zin, futloos, niet geconcentreerd: ik keek als een zombie voor me uit. Ook merkte ik dat je in zo’n futloze situatie makkelijk in oude gewoonten vervalt. At ik redelijk gezond de laatste tijd, nu waren de koekjes bij thee weer verleidelijk en dropjes in de auto ook. Kortom, ik realiseerde me weer hoe belangrijk slaap is als je bepaalde doel

en wilt bereiken. Maarten van der Weijden bevestigde dat afgelopen weekend ook weer. Het lukte hem dit keer wel om de elfstedenzwemtocht uit te zwemmen. Hij noemde als een van de belangrijkste redenen dat het nu wel lukte: beter en meer slapen tussendoor. 

In de overleefstand: “Ach, mijn huidige werk is zo gek nog niet” 
Zorg dat je uitgerust bent: alleen dan kun je helder nadenken en bewust besluiten nemen en uitvoeren. Als je moe bent, ga je eerder over op de automatische piloot en laat je je sneller leiden door afleidende gedachten en emoties. Dan denk je sneller: “Ach, mijn huidige werk is zo gek nog niet. Waarom zal ik tijd en energie stoppen in een volgende carrièrestap?“. Een van mijn coachees combineert haar jonge kinderen met een drukke baan bij een groot bedrijf. Ik coach haar omdat ze graag een volgende carrièrestap wil zetten. De eerste paar sessies zag ik dat ze doodmoe was. Ze sliep slecht doordat haar jonge kinderen haar wakker hielden. Halverwege het coachtraject constateerden we dat ze minder ver was met het vinden van een andere baan dan ze aanvankelijk had verwacht. Een continue gebrek aan slaap maakte dat ze in de ‘overleefstand’ stond. Ze reageerde op alles wat zich voordeed, maar had te weinig energie om echt nieuwe dingen te creëren en te kijken naar haar volgende loopbaanstap. Het gevolg was dat ze vaker dingen deed op de automatische piloot en terugviel in oud gedrag. Hoe zit dit bij jou: Krijg jij voldoende slaap of zit je in de ‘overleefstand’?

Fysieke afspraak
Veel loopbaancoaches zijn alleen gericht op werk. Maar hoeveel zin heeft het om goede inzichten te hebben als je geen energie hebt om tot actie over te gaan? Als je regelmatig te laat naar bed gaat of als je ’s nachts slecht slaapt omdat je kleine kinderen hebt die jouw nachtrust verstoren? Als bewuste loopbaancoach kijk ik elke sessie naar meer dan alleen werk. Uiteindelijk neem je jezelf mee naar je werk en is het van belang dat je kijkt wat jou kan helpen om je loopbaandoelen te realiseren. Dat is ook precies waarom ik aan het eind van een coachsessie mijn klanten stimuleer om ook een fysieke afspraak met zichzelf te maken die hun kan ondersteunen bij het realiseren van hun loopbaandoelen. Heel vaak kiezen mensen dan ervoor om een aantal dagen per week vroeg naar bed te gaan. Of ze besluiten nachtdiensten in te voeren met hun partner zodat ze er niet zelf uit hoeven voor hun kinderen, of ze gaan een keer een weekendje weg of ze doen een ‘powernap’ tussendoor. Het is mijn taak als coach om ervoor te zorgen dat ze deze afspraak zo concreet mogelijk maken (aantal dagen, tijdstip) en te checken of het niet teveel en te weinig buiten hun comfortzone is. Wat kun jij deze week concreet met jezelf afspreken om voldoende slaap te krijgen? 

Voldoende slaap is van belang als je bewuste keuzes wilt maken, niet in automatisch gedrag wilt vervallen en die droombaan wilt realiseren. Maar het gaat verder: gebrek aan slaap is echt schadelijk. Slecht slapen verzwakt je hart. Hoe minder je slaapt, hoe meer je eet en dit vergroot wel de kans op obesitas en diabetes. Zowel kanker als de ziekte van Alzheimer houden verband met onvoldoende slaap. Hersenwetenschapper Matthew Walker zet dit allemaal uiteen in een interessant en leesbaar boek: ‘Slaap. Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen’.⠀Wil jij ook je volgende loopbaanstap zetten, maar komt het er maar niet van omdat het te moeilijk lijkt en jij maar doorrent? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag al de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie van een half uur

Ben je 45 jaar of ouder en werk je minimaal 12 uur in de week? Dan kun je (alleen de komende maanden!) gebruik maken van het gratis Ontwikkeladvies voor 45-plussers en heb je recht op 3 gratis loopbaancoachsessies van 1,5 uur. Zie voor meer info en aanmelden voor een kennismakingsgesprek mijn website.