Overkomt jouw werk je? Of ga je in 2019 bewust keuzes maken?

Overkomt jouw werk je? Of ga je in 2019 bewust keuzes maken?

Ze zit voor me tijdens de speedcoachsessie. Ze is net bevallen en heeft een goede baan. Ze ziet op om na haar verlof weer aan de slag te gaan. Ze weet al een paar jaar dat ze wat anders wil qua werk, maar wat? Tot nu toe is ze overal makkelijk ingerold. Na haar studie promoveerde ze en daarna is ze blijven hangen in een baan die in het vervolg ligt van haar promotietraject.  Ze vat het mooi samen als ze zegt “Het was nooit een bewuste keuze, er kwam steeds weer iets op mijn pad”. Ze weet wel dat haar huidige baan niet goed bij haar past, ze mist het mensencontact en kan haar sociale kant niet kwijt in het werk. Nu wil ze een volgende stap zetten, maar ze kent alleen haar eigen wereldje en weet niet goed wat. Ze wil leren meer regie te nemen bij het nemen van een volgende loopbaanstap. Herkenbaar? Voor mij wel!

Weer zelf keuzes maken 

Ik zie het zo vaak: mensen die jarenlang werk doen waar ze makkelijk zijn ingerold. Omdat ze via via werk konden krijgen, aangenomen bij de eerste vacature of omdat het aansloot bij hun studie. Een tijd lang gaat dat goed, maar op een gegeven moment komt dan de vraag op: wat wil ik eigenlijk zelf? Daar een antwoord op vinden is niet gemakkelijk als je gewend bent dat je kan afwachten en anderen jouw probleem voor je oplossen. In plaats van af te wachten en te reageren, moet je weer leren zelf het heft in handen te nemen en actief richting te geven aan jouw werk. 

Leerdoelen in plaats van prestatiedoelen

Dat kan het beste door eerst te formuleren wat je zou willen leren. Uit de wetenschap blijkt namelijk dat mensen die een leerdoelstellen veel meer succes, plezier en zelfvertrouwen ervaren dan mensen die een prestatiedoelstellen.  Een prestatiedoel is bijvoorbeeld: ‘Ik wil een andere baan vinden die mee energie oplevert’. Of: ‘Ik wil een marathon rennen’. Bij een leerdoel daarentegen geef je specifiek aan wat je wilt leren: bijvoorbeeld: ‘Ik wil leren welk werk echt bij me past en leren doorzetten om dat werk te realiseren’. Of in geval van de marathon: Ik wil leren hoe ik zonder blessures een marathon kan rennen?’.  Psycholoog Arjan van Dam schrijft het in zijn boek ‘De kunst van het leren’ heel mooi. Mensen met een leerdoel leren ook falen en geven niet op als het tegenzit, en daarom zijn ze uiteindelijk veel succesvoller dan mensen die een prestatiedoel stellen. 

Mijn belangrijkste leerwensen

Ik heb het zelf echt moeten leren, keuzes maken die goed aansluiten bij wat ik echt wil in mijn werk en meer leerdoelen stellen in plaats van prestatiedoelen. En twee belangrijke keuzes die ik voor 2019 heb gemaakt zijn:

  1. Ik wil leren hoe ik van mijn coachpraktijk Design your new job een succesvolle onderneming kan maken. Ik heb namelijk mijn baan opgezegd en ervoor gekozen om in 2019 volledig te gaan werken voor mijn coachingspraktijk Design your new job.
  2. Ik wil leren hoe ik in de winter fit kan blijven en op tijd energie bij kan tanken door te blijven sporten. Ik haat de winter en al jaren droom ik er van in het voorjaar lekker naar een warm land te gaan en daar actief te sporten. Tot nu toe deed ik het niet en zat ik elke winter chagrijnig in ons koude kikkerlandje. Daarom heb ik dit jaar besloten om mezelf een cadeau te geven: in maart ga ik met Running Holland op hardloopvakantie naar Lissabon. Heerlijk 5 dagen hardlopen onder begeleiding van goede trainers in een fijn klimaat. 

Ik ben benieuwd hoe dat bij jou zit:1) Waar kies jij bewust voor in 2019? 2) Wat zou jij willen leren in 2019?

Ik wens jou een heel mooi 2019 toe met mooie bewuste keuzes en met heel veel werkplezier!

PS Wil jij een besluit nemen of je je huidige werk blijft doen of wat anders?  Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie  of meld je aan voor de 1-daagse dagtraining Design your new job die ik op 25 januari 2019 organiseer.

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach van Design your new jobcoaching. Zij coacht mensen die geen energie meer halen uit hun werk, ander werk zouden willen hebben en maar niet goed weten wat. Aan de hand van de 5 stappen van het Design-your-new-jobmodel creëer je werk dat echt bij je past.