Niet storen!

Niet storen!

Ken jij de ‘regel van elf’ al? Afgezien van een regel voor Bridge is het ook een principe uit het boek ‘Schaamteloos delegeren’ van @‌Taco Oosterkamp die kan helpen met productiever werken en je niet laten leiden door de waan van de dag.

Op mijn afspraakloze maandag pas ik deze regelmatig toe. Ik begin dan namelijk met een paar belangrijke dingen die ik zelf af wil hebben, zoals stukken schrijven, offertes maken of een elearning doen. Het lezen van mails stel ik dan even uit, evenals sporten (al doe ik dat ook graag ’s ochtends), Weet je waarom? Omdat de eerste ochtenduren tot 11 uur je het fitst bent en dan de meeste focus hebt. Zonde om deze fitte uren te benutten voor taken waar dat niet perse nodig is. Veel mensen starten ‘ochtends met het lezen en beantwoorden van hun mail. Het maakt je ook reactief, in plaats creatief. Hierdoor raakt hun aandacht al versnipperd, is er veel concentratie kwijt en voelen ze zich gaar. Het gevolg: belangrijke taken stellen ze uit.

Daarom adviseert Taco Osterkamp veel leidinggevenden die moeite hebben om zich op hun eigen taken te richten: “Laat je niet storen tijdens de eerste twee uur op je werkdag en werk eerst aan belangrijke zaken”. Dat is ook een tip die heel relevant is voor veel generalisten die zich vaak met veel dingen tegelijk bezighouden. Probeer het eens! Ik ben benieuwd: wat is jouw meest fitte uur op een werkdag en hoe benut je die?