Mag het wat minder?

Mag het wat minder?

Las jij wel eens een pauze in of ren je maar door? In mijn coachsessies
stimuleer ik mensen om inspirerende, motiverende afspraken te maken met zichzelf die ook iets (20%) uit hun comfortzone zijn. Veel mensen
denken dan aan extra dingen die ze willen doen. Wist je dat het voor een aantal mensen (waartoe ik ook mezelf reken) veel uitdagender is om niets of minder doen? Dat zijn vaak mensen die van nature geneigd zijn om maar door te rennen. Voor hen is het juist moeilijk en uitdagend om een half uur stil op de bank te zitten en alleen maar naar de vogels buiten te kijken. Dus bij deze mensen let ik er juist op dat hun afspraken niet teveel zijn en dat zij juist iets meer uitgedaagd worden om te ontspannen, los te laten en pauze te nemen. Hoe zit dat bij jou: wat kun jij je doen of laten zodat de balans tussen in- en ontspanning in je werk goed is? 

Human being of human doing?
Toegegeven, een pauze nemen, is ook niet iets dat ik zelf graag doe. Ik
hou van tempo en lekker bezig zijn. Eind vorig jaar dacht ik nog dat ik
het wat rustiger zou krijgen als ik 1 baan zou hebben in plaats van 2. Nu
realiseer ik me: ik heb het nog steeds druk. Die drukte creëer ik dus zelf
en is schijnbaar iets wat ik gewend ben.
Dat bleek ook uit de training ‘systemisch coachen’ die ik laatst volgde. Daarin leerde ik te kijken naar het systeem (de organisatie of het
ouderlijk gezin) waar iemand uitkomt. Ik heb ‘drukte’ van jongs af aan
meegekregen als iets goeds. Mijn calvinistische vader leerde me dat
lekker hard werken prima is. Mijn moeder leek net een superwoman
voor wie niets te veel was. Ik heb daar zelf ook een handje van. En toch
zijn we ‘human beings’ en geen ‘human doings’. We kunnen niet alleen
maar met ons hoofd blijven doorknallen. Af en toe even opladen, energie bijtanken en ook voelen is broodnodig! Daarom gunde ik mezelf de
afgelopen week een heerlijke vakantie in Portugal. Ik koos voor een
actieve hardloopvakantie met mijn oude hardloopclub Running Holland uit Amsterdam. Samen met 25 andere hardlopers logeerde ik in de rustige en groene wijk Belem in Lissabon. We liepen elke dag een heerlijke
duurloop in de Portugese zon onder deskundige begeleiding van twee
toptrainers, Frank en Kimja. Dat alleen al was een mooie manier om Portugal te verkennen! Het mooie was dat de trainers ook goed oog hadden voor een goede balans tussen in- en ontspanning. Elke ochtend inventariseerden ze voor de training hoe de benen waren en kregen je desgewenst tips. De duurlopen rondom Lissabon waren ook een hele prettige voorbereiding op de halve marathon van Lissabon die ik zaterdag 16 maart 2019 liep.

Voor mij was deze hardloopvakantie een mooie balans tussen in- en
ontspannen. Ik ben even helemaal weg geweest in een ander land, maar er was genoeg sportieve activiteit. Van te voren dacht ik tijdens de
vakantie lekker te kunnen werken of lezen. Daar kwam het niet van en
dat was maar goed ook.Daardoor heb ik nu weer veel energie en
inspiratie om aan de slag te gaan! Ik ben benieuwd hoe jij dat doet: jezelf rust en tijd gunnen. En van wie heb jij toestemming nodig om het wat
rustiger aan te doen? Laat het me weten!
Nu is het niet zo moeilijk om op vakantie rustig aan te doen, maar hoe
hou je nu die balans tussen in-en ontspanning tijdens je werk? Dat verschilt per persoon. Iets wat vaak helpt, is je afvragen: Moet ik dat nu doen? 

Heb jij ook de neiging om maar door te rennen in je werk? Verlang jij naar een moment van rust, reflectie en een pas op de plaats om meer energie uit je werk te halen en te kijken wat je volgende loopbaanstap zal zijn? Ontvang dan een gratis speedcoachsessie van een half uur door je hier aan te melden.