Lui ouderschap en slimmer omgaan met energieslurpers

Lui ouderschap en slimmer omgaan met energieslurpers

Next level Lui ouderschap: ik word er steeds beter in๐Ÿ˜‰ Met drie kinderen in huis zijn er altijd stapels was. Het wassen is niet zoโ€™n probleem, maar het opvouwen stelde ik altijd uit. Eens in de week vouwde ik een enorme berg schone was op. Dat ging niet iedereen snel genoeg. Regelmatig vroegen mijn drie knorrige tieners wanneer de was weer werd opgevouwen want… ze hadden geen schone sokken of schoon ondergoed meer. Nu heb ik als werkende, sportende moeder met eigen bedrijf, sociaal leven en mantelzorgtaken geen zin en tijd om elke avond de was op te vouwen. Daar heb ik iets op bedacht: elk kind heeft nu zijn eigen schone wastas. Zodra de was schoon is, verdeel ik het zonder op te vouwen in de manden. Op die manier kunnen de kinderen snel over hun schone kleren beschikken en leren ze ook was opvouwen. Dat werkt prima in de praktijk. Ik ben er blij mee en het scheelt een hoop geklaag. Lang leve het Luie ouderschap!

Even de inhoud loslaten en naar het proces kijken

Ook op werkgebied is het goed om af en toe even de balans op te maken: geeft of kost jouw werk energie? Focus jij nog op de zaken waar jij goed in bent en energie van krijgt? En: hoe kan jij slimmer omgaan met energieslurpende activiteiten? Ongemerkt sluipen er vaak toch weer activiteiten in die je leegslurpen. Zo sprak ik vanmorgen tijdens een training die ik gaf een aantal jonge mensen die allemaal aangaven een hekel te hebben aan vergaderingen die nergens toe leiden. Je weet wel: van die vergaderingen zonder agenda, waar acties niet duidelijk belegd worden en niemand het overzicht bijhoudt. Geen wonder dat mensen een hekel hebben aan dit soort vergaderingen!

Negatieve spiraal

Doe je niets met dat gevoel en ergernis dat die vergaderingen zinloos lijken, dan ligt kun je in een negatieve spiraal belanden. Je gaat klagen, je gaat achteroverleunen, ergeren en het kan er zelfs toe leiden dat je de vergaderingen gaat mijden en je werk helemaal niet meer leuk vindt. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn van de activiteiten die jou energie geven en slurpen in je werk. Op het moment dat je je realiseert dat de vergaderingen je leegslurpen, kun je ook kijken wat jij kan doen zodat de vergaderingen niet meer energie slurpen. Je kan bijvoorbeeld je wensen kenbaar maken en de suggestie doen om voortaan aan de hand van een agenda te vergaderen en acties duidelijk te verdelen en bij te houden in Trello.

Tips

Een eerste stap om je bewust te worden van de activiteiten die jouw leegslurpen en juist energie geven, is het bijhouden van een soort dagboekje. In mijn eBook Slimmer omgaan met jouw energieslurpers. Een praktische eerste opdracht om werk te creรซren dat bij je past geef ik daar een voorbeeld van. Ook geef ik in dit gratis eBook, dat te downloaden is vanaf mijn website, een aantal tips om slimmer om te gaan met activiteiten die veel energie kosten. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Kijk naar het moment waarop je energieslurpende activiteiten uitvoert. Doe ze vooral op een moment dat jij fit bent, zodat je je kan concentreren en de taak niet onnodig veel energie kost. Voor de meesten van ons is dat ’s ochtends.
  2. Kijk naar de plaats waarop je de energieslurpende activiteit doet: kun je de locatie zo aanpassen dat jij er wel energie van krijgt? Het schrijven van een strategisch advies gaat een stuk makkelijke rop een rustige werkplek in plaats van een kantoortuin.
  3. Uit je wensen op je werk zodat collega’s weten wat jij wilt en ze niet over jouw grenzen heen gaan.
  4. Verminder het aantal energieslurpende activiteiten: ga niet naar alle vergaderingen of delegeer.
  5. Voeg meer energiegevende activiteiten toe: doe meer van dat wat je leuk vindt.

Kortom, net als bij de was, is het goed om regelmatig even te reflecteren op je werk en na te gaan of je slimmer om kan gaan met jouw energieslurpers in je werk. Zodat je weer zelf richting geeft aan je werk en vooral doet waar jij energie van krijgt. Concentreer je daar op en laat de rest waar het hoort. Scheelt je een boel energie die je in kunt zetten voor je werk;-) Bovendien kunnen de energiegevende activiteiten ook inzicht geven in welk ander werk nog meer bij jou zou passen. Wil je graag meer energie uit je werk halen of eigenlijk ander werk doen, en weet je niet wat? Meld je dan nu aan voor een gratis speedcoachsessie om minimaal twee gouden tips te krijgen voor jouw specifieke situatie. Wil je geen enkele tip missen voor meer flow in je werk, ontvang dan voortaan al mijn blogs en tips per email.