09 sep Kun jij van alles een beetje? Dan ben je misschien een generalist!
Herontdekking
Tijdens mijn zomervakantie herontdekte ik weer iets over mijzelf. Samen met mijn gezin logeerde ik op Ameland. We waren best actief: fietsen, hardlopen, wandelen, krachttraining, tafeltennissen, badmintonnen (zelfs tot twee keer toe een echt toernooi) en de ochtend begon ik vaak met een half uur zwemmen. Ik realiseerde me meer dan daarvoor dat ik eigenlijk heel veel verschillende sporten leuk vind. Afgelopen juni ben ik daarom (na 34 jaar!) weer begonnen met tennissen. De afwisseling in sporten beviel me wel, maar het werd wel wat veel naast krachttraining, bootcamp en hardlooptrainingen die ik ook graag doe. Dat zette me aan het denken. Eenmaal thuis besloot ik mijn sporten eens tegen het licht te houden. Ik kan wel veel leuk vinden, maar mijn tijd is beperkt, dus tijd om te snijden in mijn hobby’s!
En dus besloot ik na 15 jaar lid te zijn geweest van hardloopclubs, om mijn huidige hardloopclub (sorry Loopgroep03) op te zeggen. Hardlopen doe ik namelijk toch wel en na drie marathons haal ik niet meer zoveel lol uit steeds sneller en verder rennen. Ik was toe aan meer afwisseling, iets nieuws! En dus richt ik me vanaf nu op krachttraining in combinatie met zelf rennen en tennissen. Dat was een hele stap voor mij. Ik vind veel dingen leuk en ken ook veel mensen via verschillende hardloopclubs (voel me ook loyaal), maar mijn agenda liet het niet toe om alles te doen en dus moest er een keuze komen. Veel willen en weinig focus, dat zijn precies dilemma’s waar ‘een generalist’ mee te maken heeft.
Verschillende namen
Ik ben niet alleen zelf een generalist. Steeds vaker begeleid ik als loopbaancoach generalisten in mijn praktijk die op zoek zijn naar werk dat echt bij hen past. De hoogste tijd dus om eens te kijken wat ‘een generalist’ eigenlijk is. Allereerst moet me van het hart dat het geen label of diagnose is, eerder een benaming om een aantal natuurlijke kenmerken van iemand te schetsen. Mijn Amerikaanse collega Emilie Wapnick noemt generalisten in haar boek ‘Hoe word je alles? ook wel ‘multipotentialisten’, maar dat woord krijg ik bijna niet uit mijn mond…Andere namen voor generalisten zijn ook wel veelweters, renaissancemens, duizendpoot of ‘scanner’. Ik hou het even bij veelzijdig generalisten.
Wanneer ben je een generalist?
Op basis van literatuur en internet kom ik tot de volgende kenmerken van een generalist. Een generalist is iemand die zich in het volgende herkent:✅ Je hebt niet van jongs af aan al 1 passie, maar je hebt meerdere interesses bijvoorbeeld op het gebied van sport, muziek en wilt bijvoorbeeld ook nog een boek schrijven. Dit in tegenstelling tot een specialist die graag bezig is op een afgebakend terrein, bijvoorbeeld alles doet om een goede zwemmer te worden.
✅ Je bent ook veelzijdig op werkgebied, je hebt belangstelling voor diverse terreinen en houdt je ook bezig met meerdere vakgebieden.
✅ Je bent heel nieuwsgierig en je hebt een grote behoefte aan afwisseling en het oppakken van nieuwe dingen.
✅ Je leert snel.
✅ Je kan snel schakelen en verbindt dan verschillende terreinen met elkaar.
✅ Je bent een typische netwerker en verbinder van mensen.
✅ Je weet veel af van verschillende dingen.
✅ Je houdt je graag bezig met de hoofdlijnen, in tegenstelling tot de specialist die graag de verdieping zoekt en oog voor details heeft.
✅ Je bent in staat om verschillende identiteiten aan te nemen en allerlei taken met verve uit te voeren.
Laag zelfbeeld
Veel generalisten hebben vaak het gevoel dat zij van alles wat weten en nergens echt goed in zijn. Dat lage zelfbeeld kan maken dat generalisten zich onzeker voelen. Relatief vaak voelen zij zich een beginneling en hebben zij angst dat ze nooit de beste zijn. Dit gevoel van eigenwaarde maakt weer dat generalisten een grote drang kunnen hebben om toch te laten zien dat zij iets kunnen en nog eerder ‘ja’ zeggen tegen nieuwe taken waardoor hun takenpakket uitdijt. Het is dus niet raar dat veel generalisten soms verzuchten dat ze liever een specialist hadden willen zijn.
Toch is een specialist niet beter dan een generalist, het is maar net wat een organisatie nodig heeft. Generalisten hebben ook bijzondere kwaliteiten die je ook kunt zien als een specialisme. Het is wel van belang om je dat te realiseren en je goed bewust te zijn van je kwaliteiten zodat je ook werk kunt zoeken dat daarbij past. Daarover een andere keer meer, dan zal ik dieper ingaan op de voor- en nadelen van een generalist zijn en welk werk daarbij past.
Webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’
Tot slot, ben ik wel heel benieuwd:✅ Herken jij je in de kenmerken van een generalist?
✅ Twijfel je aan je eigen capaciteiten, terwijl je zoveel meer kan en wilt?
✅ Wil jij meer regie over en focus in je loopbaan?
Dan heb ik iets leuks voor jou! Ik ga namelijk speciaal voor generalisten een loopbaanprogramma starten waarin we met focus en aandacht jouw volgende carrièrestap gaan creëren zodat jij weer fluitend naar je werk gaat.
Ter inspiratie en informatie geef ik een webinar waarin je net als bij een speeddate kan proeven aan wat het programma je te bieden heeft. In dit gratis online webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ ontdek je wanneer je een generalist bent, over welke supertalenten je dan beschikt en hoe je er met het koersonderzoek in het programma achter komt welke werkopties goed passen. Data webinar:
- dinsdag 12 oktober 20.00 – 21.00 uur
- vrijdag 15 oktober 09.00 – 10.00 uur
- woensdag 3 november 10.00 – 11.00 uur
Aanmelden kan hier. Mocht je meer willen weten, dan plannen we een gratis intakegesprek in waarin we kijken of het iets voor jou is.