Koudwatervrees en waarom het zo goed is om jezelf fysiek uit te dagen

Koudwatervrees en waarom het zo goed is om jezelf fysiek uit te dagen

Ik moet iets bekennen. Ik hou niet van de winter. Ken je dat gevoel dat je in de winter het liefst ergens in een warm holletje een winterslaap zou willen doen? Ik haat de kou en alle griepjes die ermee gepaard gaan. De winter is dan voor mij ook meestal reden om lekker binnen te blijven en te cocoonen. Dit jaar wilde ik het eens anders doen. Ik wil mezelf ook in de winter zowel op het gebied van werk als privé energiek voelen zonder griepjes. En dus besloot ik mezelf fysiek uit te dagen.


Makkelijker dan het lijkt
Geïnspireerd door een vriendin ben ik een maand geleden begonnen met koud afdouchen en dobberen in de ijskoude zee. Het afgelopen jaar had zij een aantal fysieke klachten die maar niet overgingen. Na een weekendlange workshop van Wim Hof over koudetraining waren haar klachten plotsklaps verdwenen. Ze voelde zich veel energieker en nu douchte ze elke dag koud af. Nu moet ik eerlijk bekennen dat vooral het idee om over nog meer energie te beschikken me aanspraak. De koude douche vond ik geen heel aanlokkelijk idee. Maar zwemmen in de zee: daar ben ik altijd wel voor te porren! Ik las het boek Koud Kunstje van Koen de Jong en Wim Hof en begon ik met koud douchen.
Dat bleek veel makkelijker dan ik dacht. De eerste paar tellen voelt het koud aan, maar als ik rustig doorademde, verdween het koude gevoel daarna. Waar ik vooraf bang was om dan elke ochtend koukleumend de douche uit te komen, bleek niet waar. Geen enkele keer had ik het na het douchen koud. Sterker nog: ik kreeg het juist heel snel warm omdat mijn eigen kacheltje aan het werk werd gezet. Het gevolg: een tintelend gevoel en en een enorme energyboost als je de douche uitkomt! Daarnaast geeft het ook een waanzinnig goed gevoel dat de dag nog gaat beginnen en je nu al een obstakel overwonnen heb. Het maakt je bewuster zodat je niet op de automatische piloot je dag begint. Het idee dat je meer kan dan je denkt, helpt mij ook om andere uitdagingen op werkgebied aan te gaan. En nog een voordeel: ik vind het nog lang niet koud buiten en als het een keer wat kouder is, dan weet ik dat ik dat kan weerstaan.

Adem in, adem uit
Hoe werkt het in de praktijk? Ik douch eerst gewoon warm net als altijd. Op het moment dat ik normaal gesproken klaar was met douchen, adem ik 10 keer diep in en langzaam uit. Daarna draai ik de warme kraan uit en adem ik nog een keer 10 keer diep in en langzaam uit en daarna draai ik de douche uit. Naast het douchen dompel ik mijzelf nu eens in de twee weken 10 minuten in de koude Noordzee. Dat is echt totaal anders dan koud afdouchen! Vorige week was de zee slechts 8C warm en dan is er echt focus op je ademhaling voor nodig om de kou te weerstaan. Vandaar ook mijn serieuze gezicht op de foto.
De focus op ademhaling doet mij erg aan mijn bevallingen denken, die kwam ik ook door dankzij goede ademhalingen en ontspanning. Bij het omgaan met koud water is het eigenlijk hetzelfde. Al is de kou van de douche echt veel minder erg dan een bevalling-;)

Fysieke opdracht
Degenen die ooit door mij gecoacht zijn die weten het: mijn coachingssessies eindigen altijd met een paar kleine, uitdagende en inspirerende opdrachten die de coachee zelf bepaalt. Dat zijn onder andere een mentale en een fysieke opdracht die echt inspirerend, motiverend en ongeveer 20% buiten je comfortzone zijn. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld iets met beweging, voeding, ontspanning. Voorbeelden van  fysieke afspraken die mijn coachees maken:
– aantal keer per week mediteren
– twee keer per week een lange wandeling van 1 uur maken
– 5 keer per week 10.000 stappen zetten per dag
– drie weken geen toegevoegde suikers eten
– 4 avonden per week voor 23.00 uur naar bed gaan.

Op het eerste gezicht lijkt de fysieke opdracht niets te maken te hebben met datgene waarvoor je als coachee gecoacht wordt. Toch is er een belangrijk verband. Die opdrachten zijn een oefening om je bewust te blijven van je doelen, jezelf uit te dagen, in actie te komen en echt dingen te doen die jij echt belangrijk vindt, ondanks dat je koudwatervrees voelt en ze best wel spannend of oncomfortabel zijn. Naarmate dat vaker lukt geeft dat meer energie en zelfvertrouwen om ook je grotere coachdoelen te realiseren. Vandaar dat ik een fysieke uitdaging een heel belangrijk onderdeel van een coachsessie vind. Ik ben benieuwd: op welke manier daag jij jezelf fysiek uit om deze winter? 

 

Voel jij koudwatervrees om meer uit je werk te halen of om echt de stap te zetten en werk te gaan doen dat bij je past? Wanneer neem je het besluit om je hart te volgen? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag al de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie van een half uur ! Wil je geen enkele tip missen voor meer flow in je werk, ontvang dan voortaan al mijn blogs en tips per email.