Jouw gedachten hebben allang besloten dat het je niet gaat lukken om die droombaan te vinden

Jouw gedachten hebben allang besloten dat het je niet gaat lukken om die droombaan te vinden

Jouw gedachten hebben allang besloten dat het niet gaat lukken om je droombaan te vinden. Negatieve gedachten, veronderstellingen in je hoofd waarvan we niet
zeker weten of ze waar zijn, zoals: “Eigenlijk zou ik meer willen verdienen, maar ik krijg toch geen loonsverhoging” of “Ik wil leidinggevende worden, maar daar ben ik niet goed genoeg voor”. Of:” Ik wil iets totaal anders qua werk, maar dat gaat me niet lukken”.

Negatieve gedachten belemmeren jou om het werk te doen dat bij je past

Aannames maken de werkelijkheid overzichtelijker en daarom doen we ze ook zo vaak. Het vervelende is echter dat negatieve gedachten je ook enorm kunnen belemmeren, bijvoorbeeld in het creëren van het werk dat bij je past. Stel nou dat je graag loonsverhoging wilt krijgen. Je vindt dat je dat verdient, maar je durft het niet aan te kaarten bij je leidinggevende en houdt jezelf voor “Ik krijg toch geen loonsverhoging“. De gedachte dat je het toch niet krijgt, maakt ook dat jij niet of maar een beetje in actie komt en niet overtuigend om loonsverhoging vraagt. Sterker nog, als jij graag iets wilt en je komt niet in actie, zul je langzaamaan steeds meer verbitterd raken. De volgende stap is dat je boos wordt op je leidinggevende (“Hij ziet mij niet, erkent mij niet”), je geen zin meer hebt om je in te spannen op je werk en je gaat je steeds ellendiger voelen. Een simpele aanname kan dus grote impact hebben en je helemaal ongelukkig maken! En dat terwijl een aanname helemaal niet waar hoeft te zijn. Het is iets wat we onszelf in ons hoofd wijsmaken.

Maar er is hoop: met de juiste mindset naar het tofste werk

Het goede nieuws is: JIJ kunt zelf je negatieve gedachten loslaten en overboord gooien zodat ze je niet meer belemmeren. Ik heb zelf ervaren hoe heerlijk het is om dat te doen. Lange tijd werkte ik vier dagen per week in loondienst. Dat was best pittig in combinatie met drie kleine kinderen. Ik kwam altijd tijd tekort, voelde me moe. Diep in mijn hart wilde ik best minder uren werken per week, maar iets hield mij tegen. Aannames! “Ik moet onafhankelijk zijn en kostwinner zijn”, “ Ik kan niet minder werken, want ik heb het geld nodig voor mijn hypotheek” en “Als ik minder ga werken, dan wordt ik niet meer serieus genomen door mijn collega’s”. Ik bleef in een impasse, er veranderde niets. Op een gegeven moment wilde ik ook niet op dezelfde weg door gaan. En als je een ander resultaat wilt dan je gewend bent, dan moet je daar iets nieuws voor doen. Toen ik me dat realiseerde, deed ik iets wat ik daarvoor nooit deed: ik gooide mijn negatieve gedachten overboord. Ik besloot naar mijn werkgever te stappen en aan te geven dat ik minder wilde werken om meer ruimte voor het coachen over te houden. En wat bleek: dat was geen enkel probleem. Ook financieel bleek ik prima rond te kunnen komen met minder salaris, de hypotheek kon gewoon betaald worden. Ik ging gewoon iets vaker naar een minder dure supermarkt.

Stel ze ter discussie

Toen ik eenmaal doorhad dat je negatieve gedachten niet altijd zo serieus moet nemen en ze gewoon moet uitdagen, werd het nog leuk ook. Ik ging het steeds vaker doen. Zo dacht ik altijd: “Ik kan alleen een fijne vakantie hebben in een duur, mooi ingericht huis bij zee”. Ik stelde me de vraag: “Is dat ook echt zo?” Ik bepaalde toch zelf wel wanneer ik een vakantie fijn vond?! Datzelfde jaar had ik een heerlijke vakantie via huizenruilen (home exchange). We ruilden twee weken lang ons huis in Amsterdam met een gezin in Noord-Denemarken. Dat kostte ons maar 100 euro aan inschrijfkosten en daardoor bleef er geld over om naar Legoland te gaan. Ook bespaarde ik geld door tijdens mijn coachopleiding in Maastricht niet in een comfortabel hotel te slapen, maar een kamer te delen via Airbnb. De veronderstelling “Ik kan alleen slapen als ik in een goed hotelbed lig” kon ook overboord. Ik besloot dat ik overal kon slapen en dat dat niet afhing van de prijs.

Verfris je blik en maak je ramen schoon

Het aan de kant zetten van al deze negatieve gedachten gaf mij een heel groot gevoel van vrijheid. En ik deed leuke nieuwe ervaringen op. Ik leerde interessante, nieuwe mensen kennen die ik niet had leren kennen als ik was blijven geloven dat mijn aannames waar waren. Ik zie het niet alleen bij mezelf, maar merk het ook wekelijks bij de mensen die ik coach. Zo heb ik net een traject afgesloten met een dame die eigenlijk CEO wilde worden van het bedrijf waar ze werkte. Ze had die droom eigenlijk opgegeven. Na 8 coachsessies met mij heeft ze twee promoties gemaakt en is ze dichterbij haar droom dan ooit. Kortom, het overboord zetten van negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen leidt tot vernieuwing en geeft ruimte om dingen te creëren waarvan je voorheen alleen van droomde. Dat gun ik jou ook! Ga voor jezelf na welke negatieve aannames jij hebt die je belemmeren om je dromen waar te maken. Zijn ze waar of is het iets wat je jezelf wijs maakt? Wat wordt er mogelijk als je de negatieve aannames loslaat, overboord gooit en kijk of ze waar zijn. Of zoals Michelangelo zei: “Je eigen aannames zijn de ramen waar je door kijkt. Maak ze af en toe schoon. Anders komt het licht niet binnen.” Op die manier kun je daadwerkelijk stappen zetten en werk creëren dat echt bij jou past. Dat werk waar je echt blij van wordt, een hoger salaris, een ander huis, een eigen bedrijf…

Wil je hulp hebben om negatieve gedachten los te laten, zodat ze je niet meer belemmeren bij het doen van werk waar je energie van krijgt en enthousiast van wordt? Maak dan nu een afspraak voor een gratis coachsessie met mij. Of meld je hier aan en ontvang regelmatig blogs en tips per mail. Marcella van Doorn is eigenaar en coach van Design your new job waar zij ambitieuze mensen begeleidt om in 5 praktische weer werk te creëren waar ze energie van krijgen.


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren