Je hoeft niet alles van te voren te weten, ideeën ontstaan onderweg

Je hoeft niet alles van te voren te weten, ideeën ontstaan onderweg

It hit me again

Elke keer sta ik er weer versteld van hoe een groot wit vel papier kan helpen om onze plannen en ideeën te ordenen. Zo ook vanmorgen. Een van mijn nieuwe klanten is net voor zichzelf begonnen en ze twijfelde over haar aanbod als professional. Twijfel of zij een cursus die ze organiseerde door moest laten gaan. Twijfel over of zij wel genoeg waarde kon bieden, welke dag nu het handigst was voor haar klanten, wat precies de inhoud van de cursus werd en of het niet te snel kwam. In haar hoofd was het een grote brij van aarzeling, twijfel en vage ideeën. Die brij kostte haar veel energie. Weet je nog? In van mijn eerdere blogs schreef ik al dat het niet nemen van een besluit 7 keer meer energie kost dan het nemen van een besluit. Alle twijfel en het niet nemen van een besluit over haar cursus had tot gevolg dat ze te weinig tot actie overging en een grote blokkade ervoer. In dit blog beschrijf ik hoe mijn klant door de volgende drie uitgangspunten van design thinking tijdens de coachsessie een doorbraak realiseerde.

1. Begin zonder dat alles duidelijk is

Nadat we rustig naar de twijfel gekeken hadden en op een rijtje hadden gezet waar haar twijfel precies zat, wist ze precies wat haar te doen stond. Ze realiseerde zich dat een deel van de twijfel te maken had met het stemmetje diep van binnen dat van zich laat horen als we iets nieuws gaan doen. Een ander deel van de twijfel zou simpel opgelost kunnen worden door in aanraking te komen met potentiële cursisten. Dan kon ze ervaren wat ze van haar aanbod vonden en kon ze de deelnemers polsen over een goed tijdstip voor een vervolgcursus. Wat zou er mogelijk worden als ze net als een designer gewoon ging beginnen zonder dat het hele programma van de cursus al duidelijk was? Al pratende besloot ze dat ze de cursus een maand zou uitstellen en daarvoor zou ze een ochtend organiseren waar geïnteresseerden gratis konden kennismaken met haar product. Ha lekker, een besluit! Dat alleen geeft zoveel energie!

2. Ideeën ontstaan onderweg als je een besluit hebt genomen

We zaten al een poosje en ik hou van beweging tijdens een sessie, dus pakte ik mijn grote flip-over erbij. Ik nodigde mijn klant uit om in het midden van het vel papier de gratis proefochtend op te schrijven. Al staande werd haar gelijk duidelijk hoe de ochtend eruit zou gaan zien. Die elementen schreef ze gelijk op. Daarna inventariseerden we samen naar verschillende manieren om geïnteresseerden naar de gratis ochtend te laten komen. In no-time schreef ze de ene actie na de andere op. Ze zou een paar oud-klanten benaderen, de lokale pers inschakelen, een filmpje maken etc. Al die dingen zaten al ergens in haar hoofd, maar konden nu een plekje krijgen op het witte papier. En niet alleen op papier, maar ook in haar agenda. Ze schreef namelijk gelijk erbij wanneer ze wat ging doen. Ze had ineens duidelijk wat haar te doen stond deze week. Ze kon met verschillende acties aan de slag om ervoor te zorgen dat ze een hele goede start met haar bedrijf ging maken.

3. Ideeën ontstaan door interacties tussen mensen

Ik vind het toch elke keer weer fascinerend om te merken hoe goed zo’n vel wit papier werkt. Dat komt ook doordat verrassende ideeën ontstaan als je bezig bent, on-the-go. Niet door diep na te denken, maar doordat je luchtig aan het brainstormen bent en lekker met twee voeten op de grond staat. Het helpt om zo’n brainstorm met z’n tweeën te doen want ideeën ontstaan door interacties tussen mensen. Iemand zegt iets, waarop de ander weer reageert. Dat is ook precies waarom ik tijdens dagtrainingen mensen laat brainstormen en mindmappen in twee- of drietallen. Vaak komen er dan hele leuke baanopties uit die verrassend goed bij iemand passen.

Wil jij ook helderheid krijgen over de richting van jouw loopbaan, of dat nou in loondienst is of als Zzp-er? Wil je verlost worden van die onsamenhangende twijfelbrij in je hoofd? Meld je dan aan voor een gratis speedcoachsessie. Of gun je jezelf een dag vol reflectie en actie op 25 januari tijdens de Design Your New Job dagtraining. Tijdens deze training gaan we ook aan de slag met grote witte vellen om te mindmappen. Er zijn nog een paar laatste plekken vrij, dus meld je aan en creëer werk dat echt bij je past