Ja, maar ik weet mijn ‘passie’ niet

Ja, maar ik weet mijn ‘passie’ niet

“Ik wil wel ander werk, maar ik weet mijn passie niet”. Dat hoor ik klanten van mij vaak zeggen. Ik begrijp dat heel goed. Een jaar of zes geleden voelde ik me op werkgebied ook volledig vastzitten. Ik had een goedbetaalde baan, maar was toe aan iets anders, maar wat? Ik wist mijn passie niet en dat verlamde me en zorgde ervoor dat ik me alleen maar ongelukkiger voelde. Wat voor mij echt een eye-opener is geweest is dat je je passie ook niet hoeft te weten voordat je in actie komt. Je komt er pas achter wat je passie is als je dingen gaat proberen. Dan ervaar je waar je goed in bent en waar je energie van krijgt! De afgelopen jaren zie ik ook bij mijn klanten dat het zo werkt in de praktijk.

Je passie: wat is dat eigenlijk?
Ook van het woord ‘passie’ krijg ik jeuk. Ik behoor tot de mensen die niet van jongs af wisten wat ze wilden worden. Vroeger toen ik klein was wilde ik brandweervrouw worden, dat was mijn favoriete onderdeel in de draaimolen. Vooral de bel en ladder boven de brandweerauto fascineerden me. Toen ik tiener was verdween dat heldere idee en wist ik het niet. Ik koos voor een algemene studie (politicologie) waarmee ik de wereld zou gaan verbeteren. Na een paar banen wilde ik ander werk, maar wat? Inmiddels had ik kleine kinderen en een duur koophuis. Ik wist, net als zovelen, mijn passie niet en durfde lang geen vervolgstap te zetten. Dat kwam ook door het idee dat een passie een uitzonderlijk talent of enorm vuur van binnen is. Maar is dat ook zo? Wat als passie niets meer is dan iets waar jij goed in bent en wat je leuk vindt om te doen? Iets waarbij je de tijd vergeet en wat je niet loslaat? Iedereen heeft wel activiteiten waarvoor dat geldt. Toen ik dat eenmaal doorhad, ging ik eenvoudigweg méér doen van wat ik leuk vond, namelijk: coachen en trainen.

Reframen: van rode kaart naar groene kaart
Wat ik vaak zie is dat mensen die een andere baan willen vastlopen op de volgende overtuiging: “Ik moet eerst mijn passie weten, voordat ik een stap kan zetten”. Dat is een gedachte die je belemmert (een ‘rode kaart’) en waardoor je jezelf alleen maar verder in de put praat. Welke gedachte zou jou juist kunnen helpen en stimuleren (een ‘groene kaart’) om een volgende stap te zetten? In het geval van de passie kan dat bijvoorbeeld zijn: “Ik gun mezelf de tijd om mijn passie te vinden. Alleen door dingen uit te proberen weet ik wat ik leuk vind en waar ik goed in ben”. Deze manier van ‘reframen’ oftewel herformuleren komt je van pas op elk moment, als je net begint met denken over je loopbaanstap tot aan het einde daarvan als je netwerkgesprekken voert. Daarom is het van belang dat je steeds nagaat wat jouw ‘rode kaart’ is die je vast doet zitten en hoe je er anders tegen aan kunt kijken zodat je weer verder kan. Dit is ook een superhandige oefening die onderdeel uit maakt van de trainingen en trajecten die ik aanbied.


Meer weten? Meld je dan nu aan voor een gratis (face to face of online) speedcoachsessie van een half uur