Hoe ik zelf focus hou: 5 tips

Hoe ik zelf focus hou: 5 tips

“Hoe hou jij zelf focus?”, vroeg een van de deelnemers aan het webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ dat ik laatst gaf. Voor veelzijdig generalisten is focus houden op de dingen die zij belangrijk vinden op werkgebied vaak niet hun sterkste kant. Daarom leg ik in deze blog uit hoe dat komt en deel ik wat mij helpt om zelf focus te houden. 
 
Expert waan van de dag
Er zijn meerdere verklaringen voor het gebrek aan focus bij veelzijdig generalisten. Allereerst zijn veelzijdig generalisten snel enthousiast en zeggen ze snel “JA!” tegen nieuwe klussen. Dat gaat vanzelf omdat ze nieuwe dingen leuk vinden en een grote behoefte aan afwisseling hebben. Nieuwe dingen helpen om deze behoefte te bevredigen. Helaas is het vaak van korte duur, want nieuwe dingen worden gewone taken die onderhoud vragen en voor je het weet heb je een enorm takenpakket met meer werkzaamheden dan tijd. En als er veel op je bord ligt, is het lastig om je te focussen op bepaalde taken omdat je aandacht sneller versnipperd is. Ook is het dan lastig om aandacht te geven aan het zetten van een volgende loopbaanstap. 
 
Nog harder werken
Er is nog iets dat meespeelt. Het is ook best eng en spannend zo’n volgende loopbaanstap. Zeker als je zoveel leuk vindt en je niet echt 1 passie hebt. Welk werk past daarbij? Ik was zelf ook zo. Ik weet het nog goed, een jaar of tien geleden toen ik nog in loondienst was. Ik wilde wel een andere baan, maar er gebeurde niets. Met een jong gezin van drie kinderen en net projectleider geworden had ik het druk. Ik had wel een coach die me begeleidde, maar de sessies stelde ik vaak uit. Ik was om zo te zeggen, niet de ideale coachee. Ik had moeite om focus te houden op het vinden van ander werk. Waar ik wel goed in was, was snel schakelen en me laten leiden door de waan van de dag. Bovendien vond ik de toekomst ook een beetje eng en spannend, dus stak ik mijn kop in het zand. Ik ging nog harder werken in het werk dat ik niet leuk vond. Het gevolg: ik voelde me ongelukkiger in mijn werk, teleurgesteld in mijzelf en ik kwam vast te zitten. Ik deed geen moeite om mijn volgende loopbaanstap helder te krijgen. 
 
Alles wat aandacht krijgt, groeit
Uiteindelijk was de pijn en het verlangen naar leuker werk zo groot, dat ik wel iets ging doen. Dat ging niet vanzelf, eerst ging ik een vierdaagse cursus volgen, wat later de start bleek van een coachopleiding. Daarna nam ik een heel moeilijk besluit: ik besloot een dag minder in loondienst te gaan werken. Hierdoor kreeg ik tijd, rust en aandacht om een nieuwe koers te volgen. Het klopt wat ze zeggen: “Alles wat aandacht krijgt, groeit”. Als je nooit tijd vrij maakt om aan je toekomst te werken, dan blijf je hangen in de situatie waarin je nu zit. 
 
Uit bovenstaande moge duidelijk zijn dat ik door schade en schande ook zelf heb geleerd om meer focus te houden. Focus komt mij niet aangewaaid. Nu ik er zo over nadenk besef ik dat ik de afgelopen jaren veel gewoontes heb eigen gemaakt die mij helpen om focus te houden. 
 
Vijf tips die mij nu helpen om als loopbaancoach focus te houden: 

  1. Vraag bedenktijd en zeg minder snel ‘Ja’ tegen nieuwe dingen. Dat betekent niet dat je onaardig bent en geen nieuwe dingen meer mag doen. Ga oefenen met iets minder snel ‘Ja!’ zeggen. Je kunt ook zeggen: “Leuk dat je aan me denkt. Deze klus lijkt interessant, ik wil er graag over nadenken. Is het goed als ik er over twee dagen op terugkom?”. Het voordeel is dat je daardoor bedenktijd hebt en een bewuste afweging kunt maken of je het echt leuk vindt. Zie deze blog over pleasersgedrag. 
  2. Begin je dag met overzicht. In de ochtend zijn de meeste van ons het fitst. Benut die momenten om overzicht te creëren. Ga niet gelijk e-mails beantwoorden, maar vraag je zelf in rust af: welke twee dingen wil ik vandaag echt af hebben? Persoonlijk heb ik veel gesprekken en daarom zorg ik ervoor dat ik tussen 6-8 uur ’s ochtends altijd rustig kan opstaan. Dan heb ik de tijd om mijn agenda te bekijken, gesprekken voor te bereiden etc. Zorg dat je een plek hebt waarin je al jouw to do’s in kan bijhouden (bij mij is dat de papieren businessplanner van Structuurjunkie). Mijn ervaring is dat het prettig is om dat echt op papier te doen zodat je even niet achter de computer zit en echt een moment van rust en overzicht creëert. 
  3. Creëer focustijd. Zorg dat er ook tijd in je werkweek zit die niet vol te plannen is. Bij mij is dat de maandag, dan ben ik vrij, maar werk ik ’s ochtends vaak aan zaken die mijn volle aandacht nodig hebben zoals verslagen, offertes en het schrijven van blogs, etc. 
  4. Je hoeft het niet alleen te doen, schakel anderen in. Zorg dat je je omringt met mensen die jou helpen om je scherp te houden en met wie je kunt sparren. Zelf doe ik elke twee maanden een maandevaluatie met een collega loopbaancoach. Daarnaast plan ik elke zes weken een strategieochtend aan het strand in met een andere collega ondernemer. Jouw buddy kan ook een (oud) collega, vriend(in) of coach zijn met wie je elke twee maanden kijkt: 1) Wat ging er goed? 2) Wat kan er beter en 3) Wat besluit je om te doen de komende periode? Zie ook deze blog ‘Help mijn coachtraject is afgelopen. Hoe hou ik mezelf scherp?’. Het lijkt heel makkelijk, maar de ervaring leert dat het moeilijk is om dit echt te doen. Belangrijk is: zodra je het wilt, plan gelijk een afspraak in om het echt te gaan doen.
  5. Fysiek actief. Bezig zijn helpt mij enorm om focus te houden en mijn hoofd te legen. Daarom loop ik elke ochtend voor 9 uur een ommetje van een half uur. De nieuwe app van de Hersenstichting (Ommetje) vind ik heel stimulerend omdat er een game element inzit waardoor je tegen onbekenden een soort wandelcompetitie voert. Naast het wandelen sport ik vier keer in de week. In de winter (niet mijn favoriete seizoen) doe ik elke twee weken een dip in koud water in het mooie duinmeertje op de foto.

Bovenstaande zaken heb ik me in de loop der jaren aangeleerd. Ze zijn dus niet in een keer ontstaan en wellicht werken er voor jou weer andere zaken. Kijk voor jezelf wat jou deze week kan helpen om meer focus te houden op het zetten van jouw volgende loopbaanstap. Welke inspirerende, motiverende en uitdagende actie zou jij deze week willen nemen om meer focus te houden? Ik ben heel benieuwd, laat het me gerust weten. 

Nieuw aanbod 
Wil je meer weten over veelzijdig generalisten? Regelmatig geef ik het laatste online webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ . In dit gratis online gratis webinar ontdek je:

  • Wanneer je een generalist bent.
  • Wat de supertalenten en valkuilen van een generalist zijn.
  • Hoe je er achter komt welke werkopties goed passen bij jouw kwaliteiten als generalist en hoe je focus aanbrengt.

Aanmelden voor dit gratis webinar kan nog hier. 

Ook heb ik het coachtraject “Loopbaanfocus voor generalisten’ ontworpen waarin er extra aandacht is voor de problemen waar generalisten tegen aanlopen. Mocht je meer willen weten, volg dan het webinar of plan een gratis intakegesprek waarin we kijken of het iets voor jou is.