Het is Week van de Hoogbegaafdheid. Geen thema waar ik me vaak over uitspreek—misschien uit vrees voor het stereotype: “Daar heb je weer zo’n iemand die denkt dat ie geniaal is.” Toch heb ik er veel ervaring mee. Eerst als ouder van drie hoogbegaafde kinderen, nu als loopbaancoach.
Wat me in mijn praktijk steeds weer opvalt: de link tussen hoogbegaafdheid en veelzijdigheid. Niet elke generalist is hoogbegaafd, maar de meeste hoogbegaafden zijn wél generalisten. Ze hebben een breed interessegebied, schakelen snel en voelen zich vaak net iets anders dan de rest.
Wat zie ik terug bij hoogbegaafde generalisten op de werkvloer?
🔹 Een grote behoefte aan afwisseling – Monotoon werk? Geen optie. Ze bloeien op bij variatie en nieuwe uitdagingen. 🔹 Een snelle, diepe leerstijl – Nieuwe concepten en vaardigheden pikken ze razendsnel op. Vaak sneller dan de omgeving verwacht. 🔹 Een gevoel van ‘er niet helemaal bij horen’ – Ze denken anders, leggen andere verbanden en voelen zich soms een vreemde eend in de bijt. 🔹 Onzekerheid en bewijsdrang – Omdat ze dingen snel zien of doorhebben, kunnen ze zich afvragen: “Waarom ziet niemand anders dit?” of “Doe ik het wel goed?” 🔹 Scherp inzicht in processen en structuren – Ze doorgronden systemen snel en zien verbeterpunten die anderen over het hoofd zien. 🔹 Een sterke creatieve kant – Niet per se in de artistieke zin, maar in oplossingen bedenken, verbanden leggen en out-of-the-box denken. Dit kan leiden tot innovatieve ideeën, maar ook tot frustratie als anderen minder snel schakelen.
Herken jij jezelf hierin? Of werk je met iemand die hierin past? Laten we het erover hebben! 👇