Hoeveel energie kost het niet nemen van een besluit jou? Mijn besluit voor 2019

Hoeveel energie kost het niet nemen van een besluit jou? Mijn besluit voor 2019

Wist je dat het niet nemen van een besluit 7x meer energie kost dan het daadwerkelijk nemen van een besluit? De afgelopen 3,5 jaar combineerde ik mijn werk als loopbaancoach met mijn baan als projectleider bij de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Beide banen deed ik met veel plezier. De laatste maanden vond ik de combinatie te druk en had ik behoefte aan meer focus op dat wat ik het liefste doe. ‘Geeft of kost jouw werk energie?’ is een vraag die ik vaak aan anderen stel en nu was het tijd die vraag aan mezelf te stellen.

Slechte excuses
Ik realiseerde me dat ik al twee jaar bezig was met het uitstellen van een besluit, om echt te gaan voor dat waar ik blij van wordt. Voorheen hadden de twijfels en excuses de overhand: ‘Ja, maar, ik heb het geld nodig. Wat als het niet lukt?’  En: ‘Ach, zo erg is mijn werk toch niet?’. Van die excuses die jij vast ook hebt en die ervoor zorgen dat je toch niet baan verandert. Dat kost zoveel zinloze piekertijd. Toch merkte ik dat het verlangen steeds groter werd en ook het vertrouwen dat het goed zou komen. Ik ben iemand die in de praktijk wil toepassen waar ik het over heb. Walk the talk. Ik had dit jaar veel nieuwe, inspirerende, stoere klanten die hun baan hebben opgezegd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Bovendien bruiste ik van de ideeën voor mijn bedrijf en ontbrak het me vaak aan tijd om die uit te voeren. 

De kracht van een besluit
De hoogste tijd om een besluit te nemen! Vanaf 1 januari 2019 stop ik daarom na 14 jaar bij de rekenkamer en ga ik me volledig richten op mijn praktijk voor loopbaancoaching Design your new job. Ik heb er ontzettend veel zin in om nog heeeeeeeeel veel meer mensen te inspireren om werk te creëren waar ze energie van krijgen! Ik ervoer ook gelijk weer de kracht van het nemen van een besluit. Het nemen van een besluit geeft meteen energie omdat je richting geeft aan je toekomst. Natuurlijk is het ook doodeng, je weet immers niet hoe het zal gaan, of je het juiste hebt gekozen. En kiezen gaat ook gepaard met loslaten, afscheid nemen. Het is een sprong in het duister en je weet niet altijd wat er op je af komt. Daarom nodig ik je uit om vandaag even stil te staan bij deze vragen: Welk besluit op werkgebied stel jij steeds uit? Wat wordt er mogelijk als je het niet langer uitstelt en wel een besluit neemt? 

Tips voor het nemen van een besluit om van baan te veranderen

  1. Vraag jezelf af: wat wordt er mogelijk als het wel lukt? Doorvoel je besluit. Een keuze moet in de eerste plaats goed voelen, rekening houdend met de rationele elementen. Beeld je even in dat je al leeft zoals na je besluit en ervaar hoe dat is. 
  2. Vraag jezelf af: wat is het ergste dat er kan gebeuren?
  3. Formuleer je besluit met krachtige woorden. Dus niet: ‘Ik ga proberen er een succes van te maken’. Maar wel: ‘Ik zal er alles aan doen om van deze baan een succes van te maken’.
  4. Als je gekozen hebt, ga er dan voluit voor. Kijk niet meer achterom naar de achtergebleven keuzes. Concentreer je op het nu en op de toekomst. Wat is er nodig om het besluit tot een succes te maken? Voor mij was dat bijvoorbeeld: zorgen dat ik een goed netwerk om mij heen heb van buddies met wie ik regelmatig kan sparren. Het kan ook een opleiding of training zijn die je bij je vertrek of aanname mee onderhandelt.
  5. Besef dat je door het besluit te nemen uit je comfortzone gaat. En daar waar je jezelf uitdaagt, duikt de innerlijke criticus op. Het is dus heel normaal dat af en toe de twijfels de kop op steken, ook na je besluit. In plaats van een belemmerende gedachte van je innerlijke criticus die je wilt behoeden voor falen (‘Kan je dit wel? Gaat dit lukken?’) formuleer je een positieve mantra die je vaak herhaalt, bijvoorbeeld elke ochtend onder de douche. Het gaat er uiteindelijk om dat jij er in slaagt om elke keer weer de belemmerende gedachte te vervangen door een positieve,  gedachte, waardoor je je net wel weer een stapje in de goede richting zet. Bijvoorbeeld: de negatieve gedachten ‘Als ik mijn passie weet, weet ik welke stap ik als eerste kan zetten’) vervang je door de gedachte: ‘Ik geef mezelf de tijd om mijn passie te vinden. Door dingen te proberen weet ik of er goed in ben en het leuk vind’ . 

Wil jij een besluit nemen of je je huidige werk blijft doen of wat anders?  Wil je werk creëren dat echt bij je past? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie  of meld je aan voor de 1-daagse dagtraining Design your new job die ik op 25 januari 2019 organiseer.

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach van Design your new jobcoaching. Zij coacht mensen die geen energie meer halen uit hun werk, ander werk zouden willen hebben en maar niet goed weten wat. Aan de hand van de 5 stappen van het Design-your-new-jobmodel creëer je werk dat echt bij je past.