Het geheim van superwoman – 5 tips om meer te bereiken met minder moeite

Het geheim van superwoman – 5 tips om meer te bereiken met minder moeite

Misschien kijk jij ook wel eens bewonderenswaardig naar ‘superwomen’ in je omgeving. Vrouwen die ogenschijnlijk alle ballen in de lucht houden: werk, kinderen, hobby’s, familie en vriendinnen. Wat is nu hun geheim? Hoe lukt het om alles te combineren zonder overspannen te raken?
De meeste van ons kunnen met moeite alle ballen in de lucht houden. Als er dan op één gebied een radertje hapert (een zieke partner, een drukke en spannende klus op je werk of een zieke moeder) dan hebben we de neiging om nog harder te gaan werken. En voor je het weet, loop je als een zombie rond, voel je je continue opgejaagd en ben je alleen nog bezig met dingen die ’moeten’, doe je dingen met tegenzin en voel je je volledig uitgeput. Hoe kun je dat nu voorkomen?

Dat was ook een vraag van een supercreatieve, veelzijdige onderneemster met 4 kinderen die ik coachte. Ze had al jaren haar eigen onderneming waarin ze haar creatieve producten verkocht via haar website, workshops, markten en winkels. Ze baalde van de markten waar ze in het weekend in de kou stond. Ze had het gevoel teveel te moeten, het voelde als corvee, het inspireerde haar niet meer en had totaal geen idee hoe het verder moest. Samen keken we naar waar ze op dat moment het meest behoefte aan had: even helemaal niets moeten. Ze maakte met zichzelf de afspraak even een maand lang niets te moeten. En dat bleek het mooiste kado wat ze zichzelf kon geven! In die maand deed ze alleen wat ze leuk vond en waar ze energie van kreeg. Omdat er geen druk achter zat, deed ze dingen die ze in tijden niet had gedaan. Mooie aquarellen, ontspannen wandelingen, ontmoetingen met dierbaren, yoga. Na die maand besefte ze dat ze dit altijd wel wilde: ze was veel creatiever en dingen ging zoveel makkelijker!
Wat zou er mogelijk worden als ze zich altijd gunde om te doen wat ze leuk vindt? De resultaten waren verbluffend. Ze droomde al jaren van een expositie en ging werken met een nieuwe techniek, de ene creatie na de andere verscheen. Ze maakte foto’s op Instagram, kreeg aandacht van mensen uit allerlei landen, ze legde contact met musea en binnen een half jaar had ze haar nieuwe creaties tentoongesteld in een toonaangevend museum. En dat allemaal door niet door te gaan op de gebaande weg, maar te luisteren naar haar energieniveau en weer dingen te doen die haar energie geven!

Vorige week gaf ik mezelf ook 4 dagen ‘niets moeten’ kado. En toevallig of niet, prompt kreeg ik van een goede vriendin een waanzinnig leuk en toepasselijk boek. De tips die daar in stonden deel ik graag met jullie. In Een zaak van zacht werken (2014) geeft auteur Ellen de Lange-Ros aan de hand van 3 personages (een hoedenmaker, een manager en een Zzp-er) 5 nuttige tips voor het meer bereiken met minder moeite:

  1. De 1-voor-1-regel: doe maar 1 ding tegelijk en doe dat goed. Laat je niet storen en focus op die ene taak.
  2. Werk niet harder, maar werk zacht. Bedenk waar jij energie van krijgt en wat jouw energie kost. Ga werken op een manier waarop jouw talenten en energie maximaal uit de verf komen. Dat kun je doen door niet alles vol te plannen, meer in het moment te leven en ruimte te laten voor inspiratie die op dat moment opkomt. Je stemt je taken af op je energieniveau. Complexe klussen doe je als je veel energie hebt, eenvoudige dingen als je energieniveau lager is. Rust als je daar aan toe bent.
  3. Blijf dromen. Je hoeft nog niet te weten waar je heen wilt. Je zet met de kennis van nu elke keer een stapje dichter bij je doel.
  4. Van zombie naar bouwer. Vlucht niet in automatisch gedrag, maar zet bewuste stappen door dingen te doen waar jij je gelukkiger door voelt. Dit kunnen kleine dingen zijn als: even praten met een collega, een wandeling maken of een keer lekker koken.
  5. Bouw aan je dromen in een wereld van overvloed. Schaarste en overvloed zijn vaak tegelijk aanwezig. Het is maar net hoe je kijkt en welke mindset je hebt: geef je aandacht aan dat wat er niet is (tijd, geld, leuke collega’s,etc) of aan dat wat er is? Als je leeft vanuit overvloed, ervaar je het leven anders. Dan kijk je naar de mogelijkheden die er zijn.


Je kunt overvloed alleen ervaren als je op een hoog energieniveau leeft. Je fysieke en mentale fitheid bepalen of je overvloed kunt ervaren. Als je te weinig slaapt, verkeerd eet of niet sport, dan heb je een laag energieniveau en dan leef je mentaal ook in een wereld van schaarste. Dus voel je uitgeblust of moe? Neem dan even rust, gun jezelf een dag zonder ‘moeten’ en zorg dat je weer hoog energieniveau krijgt en weer op een zachte manier kunt werken. Aleen dan kun je een superwoman zijn!

Wil je hulp hebben om in je werk als een superwoman meer te bereiken met minder moeite? Maak dan nu via mijn website (http://marcellavandoorn.nl) een afspraak voor een gratis coachsessie met mij. Marcella van Doorn is eigenaar en coach van Marcella van Doorn coaching waar zij vrouwen begeleidt die door onzekerheid hun ambities niet waarmaken. Ze leert vrouwen hoe ze zelfverzekerder worden zodat ze het maximale uit zichzelf halen en weer fluitend naar hun werk gaan.