Ga je je zorgen maken over iets waar jij geen invloed op hebt?

Ga je je zorgen maken over iets waar jij geen invloed op hebt?

De afgelopen weken vond ik best een uitdaging. Even waande ik mezelf immuun, maar na twee jaar kreeg ik toch (als laatste van mijn gezin) ook corona. Gelukkig was ik maar een week ziek. Een week waarin het werk zich wel opstapelde, want helaas heb ik geen vervanger die het werk overneemt als ik het niet doe. De weken erna was ik vooral bezig om weer balans te vinden tussen in- en ontspanning: weer werken, sporten oppakken en weer met mensen afspreken.

Gevoelens van angst en boosheid
Net toen ik weer de draad had opgepakt en de meeste coronamaatregelen werden losgelaten, besloot Rusland om Oekraïne binnen te vallen. Ineens was het idee van een veilige wereld waar we in vrijheid kunnen leven niet meer vanzelfsprekend. Ik had flashbacks van de jaren ’80, waarin we protesteerden tegen kernwapens, en de Koude Oorlog altijd voelbaar was. Ik voelde nu vooral angst over wat komen gaat en boosheid en machteloosheid dat de leider van Rusland zoveel zinloze ellende aanricht. Het deed me ook weer denken aan een tijd geleden toen ik nog in loondienst werkte en een narcistische leidinggevende had die ook op zeer onaangename manier zijn zin doordreef. Natuurlijk is dat niet hetzelfde (er vielen geen doden), maar het gevoel van onmacht herkende ik. Ik ben benieuwd hoe dat bij jou is?

Het is heel normaal
Grote kans dat de oorlog in Oekraïne ook iets met je doet, zelfs als je er niet vandaan komt of er geen familie en vrienden hebt zitten, want het zit in onze aard om empathie te voelen voor anderen die iets traumatisch meemaken. Het is dus normaal als je momenteel sombere, angstige of onrustige gevoelens ervaart. Maar hoe zorg je er nu voor dat je niet te somber wordt?

Deel je emoties
Praat met vrienden, collega’s, familieleden of een professional over je gevoelens. Het delen van je emoties met een ander is alleen maar goed; de ander kan je namelijk steun en troost bieden. Ook het opschrijven van je emoties kan helpen.

Circle of influence
Focus op zaken die je zelf onder controle hebt in plaats van op zaken die buiten je controle liggen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De Amerikaanse Stephen Covey bedacht daar de cirkels van betrokkenheid en invloed voor. De cirkel van Betrokkenheid beschrijft alle zaken om je heen die van invloed zijn op jou, kortom waar jij in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent. Denk aan het weer, de economische situatie, het humeur van je partner of de oorlog in Oekraïne. Op de aspecten in onze Cirkel van Betrokkenheid heb je geen (of beperkte) invloed. De cirkel van invloed bevat dingen waar je echt een verschil kunt maken. Waar je door middel van jouw acties verandering teweeg kunt brengen. Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals je wilt.

Hier vind je een handige video waarin in twee minuten de cirkels van Stephen Covey helder in het Nederlands worden uitgelegd.Dingen die je zelf kan doen
Dingen waar je zelf invloed op hebt, kunnen variëren. Wat denk je van:

  • Grenzen stellen in hoeveel nieuws en van welke bron je volgt.
  • Goed voor jezelf zorgen. Routine kan helpen in tijden van onzekerheid, omdat het structuur bijbrengt en je dag een zekere voorspelbaarheid geeft, wat tot meer rust kan leiden.
  • Blijf bewegen. Door te bewegen kun je namelijk gevoelens van angst en spanning verminderen.
  • Geld of spullen doneren.
  • Hulp aanbieden door je huis, je spullen of je diensten aan te bieden. Zo heb ik me als vrijwilliger aangeboden om twee mensen van een hulporganisatie pro bono drie maanden te coachen. 

En bedenk tot slot wat de Engelse kunstenaar David Hockney ooit zei: “They can’t cancel spring”.