25 mrt Energieslurpers: 3 tips om meer energie uit je werk te halen
Hoe zorg je ervoor dat je werk jou meer energie oplevert?
Dat was ook de vraag van de klant, die ik onlangs coachte: een ambitieuze vrouw van 35 jaar die als re-integratieconsulent werkt voor een gemeente. Ze twijfelde serieus aan het soort werk dat ze deed, alle plezier was weg en ze voelde zich vooral futloos. Ze wilde het coachtraject van 6 sessies vooral benutten om helder te krijgen of ze door zou gaan met haar baan of iets anders ging doen. Daar had ze tot op heden geen puf voor gehad.
Ter voorbereiding van de eerste coachsessie gaf ik haar als opdracht mee om twee weken lang elke werkdag een overzicht bij te houden met activiteiten die ze voor haar werk verrichtte. Ik maak daarvoor vaak gebruik van het Fijn-voel-dagboek uit één van mijn favoriete boeken Ontwerp je eigen leven. Hoe je het beste uit je leven en werk haalt van Bill Burnett & Dave Evans. Bij elke werkactiviteit gaf ze via een metertje aan in hoeverre het haar energie opleverde/kostte en in hoeverre ze flow ervoer (de tijd vliegt en je voelt je betrokken). Ik vroeg haar zo precies en specifiek mogelijk de activiteit te omschrijven. Dus schreef ze niet op: “Stomme klant” maar wel: “Stomme, ongemotiveerde klant, die klaagde en continue praatte“. Dat specifieke is heel belangrijk: alleen door heel specifiek te zijn, kom je er achter waardoor een activiteit jouw energie kost. Dus:
- Wat voor een activiteit deed je (gestructureerd/ongestructureerd?
- Met wie deed je de activiteit?
- Hoe was de interactie?
- Gebruikte je bepaalde apparaten daarbij etc.?
Tijdens de coachsessie bespraken we haar overzicht en liepen we enkele energieslurpers langs. Ze realiseerde zich dat haar energie minder werd door:
- administratieve taken uitvoeren
- een stille werkplek zonder reuring
- alleen zijn in een kleine kamer met zeer ongemotiveerde klanten, die iedereen de schuld gaven en eindeloos klaagden
Maar tegelijkertijd waren er ook klanten waren met juist een positieve uitstraling en charisme die haar juist meer energie gaven.
De eerste vraag die ik haar stelde was: Wie moet jij zijn om om je energie niet weg te laten vloeien? Ze realiseerde zich dat ze het gevoel had alle problemen van haar klanten gelijk op te moeten lossen. Dat maakte dat het heel zwaar voelde als een klant een bak problemen over haar uitstortte, want het was voor haar immers onmogelijk om al die problemen op te lossen voor haar klant.
Ze besloot de eerstkomende werkdag bij zulke klanten van te voren goed te bedenken dat zij niet alle problemen hoefde op te lossen en de klant te vertellen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de aanpak van hun problemen. Bij geklaag zou ze even luisteren en daarna het gesprek met een grapje over een positieve boeg gooien. Ze bedacht ook dat ze tijdens het gesprek met de klant stevig met beide voeten op de grond zou staan.
Wat kun je doen om je werk anders te organiseren zodat je meer energie overhoudt? Dat vroeg ik haar en dat leverde haar een paar handige inzichten op waarmee ze gelijk aan de slag kon. Ze wilde letterlijk meer afstand houden tot negativiteit. Daarom ging ze de week erop elke dag met minimaal 3 klanten (van wie ze weet dat ze haar energie omlaag halen) gelijk aan de slag in een grote zaal waar klanten zelfstandig aan hun CV of sollicitatiebrief kunnen werken zodat ze niet met hen in de kleine kamer zou zitten. Wanneer ze alleen in haar kamer is, zou ze de muziek aanzetten om wat meer levendigheid te creëren. Ook liet ze haar secretaresse weten minimaal 1 uur per dag niet vol te plannen met klanten, maar vrij te houden voor administratie en het opstellen van persoonlijke ontwikkelingsplannen voor haar klanten. Hierdoor kon ze rustiger een gesprek met een klant beginnen en ook even stil staan welke klanten potentiële energieslurpers zouden kunnen zijn.
Wil jij ook meer energie overhouden aan je werk? Lees dan deze 3 tips:
Tips om meer energie uit je werk te krijgen:
1. Hou twee weken lang een overzicht bij van activiteiten die jij doet. Wees zo specifiek mogelijk en geef aan in hoeverre de activiteit jou energie geeft en in hoeverre je flow ervaart. 2. Ga vervolgens na wie jij moet zijn om je energie niet weg te laten vloeien. Wat kun jij zelf veranderen aan je houding, je gedachten, de manier waarop je met anderen omgaat? 3. Kijk hoe jij je werk anders kan organiseren zodat je meer activiteiten doet die jou energie geven. |
Inzicht in je energieslurpers zorgt er voor dat je je huidige werk beter en leuker kan maken. Maar het kan ook de eerste stap zijn om helder te krijgen welke andere baan nog meer bij jou zou passen. Heb jij geen energie meer en wil je graag meer energie uit je werk halen of eigenlijk ander werk doen, en weet je niet wat? Meld je dan nu aan voor een gratis speedcoachsessie om minimaal twee gouden tips te krijgen voor jouw specifieke situatie. Wil je geen enkele tip missen voor meer flow in je werk, ontvang dan voortaan al mijn blogs en tips per email.
Marcella van Doorn is eigenaar en coach van Marcella van Doorn coaching waar zij vrouwen begeleidt die door onzekerheid hun ambities niet waarmaken. Ze leert vrouwen hoe ze zelfverzekerder worden zodat ze het maximale uit zichzelf halen en weer fluitend naar hun werk gaan.