Start met waarderend terugkijken. Waar ben jij trots op?

Start met waarderend terugkijken. Waar ben jij trots op?

Het is weer de tijd van het jaar dat er teruggeblikt wordt. Weet je wat ik jammer vind? Dat we zo de neiging hebben om ons altijd maar blind te staren op wat er niet goed ging. Alsof niets deugde. We zijn zo kritisch en onze lat ligt hoog. Het gevolg is dat we vooral bezig zijn met ‘hoe kan het beter?’ En dat geeft niet altijd een fijn gevoel. Dat geldt voor mijzelf en zeker ook voor veel mensen die ik begeleid. Daarom wil ik in deze nieuwsbrief even stilstaan bij wat ik noem ‘waarderend terugblikken’..

Mooie vragen

Natuurlijk zijn er de standaardvragen over welke doelen je wel of niet gerealiseerd hebt. Interessanter vind ik de vragen uit de businessplanner voor ondernemers van Structuurjunkie. Dat zijn deze positieve vragen:

  • Waar ben je echt trots op als je terugkijkt naar het afgelopen jaar?
  • Noteer 5 grote successen op werkgebied?
  • Noteer 5 bijzondere, memorabele momenten in het afgelopen jaar

Waar ik trots op ben 

Waar ben je echt trots op als je terugkijkt naar het afgelopen jaar? Die vraag stelde ik mezelf ook. Ik ontdekte dat ik trots ben op:  

  1. Het zichtbaar zijn en echt gaan staan voor de doelgroep van veelzijdige generalisten die ik het liefste begeleid. Ik durf me steeds kwetsbaarder op te stellen en ook mijn eigen ervaring durf ik te delen #andIdidnotdie.
  2. Ik ga steeds meer af op mijn intuïtie, voelt iets niet goed, dan doe ik het niet. Voorheen zou ik gewoon doorbikkelen en mensen pleasen, maar dit voelt zoveel fijner!
  3. Mijn leergierigheid: ik sta open om nieuwe dingen (zoals agile coaching) te leren en te kijken hoe ik een nog betere coach en trainer kan zijn. 
  4. De goede werk/privébalans waarin er voldoende tijd overblijft om te sporten, vriendinnen/familie te zien en leuke dingen te doen.
  5. De tijd die ik nam om te werken aan mijn bedrijf, zodat mijn gloednieuwe website  nu een feit is en ook mijn administratie helemaal up to date is.

Ik ben benieuwd waar jij trots op bent? Misschien iets om over na te denken tijdens de feestdagen. Ik wens je alvast fijne, ontspannen feestdagen!