Een pad ontstaat door er op te lopen

Een pad ontstaat door er op te lopen

Mijn oog viel op een advertentie voor een retraite van vier dagen waarin je jouw droombaan zou vinden. Een retraite is natuurlijk heerlijk en vier dagen stil staan bij hoe het gaat en hoe je zou willen dat het gaat ook. Maar echt je droombaan vinden in vier dagen? Ik ben van mening dat dat niet werkt. Mijn ervaring van de afgelopen zes jaar is, dat het na vier dagen pas begint! Ik bied zelf het liefst loopbaantrajecten aan van 6-8 coachsessies waarin je gedurende vijf maanden werk creëert dat jou energie geeft. Ik geef je drie redenen waarom dat wel werkt.

Geen pleister voor het bloeden
Allereerst wil ik je geen doekje voor het bloeden geven, maar er echt voor zorgen dat jij duurzaam leert om je niet meer te laten leiden door twijfels/veronderstellingen, je echt het maximale uit jezelf en je werk haalt. Ons menselijk gedrag laat zich niet in een enkel uurtje veranderen, dat gaat met vallen en opstaan en daar help ik je graag bij gedurende een iets langere periode. Er zijn altijd tegenslagen tijdens het traject, denk maar aan:

  • Je vindt het toch best spannend en maakt niet genoeg tijd vrij om werkopties te onderzoeken;
  • Je krijgt corona en jouw energieniveau is ineens een stuk minder;
  • Een dierbare overlijdt;
  • Je valt terug in een oud patroon van te lang twijfelen;
  • Je laat je leiden door de waan van de dag;
  • Je twijfelt of het je gaat lukken om een andere baan te vinden/promotie te maken etc.

Het is niet erg dat dit gebeurt, we zijn ook maar mensen die voor 80% bestaan uit automatisch gedrag. Het aanleren van nieuw gedrag vergt dus enige oefening en daardoor tijd. Dit zijn juist de meest interessante momenten waarin ik juist samen met jou onderzoek wat er gebeurt en hoe je hiermee om kan gaan, zodat jij toch je doel bereikt en weer fluitend naar je werk gaat. Als ik een traject zou beperken tot 1 of 2 sessies, dan val je zo weer terug in jouw oude patroon. 
 
Compleet koersonderzoek
Een tweede voordeel van een loopbaantraject van vijf maanden is dat we optimaal gebruik kunnen maken van het koersonderzoek, een erkende methode van Vista Nova, de school voor loopbaan en leiderschap. Er is dan voldoende tijd om eerst naar binnen te kijken: naar jouw levensverhaal, jouw patronen, jouw kwaliteiten, valkuilen en waarden. Om vervolgens weer naar buiten te gaan en steeds concreter te worden en op zoek te gaan naar werkopties die daarbij passen, inclusief het optimaliseren van jouw cv, LinkedIn en leren solliciteren. Een voordeel van een traject van vijf maanden is ook dat je tussentijds feedback kan krijgen op sollicitatiebrieven, jouw cv en wij sollicitatiegesprekken samen kunnen voorbereiden. 
 
Een oud Chinees gezegde
Een derde, belangrijk voordeel heeft te maken met een oud Chinees gezegde. “Een pad ontstaat door er op te lopen,” aldus luidt de vrije vertaling van een oud Chinees gezegde van Lao Tse. Alleen door op weg te gaan bereik je jouw doel.
Duurzame verandering staat centraal in mijn trajecten. Bewustwording is mooi maar niet genoeg om werk te creëren waar je blij van wordt. Daarvoor is ook actie nodig. Een belangrijk onderdeel in mijn coachsessies is het ondernemen van acties om bepaalde baanopties te verkennen. Ik heb het Chinese gezegde vertaalt naar: ‘Beweeg, dan volgt je pad vanzelf’. Het gaat niet om rücksichtslos bewegen, maar wel om steeds kleine stappen te zetten en aandacht te geven aan dat waar je naar verlangt. Als er iets is wat ik geleerd heb de laatste vijf jaar is dat het goed is om steeds te kijken welke kleine stap je kan zetten in de juiste richting. Vraag je elke dag af: welke stap kan ik vandaag zetten? Vele kleine stapjes maken een grote stap. Dus wil jij ander werk? Ga het onderzoeken: waar krijg je energie van, waar niet? Wat vind je belangrijk in werk? Wat zijn jouw opties en hoe kun je die gaan verkennen? Het is belangrijk om niet alleen in je hoofd alle opties te verkennen, dan blijf je namelijk vaak hangen in twijfels en veronderstellingen. Door actief met mensen te gaan praten, webinars bij te wonen of mee te lopen, ontstaat duidelijkheid over jouw pad. 
 
Kortom, een loopbaantraject van vijf maanden zorgt ervoor dat jij weer fluitend naar je werk gaat, of dat nu in je huidige baan of ergens anders is. Wil jij ook helderheid krijgen over de richting van jouw loopbaan, of dat nou in loondienst is of als zzp-er? Wil je verlost worden van die onsamenhangende twijfelbrij in jouw hoofd? Vanaf eind augustus 2021 heb ik weer plek voor zes personen die een individueel loopbaantraject willen volgen gedurende vijf maanden. 
Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend speedcoachsessie van een uur. Daarin kijken we samen naar jouw behoeften, mijn aanpak en of er een match is.