Een oefening om meer stil te staan bij dat wat goed gaat in je werk

Een oefening om meer stil te staan bij dat wat goed gaat in je werk

img_4395

Is het glas halfleeg of halfvol Zie het in perspectief!

Heb jij ook de neiging om je bij je werk vooral te onthouden wat er niet goed gaat? De negatieve kanten, vaardigheden waar je niet goed in bent? Het kan ervoor zorgen dat je wakker ligt van een beoordelingsgesprek omdat je bang bent dat je niet goed genoeg bent. Of je baalt aan het einde van de werkdag dat je bepaalde taken niet (goed) gedaan hebt. Dat kan knap vervelend zijn! Aan de ene kant is dat mooi en handig. Je legt de lat hoog en wil beter worden. Aan de andere kant kan het je ook belemmeren omdat je steeds focust op dat wat niet goed gaat en vergeet en waar je wel goed in bent. En dat is zo zonde!

Schaap met 5 poten

Het schaap met de 5 poten bestaat namelijk niet: iedereen heeft aandachtspunten, dus vergeet niet om je functioneren in perspectief te zien. Onderstaand filmpje laat goed zien dat wij als mensen geneigd zijn te focussen op dat wat opvalt (de zwarte stip) en dan het perspectief kunnen verliezen. En dat wat aandacht krijgt, groeit, dus als jij continue focust op dat waar je niet goed in bent, dan ga je dat steeds meer geloven. Het gevolg is dat je je er naar gaat gedragen en op een gegeven moment gelooft je omgeving dat ook.

Handige oefening

Wat wordt er mogelijk als jij je leerpunten in perspectief kan zien? Dus niet alleen ziet dat het glas halfleeg is, maar ook halfvol? Hier een leuke korte oefening om deze werkdag goed af te sluiten: bedenk 3 dingen waar je vandaag aan gewerkt hebt en waar je trots op bent.

Filmpje van de zwarte stip
Check dit interessante filmpje en zie dat je niet de enige bent die de neiging heeft om te focussen op dat wat niet goed gaat. https://www.facebook.com/OngelooflijkNL/videos/904066933062320/