Een leuke vacature en dan? In 7 stappen van vacature naar baan

Een leuke vacature en dan? In 7 stappen van vacature naar baan

Je wilt ander werk en soms zie je leuke vacatures voorbijkomen. Je leest de vacaturetekst en al vrij snel leg je hem weer weg. Je weet niet zeker of dit de baan is. En of jij voldoet aan al die eisen. Er is geen 100% match. Moet je daar wel tijd in steken? De gedachte dat het toch niets wordt overheerst en hoewel de vacature in je achterhoofd aanwezig is, ga je niet over tot actie. Herkenbaar? Dit is een dilemma waar ik veel van mijn klanten mee zie worstelen. In deze blog beschrijf ik hoe je er mee om kan gaan en wat een handig stappenplan is om er achter te komen of het de moeite waard is om te solliciteren.

Het te groot maken: beren op de weg

Een probleem bij solliciteren is dat veel mensen het in hun hoofd te groot maken. Ze hebben het idee dat ze hun huidige werkgever al verlaten op het moment dat ze naar een vacature kijken. En dat je al “JA’ zegt tegen de baan op het moment dat je een brief schrijft. Dat is natuurlijk niet zo. In het echt zijn er verschillende stappen die voorafgaan aan jouw besluit om de baan aan te nemen. Bij elke stap kun je weer even reflecteren en kijken of je door wilt naar de volgende stap. Gelukkig maar, want bij elke stap krijg je weer nieuwe informatie die jou kan helpen bij het maken van een beslissing. Als je het hele proces kunt zien als een stappenplan om te achterhalen of deze baan echt bij jou past, is de kans dat je blokkeert kleiner. Dan wordt het meer een verkenning waarvan je kunt leren en die jou helpt inzicht te krijgen in welke baan er echt bij jou past. Voor meer tips voor het verkrijgen van de juiste mindset bij ander werk, bekijk hier de video van de online workshop die ik in juni over dit onderwerp gaf.

Concreet zijn er 7 verschillende stappen tussen het lezen van een vacature en en besluiten of je JA zegt tegen een baan.

Stap 1: Check de waarden uit je werkkompas

Kijk of de vacature aansluit bij de waarden uit jouw werkkompas. In een loopbaantraject stel ik altijd een werkkompas met iemand op met daarin vijf belangrijke waarden die hij/zij terug wil zien in zijn/haar toekomstige werk. Je kunt het ook heel makkelijk zelf doen door uit een lijst met waarden er vijf te kiezen die je wilt terugzien in jouw werk.

Inzicht hebben in wat jij belangrijk vindt in je werk is heel belangrijk wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Want je kunt pas echt prettig functioneren in een baan wanneer je jouw belangrijkste werkwaarden terugvindt in die baan. Als je bij deze eerste stap al merkt dat de vacature niet overeenkomt met jouw waarden, dan is dat een belangrijke reden om niet verder te gaan. Stel dat ‘duurzaamheid‘ een belangrijke waarde is voor jou. Je ziet een hele mooie vacature voor de functie van content manager bij het automerk Ford. De functie past heel goed, maar je hebt niets met auto’s en al helemaal niets met dit automerk dat niet bekend staat om zijn duurzaamheid. Dan heb je een goede reden om niet te solliciteren.

Hoef je dan helemaal niets te doen? Nee, je kunt wel iets doen. Ook al sluit de organisatie niet aan bij jouw waarden, je weet nu wel dat een soortgelijke functie bij een andere organisatie mogelijk wel wat voor jou is. Je kunt dan besluiten om een netwerkgesprek te voeren met iemand die zo’n functie uitvoert bij een organisatie die jouw wel aantrekt en die de waarde ‘duurzaamheid’ hoog in het vaandel heeft zoals Tesla of de NS. De actie die je hieruit kan meenemen is bijvoorbeeld via Linkedin nagaan met wie jij bij deze organisatie een informatief gesprek zou kunnen voeren. Op die manier breidt je je netwerk uit en kun je er achter te komen of jouw beeld van de functie en organisatie klopt. Het kan ook zijn dat je niet weet of een waarde terugkomt in de functie van de vacature. Op papier is het moeilijk in te schatten of jouw nieuwe collega’s humor hebben. Dat is typisch iets wat je kunt inschatten als je mensen uit de organisatie gesproken hebt. Daarna kun je naar de volgende stap.

Stap 2: Doe een ‘vacature-analyse’

Kijk aan de hand van een format nog eens grondig naar de vacature. In veel vacatures wordt het schaap met de vijf poten gezocht: een goede leidinggevende met scherpe pen en die ook nog eens nauwkeurig is. Vaak zoeken ze de laatste persoon die de functie uitvoerde plus iemand die niet alle valkuilen van die persoon heeft. Realiseer je dat bijna niemand voldoet aan alle eisen. Om er achter te komen waar het accent ligt is het noodzakelijk om te bellen en meer te weten te komen. Na de vacature-analyse nog steeds nieuwsgierig naar de functie? Ga door naar stap 3!

Stap 3: Bel en stel je vragen

Deze stap slaan veel mensen liever over. Daarom heb je een informatievoorsprong als je wel belt. NB! Ga niet van tevoren invullen dat de organisatie daar niet op zit te wachten of het te druk heeft. Stel op basis van de eerste twee stappen een belscript op. Stel vooral goede inhoudelijke vragen (dus niet over de arbeidsvoorwaarden). Eenvoudige vragen die weinig voorbereiding vergen, zijn:

  • Wat is de uitdaging in deze functie?
  • Ik zie een aantal taken: waar ligt het accent
  • Wat voor iemand zoeken jullie?
  • Hoe ziet een werkdag er uit?

Probeer erachter te komen wat voor iemand ze zoeken en wat er speelt in de organisatie. Dit kan duidelijk maken waar in de functie het accent ligt. Na het bellen nog steeds enthousiast? Ga door naar stap 4!

 Stap 4: Schrijf een goede motivatiebrief en pas je CV aan

Stel een goede motivatiebrief op en pas je CV aan. Zorg dat je vooral onderbouwt (aan de hand van de STARR-methode) waarom jij voldoet aan de twee belangrijkste competenties die ze vragen. Zie ook de tips voor de brief en CV die mijn collega Judith Schoorlemmer geeft in haar video.  

Stap 5: Het eerste sollicitatiegesprek.

Bereid het gesprek goed voor met je partner of met een loopbaancoach. Bekijk van tevoren de video met  superhandige tips van mijn collega Judith. Zorg dat je concrete STARR-voorbeelden van de belangrijkste gevraagde competenties bij de hand hebt en dat je kort en bondig kan vertellen waarom je interesse hebt in de baan. Ga het eerste gesprek aan. Zie het al een verkenning: een manier voor jou om te voelen en te zien of het bij je past.

Stap 6: Het tweede sollicitatiegesprek

Voer het tweede sollicitatiegesprek en kijk of je nog steeds
zo enthousiast bent als je met andere mensen inde organisatie praat. Twijfels?
Spreek eventueel met nog meer mensen binnen de organisatie of loop mee voordat
je beslist.

Stap 7: Besluit of je een arbeidsvoorwaardengesprek wilt

Pas nu moet je een beslissing maken of je de baan echt wilt.
Heb je twijfels gekregen na de twee sollicitatiegesprekken? Doe het dan niet.
Ben je nog steeds enthousiast? Ga dan het arbeidsvoorwaardengesprek aan.

Kortom, als je merkt dat je niets doet met een leuke vacature, kijk dan eens goed naar wat jou belemmert. Gun je zelf tijd om de functie en organisatie te verkennen. Door het te zien als een verkenningsproces bestaande uit 7 stappen krijg je steeds beter beeld of de baan echt bij jou past. Heb je hier wat aan? Of merk je dat je jezelf te veel in de weg zit bij het vinden van ander werk? Wil jij hulp bij het solliciteren? Meld je dan hier aan voor een gratis kennismakingsgesprek en kijk of een loopbaantraject iets voor jou is.