30 mrt De Muppet in je hoofd tijdens een hardloopwedstrijd
Wordt je ook wel eens gek van dat stemmetje in je hoofd die overal commentaar op heeft? Ben je net lekker bezig, klinkt er weer: ”Dit kun je niet!”, “Weet je zeker dat je dit wil?”, “Je bent moe, stop!…”. Herkenbaar? Mijn Muppet komt bijvoorbeeld op als ik mee doe aan een pittige hardloopwedstrijd. Vooral als ik een snelle 10km loop, maar ook bij langere wedstrijden kan ik er op rekenen dat het stemmetje een aantal keer opduikt. Als ik op driekwart van de wedstrijd ben, dan slaat het stemmetje toe: “Is dit wel gezond? “Kun je niet beter stoppen?” of: “Je gaat het niet halen”. Heel irritant want die mentale strijd kan net maken dat je een geen goede wedstrijd loopt. Daarom ga in deze blog in op hoe je tijdens een hardloopwedstrijd om kunt gaan met het negatieve stemmetje in je hoofd zodat je mentaal sterk bent en een superwedstrijd loopt.
Voordat ik dat doe, eerst nog wat meer over dat stemmetje in je hoofd. Wat doet het en waarom zit het daar? Het irritante is dat het stemmetje altijd zijn oordeel klaar heeft Het lijkt wat dat betreft op die twee oude mannetjes (Waldorf en Statler) bij de Muppetshow, die ook overal commentaar op hadden en altijd kritisch waren. Het stemmetje kun je volgens schrijver Paul Smit[1] zien als een soort Muppet in je hoofd. Het maakt zich overal druk over. Het vertelt je dat je dingen anders had moeten doen, en bedenkt allerlei doemscenario’s over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. We luisteren veel te vaak naar deze Muppet in ons hoofd. Het belemmert ons om te doen wat je eigenlijk wil doen. Ook kan het gewauwel in je hoofd er voor zorgen dat je niet met aandacht van iets geniet. Het resultaat is dat we rondlopen met frustratie, angsten en stress.
Waarom doen we dat eigenlijk? De Muppet is een roep van ons ego dat maar op één ding gericht is: overleven! Daarvoor is het van belang om zo min mogelijk risico’s te nemen. Dus doe je iets buiten je comfort zone, dan laat de Muppet zich horen.
De cruciale vraag is natuurlijk: wat kun je doen om de Muppet in je hoofd sneller het zwijgen op te leggen tijdens een hardloopwedstrijd, zodat je gewoon doorzet en een hele goede wedstrijd loopt? Bij mij helpen de volgende tips:
- Don’t believe everything you think. Realiseer je dat jij niet je gedachten en gevoelens bent, jij bent meer. Je kunt ook handelen, los van je gedachten en gevoelens. Je kunt dus gewoon doorlopen en het stemmetje negeren. Ga niet in discussie met de Muppet, maar doe gewoon wat je wilde doen en de gedachte verdwijnt.
- Denk zo min mogelijk, dan dwaal je af. Focus op je omgeving of dat wat er nu is. Dus hoor je de Muppet tijdens een wedstrijd opkomen, kijk dan eens om je heen: in wat voor mooie omgeving loop je? Of richt je op je lichaam: ga mooi rechtop lopen, denk aan je techniek, haal eens een aantal keer diep adem. Luister naar de beat van de muziek die je hoort. Kijk eens naar andere renners en focus je op iemand die soepel loopt. Of geef een high five aan iemand in het publiek langs de kant!
- Coach jezelf. Hou jezelf een positieve mantra voor. Voor de wedstrijd kun je bedenken wat bij jou goed werkt. Zorg dat je en positieve zin paraat waarmee je de Muppet om zijn oren kan slaan. “Natuurlijk kan ik dit, ik heb dit toch geoefend tijdens de training! Ik zal dit eens effe laten zien!”.
- Tot slot een tip van mijn hardlooptrainer Dave Baars (Running Holland): zorg dat je goed uitgerust aan de wedstrijd begint, dan geef je minder snel toe aan de Muppet. De voorbereiding is het halve werk!
Ben benieuwd wat bij jou werkt? Laat het me weten!
Bij mij hebben bovenstaande tips ertoe geleid dat ik de afgelopen maanden voor het eerst in jaren weer sneller werd op de 10km, 16km en de halve marathon. Ik wens jullie ook nog meer loopplezier en succes toe met bovenstaande tips!
Wil je meer weten? Samen met de Prestatiekwekerij werk ik aan een online training mentaal sterk hardlopen die binnenkort beschikbaar is. Verder coach ik in mijn praktijk ook hardlopers die met meer zelfvertrouwen willen lopen om zo betere prestaties neer te zetten. Kijk bijvoorbeeld hier voor mijn actuele aanbod.
[1] Paul Smit schreef het leuke boekje Verlichting voor luie mensen. Ook Ap Dijksterhuis schrijft hier over in zijn boek Op naar geluk. De psychologie van een fijn leven.