Wat is de kleinste stap die je kunt zetten?

Wat is de kleinste stap die je kunt zetten?

Velen van jullie kennen deze vraag van mij: ๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ธ๐—น๐—ฒ๐—ถ๐—ป๐˜€๐˜๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฝ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐˜ ๐˜‡๐—ฒ๐˜๐˜๐—ฒ๐—ป?

Dat is een mooie vraag afkomstig uit Agile waar ik als loopbaancoach ook veel gebruik maak. Aan het eind van een gesprek stimuleert dat om toch een beetje uit je comfortzone te gaan en ondanks drukte toch een kleine stap in de goede richting te zetten.

Wat dan wel belangrijk is om bij het bepalen van de actie te zorgen dat de actie aan het GAST-principe voldoet.

G staat voor ๐†๐„๐Œ๐€๐Š๐Š๐„๐‹๐ˆ๐‰๐Š: zorg dat de actie een klein beetje uit je comfortzone is, maar wel gemakkelijk toe te passen is in je dagpatroon. Bijvoorbeeld voer een netwerkgesprek terwijl je luncht, dat kost niet veel tijd en lunchen moet je toch;-)

A staat voor ๐€๐€๐๐“๐‘๐„๐Š๐Š๐„๐‹๐ˆ๐‰๐Š: het gaat daarbij om de kleinst mogelijke actie. Hierbij geldt dat ’the art of showing up’ belangrijk is. Dus beter doe je 10 keer iets kleins (bijvoorbeeld een netwerkgesprek voeren), dan 1 keer een hele moeilijke grote actie die bijna onhaalbaar is.

S staat voor ๐’๐Ž๐‚๐ˆ๐€๐€๐‹: de kans is groter dat je een actie uitvoert als er iemand anders bij betrokken is of als je de actie deelt met iemand anders.

T staat voor ๐“๐ˆ๐‰๐ƒ๐ˆ๐†: de actie moet op elk willekeurig moment uitgevoerd kunnen worden. Beperk je het tot 1 tijdstip dan is de kans groot dat je faalt.

Kortom: acties zijn noodzakelijk als je een volgende loopbaanstap wilt zetten want: “๐„๐ฏ๐ž๐ซ๐ฒ ๐š๐œ๐ญ๐ข๐จ๐ง ๐ข๐ฌ ๐š ๐ฏ๐จ๐ญ๐ž ๐Ÿ๐จ๐ซ ๐ญ๐ก๐ž ๐ญ๐ฒ๐ฉ๐ž ๐จ๐Ÿ ๐ฉ๐ž๐ซ๐ฌ๐จ๐ง ๐ฒ๐จ๐ฎ ๐ฐ๐ข๐ฌ๐ก ๐ญ๐จ ๐›๐ž๐œ๐จ๐ฆ๐ž”

Wil je meer weten hoe je als coach, leidinggevende of HR-adviseur principes van agile toepast binnen je werk? Meld je dan aan voor de 1-daagse Masterclass Activerend coachen die ik op 23 november voor VistaNova geef.