01 nov Wat is de kleinste stap die je kunt zetten?
Velen van jullie kennen deze vraag van mij: ๐ช๐ฎ๐ ๐ถ๐ ๐ฑ๐ฒ ๐ธ๐น๐ฒ๐ถ๐ป๐๐๐ฒ ๐๐๐ฎ๐ฝ ๐ฑ๐ถ๐ฒ ๐ท๐ฒ ๐ธ๐๐ป๐ ๐๐ฒ๐๐๐ฒ๐ป?
Dat is een mooie vraag afkomstig uit Agile waar ik als loopbaancoach ook veel gebruik maak. Aan het eind van een gesprek stimuleert dat om toch een beetje uit je comfortzone te gaan en ondanks drukte toch een kleine stap in de goede richting te zetten.
Wat dan wel belangrijk is om bij het bepalen van de actie te zorgen dat de actie aan het GAST-principe voldoet.
G staat voor ๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐: zorg dat de actie een klein beetje uit je comfortzone is, maar wel gemakkelijk toe te passen is in je dagpatroon. Bijvoorbeeld voer een netwerkgesprek terwijl je luncht, dat kost niet veel tijd en lunchen moet je toch;-)
A staat voor ๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐: het gaat daarbij om de kleinst mogelijke actie. Hierbij geldt dat ’the art of showing up’ belangrijk is. Dus beter doe je 10 keer iets kleins (bijvoorbeeld een netwerkgesprek voeren), dan 1 keer een hele moeilijke grote actie die bijna onhaalbaar is.
S staat voor ๐๐๐๐๐๐๐: de kans is groter dat je een actie uitvoert als er iemand anders bij betrokken is of als je de actie deelt met iemand anders.
T staat voor ๐๐๐๐๐๐: de actie moet op elk willekeurig moment uitgevoerd kunnen worden. Beperk je het tot 1 tijdstip dan is de kans groot dat je faalt.
Kortom: acties zijn noodzakelijk als je een volgende loopbaanstap wilt zetten want: “๐๐ฏ๐๐ซ๐ฒ ๐๐๐ญ๐ข๐จ๐ง ๐ข๐ฌ ๐ ๐ฏ๐จ๐ญ๐ ๐๐จ๐ซ ๐ญ๐ก๐ ๐ญ๐ฒ๐ฉ๐ ๐จ๐ ๐ฉ๐๐ซ๐ฌ๐จ๐ง ๐ฒ๐จ๐ฎ ๐ฐ๐ข๐ฌ๐ก ๐ญ๐จ ๐๐๐๐จ๐ฆ๐”
Wil je meer weten hoe je als coach, leidinggevende of HR-adviseur principes van agile toepast binnen je werk? Meld je dan aan voor de 1-daagse Masterclass Activerend coachen die ik op 23 november voor VistaNova geef.