Tips voor het voeren van een lastig gesprek

Tips voor het voeren van een lastig gesprek

Wie van oncrioel-nl_blog_smallcrop_3b49cfed76500a9e7575c6ff0a2fdcb2df9ca34e98ecbd0fd91bc446d41fd3d3s heeft het niet? Bijna wekelijks is er wel een belangrijk gesprek (met die ene collega, familielid of vriendin) waar je tegenop kan zien. Vaak weet je wel wat je wil zeggen, maar sta je ook genoeg stil bij het HOE?

Gesprekken gaan meer zoals jij wenst als je van te voren bedenkt hoe je zou willen dat gesprek zal gaan. Dus stel je zelf van te voren de vraag: Hoe zou ik willen dat die vergadering of het gesprek gaat? En dan bedoel ik niet alleen inhoudelijk, dat bereiden veel mensen nog wel voor.Bedenk ook eens: wie wil jij zijn tijdens het gesprek? Constructief, vriendelijk, streng, liefdevol, rechtvaardig, duidelijk, etc.? En vervolgens neem je een besluit: je spreekt naar jezelf toe uit hoe je wilt dat het gesprek of de vergadering zal gaan verlopen.

Door hier van te voren bij stil te staan en daadwerkelijk iets te besluiten, ga je je er ook meer naar gedragen en creëer je je eigen context voor het gesprek. Ik ervaar dat zelf ook regelmatig. Door van te voren te bepalen dat ik constructief en vriendelijk wil zijn, hou ik dat tijdens het gesprek ook in mijn achterhoofd en zorg ik dat ik me ernaar gedraag bijvoorbeeld door niet alleen in te zoomen op zaken die ik niet leuk vind, maar juist ook de positieve dingen te benomen of een compliment te geven. Op die manier creëer je het gesprek dat jij wilt, in plaats van passief af te wachten en te zien hoe het zal verlopen.

Probeer het uit! Wie wil jij zijn bij een belangrijk gesprek deze week? Stuur me een bericht hallo@marcellavandoorn.nl en laat me weten hoe het gesprek ging en als je hier meer hulp bij kan gebruiken.