Carrièreswitch of niet? 6 tips

Carrièreswitch of niet? 6 tips

Enigszins bedrukt betreedt ze mijn coachpraktijk. Ze had een dip de afgelopen twee weken. Na de derde afwijzing op een sollicitatie leek het allemaal zo zinloos: haar droom om aan de slag te gaan op een heel ander vlak dan ze tot nu toe had gedaan. Na jaren zorgen voor anderen wilde ze nu een baan op haar niveau, met uitdaging en in die bepaalde branche. Maar was het wel haalbaar? Gelijk solliciteren werkte in elk geval niet. Afwijzingen op sollicitaties ontvangen is natuurlijk niet leuk en inderdaad om moedeloos van te worden. De meeste van ons gooien dan de handdoek in de ring en laten hun droom vallen. Maar is dat slim?

Niet vanzelf
Allereerst even iets over een carrièreswitch. Veel mensen denken dat dat heel makkelijk gaat. En dat is niet zo, zeker niet als je geen relevante werkervaring en een relevante opleiding op zak hebt. Stel je zelf eerst eens een paar vragen:

 • Hoe graag wil ik die droombaan waar een carrièreswitch voor nodig is?
 • Ben ik bereid tijd en moeite te doen om een carrièreswitch nader te onderzoeken?
 • Ben ik bereid een opleiding te doen?
 • Ben ik bereid om in het begin financieel een stapje terug te doen? 

Als het antwoord op bovenstaande vragen bevestigend is, dan is het zinvol om een carrièreswitch nader te verkennen. Maar hoe doe je dat als solliciteren niet gelijk vruchten afwerpt?

Verander niet het doel maar wel de aanpak
Toevallig zag ik op mijn scheurkalender van gisteren een toepasselijke spreuk van Churchill:
Succes is het vermogen om keer op keer te falen, zonder daarbij je enthousiasme te verliezen’. 
Die vond ik wel toepasselijk voor deze situatie. In de coachsessie heb ik met mijn cliënte gekeken hoe ze haar droom om in een bepaald vakgebied werkzaam te zijn, toch kan bereiken. Belangrijk is: dat je het doel niet verandert, maar wel de strategie! Of zoals de Chinese filosoof Confucius al zei:‘Als duidelijk wordt dat je jouw doel niet bereikt, verander dan niet het doel, verander je aanpak’. Als dat wat je deed niet werkt, dan is het zaak om te kijken wat wel werkt.

Wat je moet weten als je carrièreswitch overweegt
Ten minste als je jouw droombaan echt wilt realiseren. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je voor een carrièreswitch bereid moet zijn om: 

 • een opleiding te doen;
 • er veel tijd en moeite in wilt investeren;
 • een lager salaris te accepteren dan je gewend bent.

Dat wil echt niet zeggen dat je nooit meer zoveel gaat verdienen, maar dat heeft wellicht even tijd nodig.
Dat het wel kan, daar ben ik zelf het levende bewijs van. Op mijn 41ste jaar schoolde ik me om van politicoloog (projectleider) naar loopbaanadviseur. Wat ik daarvoor deed? Mijn droom voor ogen houden en steeds kijken wat wel werkt om het te realiseren. Ik praatte met zeker 10 mensen die verstand hadden van loopbaancoaching. Zij gaven me nuttige tips. Ik deed een opleiding, behaalde de benodigde certificeringen terwijl ik ook een baan had bij de Rekenkamer. Langzamerhand durfde ik de stap te zetten en sinds 2,5 jaar werk ik fulltime als zelfstandig loopbaanadviseur en trainer op het vlak van loopbaan & leiderschap. Ik heb nog geen dag spijt van mijn carriereswitch. Ik geloof namelijk dat je meerdere beroepen kunt uitoefenen in je leven. Ik krijg zoveel energie van  van mensen in beweging  krijgen zodat ze met meer plezier naar hun werk gaan. Ik werk wellicht meer uren dan vroeger, maar ik kan nog steeds ruimschoots mijn hypotheek betalen. Ging het vanzelf? Nee, dat zeker niet, maar des te meer geeft het een kick als het lukt. Het was absoluut de moeite waard. Het geeft zoveel voldoening om werk te creëren waar je goed in bent en wat echt bij jou past. 

Zes tips voor het realiseren van een carrièreswitch
Even terug naar mijn cliënte en naar jou. Wat kun je nu doen als je merkt dat je een carriereswitch wilt en veel afwijzingen krijgt en niet wordt aangenomen? Ga kijken wat jou wel kan helpen om die droombaan te realiseren:

 1. Leer van afwijzingen bij sollicitaties, bel na en vraag eerlijke feedback.
 2. Daag jezelf uit en ga met komend jaar met minimaal 10 personen die jouw droombaan al hebben spreken om te achterhalen wat jou nog meer kan helpen. Zie hier ook voor tips voor netwerkgesprekken. 
 3. Kijk of er leerwerktrajecten zijn waarbij opleiding en werk gecombineerd kunnen worden. Of loop een keer mee met iemand die het werk al doet. 
 4. Hou je mindset positief. Bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen: Mijn huidige baan financiert mijn toekomst. Hierdoor heb ik geld en tijd om mijn toekomst te creëren. Focus op de dingen die goed gaan. Zie ook deze gratis video waarin ik je een uur lang help om de juiste mindset te hebben voor het vinden van ander werk. 
 5. Doe een relevante opleiding of training. Tot 31 juli 2021 subsidieert het Rijk cursussen en kun je gratis online cursussen hier doen: https://vindjeupdate.hoewerktnederland.nl Het aanbod voor deze online cursussen is de afgelopen week weer vernieuwd. Wacht niet te lang met kijken want de cursussen lopen snel vol. 
 6. Kost je huidige werk heel veel energie? Solliciteer dan ondertussen op een baan waar je wel kans maakt en die meer uitdaging biedt en salaris oplevert zodat je dagelijks meer tijd en energie overhoudt.

Dus ga kijken welke kleine stapjes je toch kan zetten om dichterbij je droombaan te komen!


En jij?
Wil jij een carrièreswitch en vind je het lastig om vol te houden en positief en in beweging te blijven? Als loopbaancoach begeleid ik jou graag bij het realiseren van je droombaan. Wacht niet langer en meld je nu aan voor een gratis speedcoachsessie en maak kennis met mijn coaching.