Alles wat je kiest, brengt je dichter bij huis (en mijn ervaringen met ‘staycation’)

Alles wat je kiest, brengt je dichter bij huis (en mijn ervaringen met ‘staycation’)

Deze vakantie heb ik weer ervaren hoe makkelijk we ons laten leiden door de waan van alle dag en hoe belangrijk het is om bewuste keuzes te maken. Dit jaar besloten we niet huis te ruilen zoals vorig jaar. We bleven voor het eerst thuis met mijn gezin, we hadden een zogenaamde ‘staycation”. Eerder dit jaar besloten we een huisdier te nemen. Vlak voor de zomervakantie was het zover; sinds 15 juli hebben we de verantwoordelijkheid voor twee mooie, lieve leuke kittens: Cas en Lies. Het leek ons beter om deze vakantie de tijd te nemen om de beestjes op te voeden en ze een goede start te geven. Tot zover de theorie vooraf. Wil je weten hoe het mij verging in de praktijk?

Was dit nu mijn vakantie?

Mijn eerste vakantiedag vond ik behoorlijk frustrerend. Ik deed de was, kookte, sportte, deed boodschappen en dat alles maakte me boos. Allemaal dingen die ik in het weekend ook doe. Mijn vakantiegevoel was ver weg. En toen ik ’s avonds even rustig wilde zitten, ontdekte ik dat alle zitplekken in huis bezet waren door mijn kinderen die – net als anders- hun favoriete TV-serie (Big bang theory) keken of op een ander beeldscherm tuurden. Dat voelde net als tijdens een werkweek en ik eindigde die avond ook achter de iMac, net als anders. Was dit nu mijn vakantie? Ik was teleurgesteld dat ik niet een goed boek las, een mooie avondwandeling maakte of dat we een leuks pel met z’n allen deden. Dit voelde niet als een vakantie! Vakantie is voor mij uitrusten, vertragen en dingen doen waar ik anders geen tijd voor neem zoals lezen, wandelen en schrijven.

Die ene cruciale vraag: wanneer is de vakantie geslaagd?

Ik had toen de resterende drie weken op dezelfde weg door kunnen gaan, maar dat had me niet blij en gelukkig gemaakt. Ik besloot het bewust anders te doen. De volgende besloot ik ’s avonds niet voor de TV of computer te hangen. Met de kinderen spraken we af dat zij altijd 1 zitruimte over zouden laten waar niet geschermd zou worden, zodat wij ook een boek konden lezen of naar muziek konden luisteren. Ook nam ik me voor om ’s middags tijd vrij te maken voor minimaal een uur in de hangmat relaxen of lezen en begon ik te lezen in een boek. Zo dat voelde al veel beter!

En net toen ik me erbij neer had gelegd dat deze vakantie in eigen huis ook leuk k0n zijn, opperde mijn echtgenoot om toch een midweek met z’n allen ergens heen te gaan. Op internet vonden we alleen maar dure bestemmingen naar plekken die we anders nooit vrijwillig zouden kiezen. Het voelde als een gedwongen besluit, alsof we geen keus hadden. Maar was dat ook zo? Het zorgde ervoor dat we elkaar de vraag stelde: wanneer vinden we deze vakantie eigenlijk geslaagd? En dat bleek een hele belangrijke vraag om ieders wensen helder te krijgen en niet in oude valkuilen te stappen. Eerdere vakanties hadden we namelijk wel eens te druk klussend besteed, vol met nuttige klusjes in huis, zodat we na de vakantie eigenlijk echt toe waren aan vakantie. Dat wilden we nu zeker niet.

Natuurlijk leent een vakantie zich thuis voor een paar klussen, maar niet teveel, vonden we. Samen bepaalden we welke klussen we wilden doen: schoolspullen kopen, garage en zolder opruimen en de kamers van de meiden opruimen. Die klussen konden we nu mooi afwisselen met hangmatuurtjes of een dagje strand. En wat voor een ruimte en energie zou het geven als we na de vakantie dat gedaan hadden! Wanneer vonden we de vakantie nog meer geslaagd? Als er tijd was om te lanterfanteren, te slapen, een spel te doen, naar het strand te gaan, te sporten (ik startte met crossfit, lees mijn vorige blog) mooie gesprekken te voeren, te logeren en te lezen. En wanneer nog meer? Als we een paar nieuwe dingen zouden doen, zoals met z’n allen fietsen door de duinen in Noordwijk en overnachten in een Stayokay of een rondvaartboot nemen door onze woonplaats waar we nog geen twee jaar woonden. En zo creëerden we onze vakantie en hadden we een heerlijke tijd met een goede balans tussen klussen en ontspannen.

Niet lijdzaam afwachten

Kortom, die ene simpele vraag leidde er toe dat we de vakantie bewust anders gingen doen en niet mee gingen met de waan van alledag. Dat kwam doordat we ons niet lieten leiden door alles wat zich voordeed, maar zelf bewust vormgaven aan de vakantie. Van ‘reactie’ (en geleefd) gingen we naar ‘creatie’ en dat geeft een veel beter gevoel! Wat heeft dit alles nu met werk te maken? Bij werk speelt vaak hetzelfde. Er komen wekelijks mensen in mijn coachingspraktijk die zeggen: “Ik ben tot nu toe in mijn banen gerold. Ik heb nooit een bewuste keuze gemaakt. Nu wil het anders gaan doen, ik wil werk gaan doen dat mij past en niet zomaar werk dat zich voordoet”. Prompt zag ik laatst in Het Parool een mooi citaat van een yogaleraar die zegt: “Alles wat je kiest, brengt je dichter bij huis”. En zo is het! Dus laat je niet overspoelen door vergaderingen en trage bureaucraten. Bedenk: Wanneer is voor jou deze werkweek geslaagd? Wat kun jij doen om daaraan bij te dragen?

Wil je nu echt de stap zetten om werk te gaan doen dat echt bij je past? Wanneer neem jij het besluit om er echt voor te gaan en te doen wat goed voor je is? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie of meld je aan voor de 1-daagse dagtraining Design your new job die ik op 11 oktober 2019 organiseer.

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach. Zij coacht mensen die geen energie meer halen uit hun werk, ander werk zouden willen hebben en maar niet goed weten wat. Aan de hand van de 5 stappen van het Design-your-new-jobmodel creëer je werk dat echt bij je past.