5 dingen die je als vrouw beter niet kunt doen op de werkvloer

5 dingen die je als vrouw beter niet kunt doen op de werkvloer

Vrouwen verschillen van mannen dat is duidelijk. Dat is ook niet erg. Toch zijn er dingen die vrouwen op de werkvloer beter kunnen laten omdat ze hen belemmeren om verder te groeien.

1. Tegen jezelf of hardop zeggen dat je stom of dom bentred-hands-woman-creative-medium

Ben je iemand die regelmatig in jezelf of zelfs hardop zegt hoe stom je hebt gedaan en dat je echt dom bezig bent? En dan ook nog “sorry, hoor” er achteraan mompelen? Stop daar onmiddellijk mee! Dat kan een ander altijd nog tegen jou zeggen, maar is niet iets wat jij zelf hoeft te doen. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten, dus beschuldig jezelf niet. Mocht je iets doms hebben gedaan, blijf er dan niet te lang in hangen: vergeef jezelf en kijk vervolgens: wat kun je ervan leren en wat ging er wel goed?

2. Altijd klaarstaan voor een ander en geen tijd nemen voor je eigen prioriteiten

Klaarstaan voor een ander heeft natuurlijk goede kanten, maar pas op dat je niet altijd eerst aan een ander denkt in plaats van
aan jezelf. Zorg eerst voor jezelf voordat je anderen gaat helpen. Als je altijd anderen helpt, kom je niet toe aan de dingen die jij belangrijk vindt. Bepaal dus zelf je prioriteiten en je agenda en laat je agenda niet bepalen door anderen. Dus vraag je elke dag af waar jij je tijd aan wilt besteden en maak daar ook daadwerkelijk tijd voor vrij. Blokkeer desnoods tijd in je agenda daarvoor.

3. Er vanuit gaan dat iedereen weet wat jij wil

Wij vrouwen gaan er vaak vanuit dat iedereen wel ziet welke kwaliteiten we hebben en wat we willen. Het liefst doen we gewoon ons werk zonder al te veel te benadrukken waar we goed in zijn, zonder successen te vieren etc. Toch is dat niet genoeg als je je verder wilt ontwikkelen. Weet jouw leidinggevende ook dat jij klaar bent voor een volgende carrièrestap of graag een ander takenpakket wilt? Besef dat mensen vaak 7 keer iets moeten horen voordat het beklijft. Dus heb je al een keer aangegeven wat je wil, wacht dan niet af, maar maak je wensen duidelijk en durf te vragen naar de mogelijkheden.

4. Denken: “Ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet”

Als mannen een nieuwe uitdagende taak krijgen, beginnen ze gewoon. Natuurlijk weten ze ook niet zeker of ze het kunnen, maar ze beginnen gewoon en zien wel waar het schip strandt. Wij vrouwen hebben de neiging om eindeloos over iets na te denken en te twijfelen: “Ja, maar ik heb helemaal geen ervaring op dit vlak, ik weet niet of ik het wel kan”. Wat wordt er mogelijk als je het gewoon gaat doen en niet luistert naar die stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je niet goed genoeg bent?

5. Akkoord gaan met eerste salarisaanbod en niet onderhandelen

Heb je net een nieuwe baan of andere functie, vergeet dan niet te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Veel vrouwen zijn zo blij met het baanaanbod dat ze vaak vergeten te onderhandelen over het salaris, de werktijden of verlofdagen. En daar begint de salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen al. Mannen gaan zelden akkoord met het eerste salarisaanbod, maar komen met een tegenvoorstel. Ga uit van je eigen kwaliteiten, wees niet bescheiden en bedenk welke arbeidsvoorwaarden je redelijk vindt?

Marcella van Doorn is eigenaar en coach van Marcella van Doorn coaching. Zij begeleid jonge, werkende vrouwen zodat zij focussen op dat wat echt bij hun past en klaar zijn voor een volgende carrièrestap. Boek een gratis kennismaking met Marcella via deze link.